Menu

Vaksina Johnson and Johnson ka lidhje me mpiksjen e gjakut

Trupi rregullator i ilaçeve i Bashkimit Evropian ka identifikuar një lidhje të mundshme midis rasteve të rralla të mpiksjes së gjakut në venat e thella me vaksinën e koronavirusit Johnson & Johnson dhe rekomandoi që kjo gjendje të renditet si një efekt anësor i vaksinës

Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) gjithashtu ka rekomanduar që trombocitopenia imune, një çrregullim gjakderdhjeje i shkaktuar nga një gabim i trupit që sulmon trombocitet, të shtohet si një reagim negativ me një frekuencë të panjohur informacioni në lidhje me vaksinat Johnson & Johnson dhe AstraZeneca.

Johnson & Johnson tha se shanset për të përjetuar këto kushte janë shumë të vogla, por informacioni i produktit do të përditësohet në përputhje me rrethanat pasi përfaqëson një vazhdimësi të bashkëpunimit të ngushtë me autoritetet, përfshirë EMA.

“Ne mbështesim fuqimisht rritjen e ndërgjegjësimit për shenjat dhe simptomat e ngjarjeve të rralla për të siguruar identifikimin e tyre të shpejtë dhe trajtimin efektiv,” tha kompania.

Vaksinat Johnson & Johnson dhe AstraZeneca janë shoqëruar më parë me një kombinim shumë të rrallë të koagulimit të gjakut dhe numrit të ulët të trombociteve të njohura si trombozë me sindromën trombocitopeni (TTS).

Të dy produktet bazohen në viruse vektoriale të padëmshme që udhëzojnë qelizat njerëzore të bëjnë një proteinë që parandalon infeksionin.

EMA tha se gjendja e re e koagulimit të rrezikshme për jetën është e njohur si tromboembolizmi venoz (VTE), i cili do të shtohet në etiketat e produkteve Johnson & Johnson veçmas nga TTS.

Pavarësisht nga përdorimi i vaksinës, VTE më së shpeshti shkaktohet nga lëndimet ose mungesa e lëvizjes tek pacientët që kalojnë shumë kohë të shtrirë. Pilulat kontraceptive dhe një numër kushtesh kronike konsiderohen gjithashtu faktorë rreziku.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts