Menu

Vlerësimi i rrezikut të sigurisë ushqimore gjatë pandemisë

Studiuesit e Rrjetit të Universiteteve Botërore kanë hetuar rrezikun e sigurisë ushqimore të platformave të ofrimit të ushqimit në internet, në sfondin e pandemisë COVID-19 në Tajvan.

Pandemia e COVID-19 ka parë një rritje dramatike të kërkesës për shërbimet e ofrimit të ushqimit në internet. Rreziku i sigurisë ushqimore nga kaq shumë ushqime që shpërndaheshin delivery ka mbetur kryesisht i paeksploruar.

Studiuesit në Tajvan, megjithatë kanë hetuar arsimimin e sigurisë ushqimore si të konsumatorëve ashtu edhe të pronarëve të shërbimeve të ofrimit të ushqimit në internet, gjatë pandemisë në Tajvan.

Pandemia e COVID-19 ka parë zbatimin e bllokimeve dhe politikave në të gjithë botën. Si pasojë, ka pasur edhe rritje të përdorimit të blerjeve online dhe shërbimeve të ofrimit të ushqimit online.

Përdorimi i shërbimeve të ofrimit të ushqimit në internet ishte aq i përhapur, sa në Tajvan, rreth 56 për qind e popullsisë i ka përdorur këto shërbime gjatë pandemisë. Nga frutat dhe perimet tek ushqimet e vogla dhe ushqimet e gatuara, shërbimet online ofrojnë një gamë të gjerë ushqimesh për konsumatorët. Por, së bashku me komoditetin dhe aksesin, këto ushqime mund të jenë gjithashtu një rrezik në rast se nuk janë gatuar mirë ose nëse nuk është higjiena e duhur dhe kontrolli i temperaturës nuk ruhet gjatë transportit dhe përgatitjes së tyre.

Një ekip studiuesish, i udhëhequr nga profesori Hsiu-Ling Chen nga Universiteti Kombëtar Cheng Kung kryen një studim ndër-seksional me të dhëna mbi karakteristikat demografike, zakonet rreth përdorimit të shërbimeve të ofrimit të ushqimit në internet dhe njohuritë për sigurinë ushqimore nga 367 konsumatorë dhe 122 personel të ofrimit.

Ata zbuluan se arsyeja kryesore për përdorimin e platformave të ofrimit të ushqimit në internet ishte komoditeti. Reduktimi i rrezikut të kontraktimit të COVID-19, ofertat dhe zbritjet joshëse renditen respektivisht në vendin e dytë dhe të tretë. Ata zbuluan gjithashtu se ushqimet më të porositura ishin orizi i nxehtë, pijet dhe mishi i gatuar i nxehtë. Përdorimi i platformave të ofrimit të ushqimit në internet u rrit me më shumë se 20 për qind pas fillimit të pandemisë. Për më tepër, pati një rritje prej 8.5 për qind të njerëzve që porositën ushqim online 4 deri në 6 herë në javë.

“Një gjetje kryesore e studimit tonë është se në përgjithësi, arsimimi i konsumatorëve për sigurinë ushqimore është shumë i mire, megjithatë, ekziston nevoja për të forcuar metodën e ruajtjes së temperatures së duhur për ushqimin gjatë transportit”-thotë profesor Chen. (FoodSafety)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts