Menu

Xhenxhefili është i shëndetshëm, lufton një sërë sëmundjesh

Xhenxhefili stimulon metabolizmin dhe është një luftëtar i mirë kundër ftohjes, qoftë si çaj apo si erëz në ushqim, rrënja e tij është një nga ilaçet më të njohura në shtëpi.

Por xhenxhefili nuk është i përshtatshëm për të gjithë dhe mund të shkaktojë probleme për disa njerëz. Kur ftohen, shumë njerëz fillimisht arrijnë të kërkojnë xhenxhefil.

Kjo rrënjë e nxehtë është një nga kurat më të njohura në shtëpi për ftohjet dhe dhimbjet e fytit. Ai përmban vajra esencialë që stimulojnë qarkullimin e gjakut dhe ngrohin trupin.

Xhenxhefili gjithashtu mund të përshpejtojë metabolizmin.

Megjithatë, duhet të jeni të kujdesshëm, sepse shumë xhenxhefil mund të ketë efekte anësore të rrezikshme. Gabriel Kaufman nga Qendra Federale Gjermane për Ushqyerjen thotë se grupe të caktuara njerëzish duhet të shmangin xhenxhefilin.

“Hidhërimi i vajrave esencialë të tij mund të shkaktojë shqetësim,” tha ajo.

Nëse keni stomak të ndjeshëm dhe vuani nga urthi, shmangni xhenxhefilin.

“Ndjenja se diçka është e zemëruar do të thotë gjithmonë të ndjesh dhimbje. Vajrat esencialë mund të irritojnë stomakun, kështu që ai prodhon më shumë acid. Njerëzit që kanë probleme me stomakun duhet të zgjedhin substanca më të buta për shkak të kësaj”, tha Kaufman.

Në përgjithësi, njerëzit me mukoza të ndjeshme duhet të shmangin xhenxhefilin. Përbërësit pikantë gjithashtu mund të shkaktojnë acarim dhe dhimbje në gojë dhe në fyt, transmeton Focus.de. Edhe nëse nuk i përkisni këtij grupi njerëzish, sërish nuk duhet të konsumoni shumë xhenxhefil. “Nëse jeni të ftohur, mund të vendosni një copë në gojë dhe ta thithni, ose mund ta kafshoni me kujdes. Por pas një minute duhet ta pështyni. Kjo do të mjaftojë”, sugjeron Kaufman.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts