Menu

Diaspora

16-vjetori i Pavarësisë së Kosovës, Dhoma e Biznesit të Diasporës Shqiptare dhe filantropi Lazim Destani, të ftuar në Lucerne nga Rrjeti i Bizneseve të Zvicrës Qëndrore

Dhoma e Biznesit të Diasporës Shqiptare ishte e ftuar në aktivitetin e organizuar në Zvicer nga Rrjeti i Bizneseve të Zvicrës Qëndrore, të titulluar, “Sfidat e kulturës së biznesit”, organizuar më 17 shkurt, në kuadër të 16-vjetorit të Pavarësisë së Kosovës. Nën moton “Bashkimi, forca e suksesit”, siç ishte dhe slogani i kësaj konference, Dhoma e Biznesit të Diasporës Shqiptare ishte pjesë e diskutimeve për bashkëpunim mes organizatave të biznesit të diasporës tonë, për forcimin e lidhjeve të tyre, rrjetëzimin e bizneseve, bashkëpunimit mes tyre, për kolturën e të bërit biznes dhe bashkëpunimit mes bizneseve, por edhe mundësitë e afrimit të investitorëve ndërkombëtarë në trojet shqiptare.

Si një mundësi e madhe për të gjitha bizneset në diasporë, Dhoma e Biznesit, nëpërmjet përfaqësuesve Granit Sokolaj dhe Ermelinda Hajdari, anëtarëve të Bordit Këshillimor, njohën të pranishmit edhe me tre produktet, tashmë marka të saj, siç janë Bright Minds Albanian Ëorldëide Aëards, sezoni i katër i të cilit do të mbahet në Tiranë më 3 maj 2024; si dhe me mundësitë dhe potencialin që ofron Samiti i Gruas së Diasporës, tashmë i kthyer në traditë të përvitshme.

Dhe, risia e Dhomës së Biznesit të Diasporës, ishte prezantimi për të pranishmit i produktit më të ri, platforma “Albanian Diaspora Business Database” (www.addw.al), e cila mundëson rrjetësimin global të bizneseve shqiptare, profesionistëve, individëve të ndryshëm apo dhe organizatave të shoqërisë civile.

Në konferencën e 17 shkurtit në Luzern, merrnin pjesë dhjetra biznesmenë të diasporës shqiptare nga Zvicra, Gjermania, Austria, shoqata biznesi, përfaqësues të Qeverisë së Kosovës, trupi diplomatik i Kosovës në Zvicër, përfaqësues të organizatave të Biznesit në Luginën e Preshevës, profesionistë të lirë dhe ekspertë të fushave të ndryshme të diasporë shqiptare në Zvicër e më gjerë.

I ftuar nderi në këtë konferencë, biznesmeni Lazim Destani, President Nderi i Dhomës i Dhomës së Biznesit të Diasporës Shqiptare, vetë Dhoma dhe dhjetra të pranishëm, u nderuan nga organizatorët me Certifikata Mirënjohje. Më pas, mbrëmja u vazhdua me aktivitete kulturore, si këngë, recitime e valle shqiptare, nga grupet artistike, fëmijë dhe këngëtarë shqiptarë që jetojnë në Zvicër.

Dhoma pati privilegjin të lançonte me të pranishmit edhe tri inicativat tona thelbesore:

Database online per kaptimin e te dhenave te bizneseve dhe profesionstëve të diasporës, nëpërmjet Albanian Diaspora Database Worldwide (www.addw.al)

Hapja e nominimeve për Bright Mind Albanian Ëorldëide Aëards 2024 (www.abdc.al/birght-mind)

Samiti i Gruas së Diasporës Shqiptare

Këto aktivitete i dedikohen këtij rrjeti që na bashkon dhe që i përkasin të gjithëve së bashku, për të promovuar vlera dhe për të krijuar mundësi partneriteti.

Ndërkohë, për shkak të angazhimeve në Prishtinë, ku ndodhej i ftuar nga autoritetit zyrtare të Kosovës, Z.Destani nuk e kishte të mundur pjesëmarrjen në këtë aktivitet, por i dërgoi një letër përshëndetësve organizatorëve dhe të pranishmëve, tekstin e të cilës mund ta gjeni më poshtë:

Të nderuar të pranishëm,

 I nderuar Florim, fillimisht ju falënderoj për ftesën, ndërsa ju përgëzoj për organizimin e këtij manifestimi ty dhe bashkëpunëtorët e tu, anëtarë të Rrjetit të Bizneseve Shqiptare në Zvicrën Qendrore.

Duke e vlerësuar ftesën si dhe këtë ngjarje të rëndësishme do të doja sot të isha së bashku me ju por e pata të pamundur për shkak të angazhimeve të mia në Maqedoninë e Veriut dhe në Kosovë. Por në festat tona kombëtare, edhe atëherë kur nuk mund të jemi bashkë fizikisht, me shpirt e me zemër kudo jemi së bashku.

Kosova jonë e dashur sivjet mbushi 16 vjet Pavarësi. Ne sot jemi më të fortë se kurrë më parë; me Kosovën e lirë, tashmë prej një çerek shekulli; me Maqedoninë e Veriut në Nato dhe për herë të parë me Kryeministër shqiptar; me Shqipërinë në Nato dhe jo larg anëtarësimit në Bashkimin Europian.

Dita e sotme, 17 Shkurti, duhet të jetë një ditë reflektimi për të gjithë ne shqiptarët kudo që jemi. Në përvjetorët e Pavarësisë, të parët për t’i kujtuar dhe nderuar janë të gjithë ata që brez pas brezi ndër shumë luftëra ranë në fushën e nderit për lirinë e atdheut.

Të gjithë ne shqiptarët, në trojet tona e në diasporë, duhet të punojmë me hap të pandalshëm për forcimin e institucioneve tona shtetërore dhe për zhvillimin ekonomik të vendeve tona.

Të gjitha degët e Rrjetit të Bizneseve Shqiptare, por edhe organizatat e subjektet tjera ekonomike shqiptare në mbarë Europën e nëpër botë, duhet të jenë lokomotivat e investimeve në vendet tona, por edhe urat lidhëse për të sjellë investitorë ndërkombëtarë në trojet tona.

Kështu vendet tona do të bëhen me ekonomi gjithnjë e më të zhvilluar, me standard jetese në rritje e me vende pune për rininë tonë, pra pa qenë nevoja të rinjtë tanë të bredhin nëpër botë për një vend pune. Madje kështu e deshën dhe e duan atdheun gjithë ata që ranë e që luftuan për çlirimin e trojeve tona.

Të gjithë së bashku, të gjitha organizatat shqiptare në diasporë, duke bashkëpunuar mes vete me sinqeritet e me përkushtim do të arrijmë t’i përmbushim synimet për zhvillimin ekonomik të vendeve tona e duke e ngritur gjithnjë e më lart imazhin e emrit, SHQIPTAR.

Urime për këtë aktivitet mjaft domethënës dhe me vlerë për të gjithë afaristët e Zvicrës e të diasporës sonë!

Gëzuar 16 vjetori i Pavarësisë së Kosovës!

Lazim Destani
Prishtinë, 17 shkurt 2024

Uran Ferizi ambasador në Britani, Këshilli Kombëtar i Diasporës: Akademik me karrierë të shkëlqyer

Uran Ferizi, emri i shumë lakuar së fundmi nga mediat shqiptare dhe jo vetëm në lidhje me postin e rëndësishëm të ngarkuar në krye të diplomacisë në Marrëdhëniet Shqipëri – Britani e Madhe, por edhe në lidhje me kontributin e tij për mbrojtjen e interesave kombëtare, të komunitetit shqiptar ku ai ka jetuar e ushtruar detyren e tij profesionale dhe përforcimin e marrëdhënieve Shqipëri-Britani.

Uran Ferizi është cilësuar si personi i duhur që mund të bashkëpunojë për zgjidhjen e emigracionit të paligjshëm të shqiptarëve drejt Britanisë së Madhe, pasi e njeh vetë më së miri çështjen, duke qenë se në moshën 17 vjeçare ka hyrë si emigrant në Britani.

Në lidhje me këtë ka reaguar dhe Këshilli Kombëtar i Diasporës duke e cilësuar si akademik me cilësi të shkëlqyera.

Nëpërmjet një postimi në rrjetet sociale KKD shpreh mbështetjen për çdo emigrantë shqiptarë që do të mbetet zëri i fuqishëm e i paanshëm për sigurinë e drejtësisë ndaj Shqiptarisë kudo në botë.

Reagimi i plotë:

Diaspora shqiptare – Shembull i integrimit të suksesshëm

Këshilli Koordinues i Diasporës me objektiv prioritar evidentimin e vlerave si dhe mbështetjen e vazhdueshme të diasporës shqiptare, do të mbetet zëri i fuqishëm e i paanshëm për sigurinë e drejtësisë ndaj Shqiptarisë kudo në botë. Ne festojmë arritjet e emigrantëve shqiptarë, të cilët me shumë punë, përkushtim dhe sakrifica, ia kanë dalë të jenë të suksesshëm në botë dhe të japin kontributin e tyre të çmuar.

Kështu është edhe rasti i një emigranti me histori suksesi të padiskutuar, i cili është thirrur të shërbejë në postin e diplomatit që do duhet të vendosë ura të forta komunikimi mes Shqipërisë e Britanisë së Madhe, sidomos në çështjen madhore të emigracionit.

Uran Ferizi, akademik me një karrierë të shkëlqyer sa në Britani dhe në SHBA i përket atij grupi të komunitetit që sakrifikon pa hezitim të lëjë mënjanë arritjet e tij në fushën profesionale për t’i shërbyer të dy vendeve ku është brumosur.

Me angazhimin e ri në sferën diplomatike, Z.Ferizi jo vetëm që merr përsipër rolin e përgjegjshëm të përfaqësimit të interesave kombëtare të Shqipërisë e shqiptarëve, por njëkohësisht do të shërbejë në vendin ku iu ofruan shanset e edukimit e të kualifikimit, duke shpërblyer sot atdheun e tij të dytë, një detyrë që kontribuon në të mirën e dobishme të dy vendeve. Ne falenderojmë Britaninë e Madhe për faktin që një Britaniko-Shqiptar, me një bagazh të gjerë të botëkuptimit jo vetëm të komunitetit Shqiptar por edhe atij Britanik, është pranuar pa paragjykim të kryejë detyrën e tij.

Tipari më i mrekullueshëm i emigrantëve është dashuria dhe respektimi i thellë i të dy vendeve që u përkasin.

Së fundi, Këshilli Kooordinues i Diasporës mbështet dhe është krenar për të gjithë emigrantët shqiptarë që kanë arritur të mbulojnë çdo fushë të jetës me ambasadorë të shkëlqyer në çdo kënd të botës. Ata shërbejne si udhërrëfyes gjeneratash që do të vijojnë të transmetojnë vlerat tona më të larta kombëtare ndër breza.

Burimi: Apel.media

Dita e Diasporës, nis zyrtarisht punën KKD e re. Anëtarët Destani dhe Lekaj: Duhet bërë më shumë. Analiza për punën e bërë, gabimet dhe arritjet

