Menu

Zënia e hapësirave publike, Toni Beni nga Policia Bashkiake: Përveç problem ligjor, duhet të jetë edhe social

I ftuar në emisionin “Alert” në News24 nga Granit Sokolaj, Toni Beni Shef i kontrollit të territorit, në Policinë Bashkiake në Tiranë foli për problematikat e parkimeve në kryeqytet, inspektimet në terren dhe masat që merren ndaj shkelësve.

“Ne jemi çdo ditë në terren, i konstatojmë problematikat, kjo nuk do të thotë se nuk veprojmë. Në vitin 2018, Këshilli Bashkiak nxori vendim për rregullat se si mund të zihet hapësira publike, është Policia Bashkiake ajo që do largojë konstatimet e paligjshme dhe është punë e përditshme e jona. Por, nuk mund të kemi dot një polic pas mendjes së dikujt, pasi përveç problemit ligjor, duhet të jetë dhe pak social, pra të arrijë ta kuptojë se hapësira publike është e gjithë qytetarëve nuk mund të zihet. Më pas vjen masa administrative, në bashkëpunim me Bashkinë e Tiranës, me punëtorë që na vijnë në dispozicion sa herë kemi ankesa për zënien e hapësirave publike. Kemi hasur dhe konflikte në disa raste, disa instalacione të kushtueshme vendosen nga njerëz duke zënë hapësirën publike dhe pretendojnë se është pronë e tyre. Madje është bërë edhe kallëzim nga këta persona që u kemi marrë pronën, kemi dhënë shpjegimet e duhura dhe çdo gjë që gjendet në hapësirën publike konsiderohet si mbeturinë dhe shkon në landfillin e Tiranës. Policia e Tiranës në bashkëpunim me punëtorët e Bashkisë Tiranë i marrim dhe i depozitojmë në landfill. Problem mbetet edhe zënia nga disa persona të parkimeve me pagesë. Ndodh që marrin lekë sa herë që ndërrohen makinat në atë parking. Janë parkingje publike dhe kjo përbën vepër penale, pasi marrin atributet e institucioneve. Përtej kallëzimeve, fenomeni ekziston akoma. Si është zgjidhja? Në lidhje me vendimin e Këshillit Bashkiak ka edhe masa shtrënguese, administrative për individë, por problemi është teknik pasi nëse individi apo personi fizik nuk është regjistruar në institucion tatimor nuk mund t’i vendosesh gjobë, ta vjelësh gjobën. Akoma nuk është gjetur mekanizimi i saktë që të gjobitet çdo lloj personi, mjafton që ka një kartë identiteti”-deklaroi Toni Beni.

Qendra Alert/Alert.al

 

Related Posts