Menu

Viagra në suplemente ushqimore: Dy raste tjera të raportuara nga Ministria e Shëndetësisë së Italisë. Produktet tregohen edhe në Shqipëri

Ministria e Shëndetësisë së Italisë ka publikuar një tjetër paralajmërim sigurie për praninë e një substance të ndaluar në dy suplemente ushqimore. Alarmi ka të bëjë me dy produkte teorikisht të bazuara në barishte dhe mjaltë, të prodhuara në Turqi, Epimedyumlu Macun Bitkisel Karisimli nën markën Themra dhe Wonderful Honey, në të cilat u zbulua prania e Sildenafilit, përbërësit aktiv të ilaçit të famshëm për mosfunksionimin erektil, Viagra. Të dy produktet shpërndahen në pako me shumë doza me 12 qese secila (144 gramë gjithsej) dhe nuk njoftohen në Itali, prandaj nuk mund të tregtohen përmes kanaleve zyrtare të shitjes. Megjithatë, dy suplementet mund të blihen online, siç mundi të verifikonte ministria.

Suplementet në fjalë u raportuan në sistemin e alarmit të shpejtë Rasff u raportua nga grupi Guardia di Finanza i Triestes dhe nga Seksioni Kundër Mashtrimit dhe Kontrollit Doganor, pas sekuestrimit të 10,848 qeskave në të cilat u zbulua prania e sildenafilit (kampionimi është kryer më 16.08.2023). Njoftimi Rasff 2023.6507 u krye më 26.09.2023 (40 ditë pas marrjes së mostrës) nga Posta e Kontrollit Kufitar (Pcf) e Triestes dhe iu transmetua Komisionit Evropian. Ministria e Shëndetësisë e publikoi alarmin vetëm dy javë më vonë, më 10.09.2023.

Në të kaluarën, dy suplementet janë raportuar nga vende të ndryshme evropiane, si dhe nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së (në 2021 dhe 2022). Sildenafil duhet të merret vetëm nën mbikëqyrje të ngushtë mjekësore, pasi përbërësi aktiv mund të ndërhyjë me nitratet e pranishme në barna të tjera (siç është nitroglicerina) që përdoren për trajtimin e diabetit, hiperkolesterolemisë dhe sëmundjeve kardiovaskulare dhe të ulë presionin e gjakut në nivele të rrezikshme. Prandaj Ministria e Shëndetësisë rekomandon mos konsumimin e këtyre produkteve.

Kujdes!!!

Produktet në fjalë gjenden lehtësisht dhe në Shqipëri, Kosovë e Maqedoninë e Veriut. Dhjetra faqe online në rrjetet sociale i reklamojnë ato si produkte magjike e madje edhe bio. Siç i shikoni edhe në fotot e mëposhtme, janë një numër shumë i madh faqen në facebook që i reklamojnë. Ndaj kujdes!!!

Burimi: https://ilfattoalimentare.it

Related Posts