Menu

Alarmi i ish-Ministrit Panariti: Të dezinfektohen në mënyrë urgjente bregdeti dhe plazhet, rrezikohemi përtej COVID-19

Ish-Ministri i Bujqësisë dhe profesori i njohur Edmond Panariti, lëshon alarmin për dezinfektimin e menjëhershëm të të gjithë bregdetit dhe plazhe, pasi në të kundërt, sipas tij, rrezikohemi dhe nga viruse të tjera përtej COVID-19.  Sipas Panaritit, edhe Ethe e Nilit në vitin 2018, që preku Ballkanin, transmetues ishin mushkonjat.

Ja çfarë shkruan ish-Ministri Panariti, në faqen e tij në Facebook:

Urgjent dezinfektimi i bregdetit, plazheve nga mushkonjat dhe insektet! Janë bartëse potenciale të infeksioneve.
Bashkitë të dezinfektojnë zonat bregdetare në administrim, nga mushkonjat dhe në përgjithësi nga insektet gjakthithës.
Sepse një pjesë e mirë e tyre janë bartës të sëmundjeve infektive.
Sepse valë të tjera virozash të transmetuara nga insektet mund të shfaqen edhe përtej COVID- 19.

Prof.Dr. Edmond Panariti

Sepse vetëm 4 vitet e fundit Ballkani Perëndimor dhe ne jemi prekur nga dy viroza të transmetuara nga mushkonjat dhe insekte.
Në vitin 2018, Ethet e Nilit Perëndimor prekën Ballkanin. Transmetues ishin mushkonjat.
Në Serbi, Greqi, Itali u prekën me qindra dhe u regjistruan dhjetëra të vdekur madje edhe Kosova raportoi vdekje. Ne zyrtarisht nuk u prekëm, e theksoj zyrtarisht.
Por dy vite më parë u prekën rëndë lopët (100 mijë) nga virusi i dermatozës nodulare i transmetuar nga një lloj insekti fluturues gjakpirës. Vdiqën (ngordhën) 1200 lopë. Për fat virusi nuk kalonte te njeriu këtë herë.
Në të gjithë vendet e rajonit, dezinsektizimi (dezinfektimi) fillon me trajtimin e këtyre zonave në muajt Mars – Prill kur këto insekte janë ende në stadin e larvave.. Mund të jemi vonë duhet vepruar!

Qendra Alert / Alert.al

Related Posts