Menu

Vezët: pse duhen mbajtur në frigorifer, edhe pse shiten në temperaturën e ambientit

Vezët mund të kontaminohen me salmonelë, një bakter i aftë të infektojë njerëzit, duke shkaktuar ethe, diarre dhe dhimbje barku. Meqenëse gatimi eliminon bakterin, rreziku i infeksioneve ka të bëjë me përgatitjet e bëra me vezë të papërpunuara ose të pjekura pak, siç ndodh me disa salca dhe kremra, ose ndotje të kryqëzuar me ushqime të tjera ose enët e kuzhinës. Salmonella zakonisht gjendet në guaskë dhe mund të transferohet në ushqim gjatë përgatitjes, por mund të jetë e pranishme edhe brenda vezëve, veçanërisht nëse ato vijnë nga pula të infektuara.

Larja mund të eliminojë shumicën e baktereve të pranishme në guaskë, por nuk bëhet sepse në këtë mënyrë rrit ndjeshëm përshkueshmërinë. Larja largon kutikulin e hollë të jashtëm të lëshuar gjatë depozitimit i cili ka funksionin e mbylljes së poreve të sipërfaqes duke bllokuar kalimin e mundshëm të mikroorganizmave nga jashtë në brendësi. Gjithashtu nuk rekomandohet sepse lagështia favorizon kalimin e mikroorganizmave nga guaska në brendësi. Për këtë arsye, ndryshe nga vendet e tjera, vezët në Evropë nuk i nënshtrohen asnjë trajtimi. Zgjidhja është të mbani të pandryshuara karakteristikat e guaskës në mënyrë që të mos modifikoni përshkueshmërinë.

Arsyeja pse vezët tregtohen në temperaturën e ambientit është për të shmangur ndryshimet e temperaturës që favorizojnë formimin e kondensimit në guaskë dhe për këtë arsye kalimin e mundshëm të mikroorganizmave brenda. Për këtë arsye, shitja bëhet duke i mbajtur vezët në rafte pa frigorifer, edhe pse pas blerjes këshillohet që ato të ruhen në frigorifer.

Ftohja ngadalëson përhapjen e çdo salmonele dhe parandalon formimin e ngarkesave të larta mikrobike. Gjithashtu këshillohet që ato të mos vendosen në derë por në pjesën qendrore të frigoriferit ku temperatura është më e qëndrueshme. Truku i fundit është të mbani vezët në enën e tyre origjinale. Në këtë mënyrë, shmanget çdo ndotje e rafteve ose ushqimeve të tjera nga mikroorganizmat e pranishme në guaskë./Il Fatto Alimentare/

Qendra Alert- Alert.al 

Related Posts