Me 9 anëtarë të zgjedhur rishtazh dhe 6 të rizgjedhur në një garë të fortë, u mbaj në Tiranë mbledhja e Këshillit Koordinues të Diasporës Shqiptare. Ky organizam i cili përfaqëson dhe diasporën shqiptare u mblodh më 18 dhjetor 2023 në Tiranë, një mbledhje e përvitshme tashmë e kthyer në traditë. Mes sfidash, si tërmeti i 26 nëntorit 2019 e më pas pandemia, anëtarët e KKD-së së parë mbaruan mandatin, për të rinisur më pas një gare të fortë, me propozime e miratime sipas procedurës ligjore. Kësisoj, 6 nga anëtarët e KKD-së u rikonfirmuan ndërsa 9 të tjerë u zgjodhën të rinj nga mërgata shqiptare në botë.
Në mbledhjen e KKD-së, kryetari i saj Mark Gjonaj, duke çelur dhe punimet e 18-dhjetorit, falenderoi anëtarët e KKD-së për punën e bërë gjatë mandatit të parë, si dhe iu uroi suksese të zgjedhurve të rinj dhe të rizgjedhurve.
“Diaspora jep kontribut në fushat e kulturës, ekonomisë dhe jetës sociale që mund të krijojmë një të ardhme më të mirë për atdheun dhe për shtetet që jetojnë tani. Diaspora nuk është eksperiment as talking points (temë diskutimi). Është një resurs që nuk është shfrytëzuar siç duhet. Ka ardhur koha që Shqipëria ta konsiderojë Diasporën si partner dhe asset. Minimumi Shqipëria duhet ti japi të drejtën e votës Diasporës që është një e drejtë themelore”, tha Gjonaj.
Ndërsa Ministri për Evropën dhe Punët e jashtme, Igli Hasani falënderoi anëtarët duke theksuar se Këshilli synon mbrojtjen dhe forcimin e marrëdhënieve me diasporën shqiptare si dhe i siguroi ata për mbështetjen e plotë në veprimtarinë e tyre. “KKD-ja është instrumenti më i rëndësishëm që ka shteti shqiptar për të komunikuar dhe për të ndërtuar ura lidhëse me Diasporën dhe unë jam besimplotë që ekipi që jeni formuar aty do të dijë ta çojë përpara misionin e vet në mënyrën më të mirë.

Ndërkaq, ministri Hasanaj, duke falenderuar institucionet tjera bashkëvepruese të diasporës, nuk la jashtë vëmendjes as Dhomën e Biznesit të Diasporës Shqiptare, për kontributin e dhënë ndër vite, që nga themelimi i saj.
Pjesë e takimit ishte edhe Ilirian Celibashi, i cili tha se si institucion, nuk ishte ai që mund të siguronte votën e diasporës, pork jo është vendimmarrje dhe punë e politikbërësve.
Anëtari i Këshillit Koordinues të Diasporës, Z.Lazim Destani, njëherësh dhe President Nderi i Dhomës së Biznesit të Diasporës Shqiptare, në fjalën e tij theksoi se, e vlerëson punën e këtij institucioni që nga krijimi dhe se mbetet shumë për të bërë në të ardhmen. „Diaspora jonë ka shumë nevojë për një koordinim edhe më të mirë me të gjitha instuticionet vendore. Meqë unë perfaqësoj Gjermaninë, mund t’ju konfirmoj se këtu jeton një pjesë e madhe e diasporës shqiptare nga vende të ndryshme, Shqipëria, Kosova, Maqedonia, Lugina e Preshevës. Kjo diasporë është mjaft e integruar dhe është zhvilluar në shumë drejtime të ndryshme. Kemi shumë afaristë të suksesshëm, intelektualë, mjekë, inxhinierë, studentë të dalluar dhe një gjeneratë të re, e cila është duke arritur sukesese në shumë profesione. Po ashtu ka një organizim shumë të mirë nga Shoqatat e ndryshme edhe për ruajtjen e kulturës, traditës dhe gjuhës shqipe. Pra, këtu në Gjermani kemi një organizim të mirë të diasporës, por që duhet edhe më shumë për ta lidhur me vendlindjet tona. Une çdo herë flas me shumë për ekonomi dhe për investimet që afaristët tanë këtu duhet më shumë të kenë qasje dhe mundësi për të investuar në vendlindjet e tyre pa pengesa të shumta që ju paraqiten, theksoi Destani.

 

Kryetari i Dhomës së Biznesit të Diasporës dhe anëtar i KKD-së, Z.Ardian Lekaj ishte më kërkues ndaj KKD-së. Në mbledhjen e 18 dhjetorit, kur përkonte me mbarimin e mandatit të parë dhe nisjen e të dytit, Lekaj tha se, „mua më mungon analiza e punës së bërë nga KKD për 4 vitet e shkuara dhe oportunitetet që kemi pasur, gabimet dhe paaftësitë që na kanë munduar. „Pa analizë të tellë, nuk ka një të ardhme të KKD-së. Pa një „Swot analysis“, do bëjmë përsëri gabime dhe fajin do ia kalojmë dikujt tjetër.
KKD e vjetër, në 6 të vjetrit që u rizgjodhëm duhet të shikojmë veten në pasqyrë e t‘jua refletkojmë të rinjve çfarë pune kemi bërë, ku kemi gabuar, pse mbetëm vetëm 6, cilët janë aleatët e mundshëm, çfarë deshëm të realizojmë, cilat kanë qenë pengesat etj.“, tha Lekaj gjatë fjalës së tij në mbledhje e KKD-së.
Në lidhje me zgjedhjen e strukturave drejtuese, kryetarit, nënkryetarit dhe sekretarit të KKD-së, Lekaj ka kërkuar gjatë mbledhjes që të mos bëheshin votime. „Nuk jam dakord të bëhen votime në këtë moment, sepse nuk njihemi me njëri-tjetrin. Dhe, për anëtarët e rinj dhe nuk ishte e qartë se cilat ishin detyrat e detyrimet.
„Unë theksoj sërish që të bisedojë më gjatë për vizionin e KKD-së, strategjinë dhe rrugën që do ndjeklim për t‘a realizuar, ku çdo anëtar i vjetër apo i ri, të gjejë veten e vet dhe të pranonte detyrat“, tha Lekaj.

Ndërkohë, Nënkryetarja e Dhomës së Biznesit të Diasporës Shqiptare, Znj.Elisabeta Katiaj, gjatë mbledhjes së KKD-së tha se, „si anëtare e KKD-së, Dhoma ka propozuar që në Programin e Reformës Ekonomike të perfshihet Diaspora në listën e prioriteteve, si një potencial i rëndësishëm për partneritet në sipërmarrje, investime etj“.
„Në Strategjinë Kombëtare S3, Shqipëria Inteligjente, Diaspora është përfshirë ne tri shtyllat kryesore. Të dyja këto strategji do te kenë edhe një plan veprimi me financime dhe grante gjithashtu.
E treta, ne kërkojmë të identifikojmë nëpërmjet një logo diasporen shqiptare, që t‘a lidhim në mënyrë simbolike dhe vizuale „Made By Albanians“. Në këtë mënyrë mund të ndërlidhet edhe plani i veprimit të promovimit të Made in Albania me atë Made by Albanians.“, theksoi Katiaj.
Për këtë mandat të dytë u rizgjodh kryetar Mark Gjonaj, përfaqësues i komunitetit shqiptar në SHBA, nën kryetare Anxhela Paparizo, përfaqësuese e komunitetit shqiptar në Kanada dhe sekretare Ira Londo, përfaqësuese e komunitetit shqiptar në Greqi.
Më poshtë gjeni dhe njoftimin e plotë për shtyp të KKD-së:
Në kuadër të Ditës Kombëtare të Diasporës dhe Ditës Ndërkombëtare të Emigrantëve më 18 dhjetor, u zhvillua mbledhja e Këshillit Koordinues të Diasporës, ku këtë herë ka përkuar edhe me mandatin e dytë të këtij këshilli.
Me pjesëmarrje nga qeveria shqiptare dhe institucionet mbështetëse, diskutimet e gjata janë mbyllur me shumë pozitivitet e vullnet të palëkundur për rienergjizimin e organeve të Diasporës, me zgjidhjen dhe realizimin e çështjeve të rëndësishme.
Mbledhja u hap nga Kryetari i Këshillit, Z.Mark Gjonaj, i cili duke i uruar suksese anëtarëve të zgjedhur për herë të parë, u ndal tek rëndësia e diasporës shqiptare në fusha të ndryshme të vendit dhe angazhimin që duhet të kenë anëtarët e këtij Këshilli në forcimin e marrëdhënieve të Diasporës me institucionet shtetërore shqiptare.
Të pranishëm në mbledhje Ministri për Evropën dhe Punët e Jashtme, z. Igli Hasani, zv/ministre për Evropën dhe Punët e Jashtme, znj. Artemis Malo dhe Zv/ministrin për Evropën dhe Punët e Jashtme, z.Besart Kadia. Ministri Igli Hasani ka falënderuar anëtarët duke theksuar se “Këshilli synon mbrojtjen dhe forcimin e marrëdhënieve me diasporën shqiptare si dhe i siguroi ata për mbështetjen e plotë në veprimtarinë e tyre”.
Ministrja e Kulturës, znj. Elva Margariti, në fjalën e saj prezantoi projektet dhe angazhimin që ka kjo ministri për diasporën shqiptare.
Lavdrim Krrashi, Kryetar i Nënkomisionit për Diasporën dhe Migracionin, ndër të tjera u ndal në të drejtën e votës duke theksuar se ndryshimet e Kodit Zgjedhor kanë parashikuar të drejtën e diasporës për të votuar dhe si ligjvënës janë angazhuar në dhënien e kontributit në drejtim të mundësimit dhe përmirësimeve ligjore që i shërbejnë interesit të diasporës sa i takon votimit nga jashtë vendit.
Gjithashtu, pjesë e takimit ishte edhe z.Ilirian Celibashi, i cili në fjalën e tij siguroi bashkëpunimin e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve për të realizuar votën e diasporës.
Znj. Romina Kuko theksoi rëndësinë e regjistrimit të adresave të diasporës shqiptare dhe punën që po bën Ministria e Brendshme për të thjeshtuar procedurat e regjistrimit nëpërmjet portalit e-Albania.
Në pjesën e dytë anëtarët u njohën me aktivitetet e institucioneve shtetërore të diasporës si dhe diskutuan për ecurinë e mëtejshme të punës dhe funksionimin e këtij Këshilli, me qëllim krijimin e një bashkëpunimi më të afërt mes institucioneve shtetërore me komunitetet shqiptare kudo në botë.
Në pjesën e fundit janë miratuar ndryshime të rëndësishme në Rregulloren e Këshillit dhe janë zhvilluar zgjedhjet për mandatin e ri të kryesisë. Anëtarët zgjodhën si kryetar z. Mark Gjonaj, nënkryetare znj. Angela Paparizo si dhe sekretare znj. Ira Londo.
Këshilli Koordinues për Diasporën falenderon njëzëri të gjithë anëtarët dhe kryesinë e mandatit të mëparshëm për kontributin e tyre.
Anëtarët e Këshillit Koordinues për mandatin 2023-2027 janë si më poshtë:
Mark Gjonaj – Kryetar – Shtetet e Bashkuara të Amerikës
Anxhela Paparizo – Nënkryetare – Kanada
Ira Londo – Sekretare – Greqi
Anila Hyka Smorgrav – Francë
Ardian Lekaj – Holandë
Besmir Rrjolli – Itali
Brikena Muharremi – Britani e Madhe
Drita Gjongecaj – Shtetet e Bashkuara të Amerikës
Emina Cunmulaj – Shtetet e Bashkuara të Amerikës
Ermal Sulaj – Greqi
Lazim Destani – Gjermani
Mirela Mezani- Zvicër
Rosario Peta – Itali
Sezar Jakupi – Australi
Vaxhid Sejdiu – Zvicër

Dita e Diasporës, nis zyrtarisht punën KKD e re. Anëtarët Destani dhe Lekaj: Duhet bërë më shumë. Analiza për punën e bërë, gabimet dhe arritjet

Me 9 anëtarë të zgjedhur rishtazh dhe 6 të rizgjedhur në një garë të fortë, u mbaj në Tiranë mbledhja e Këshillit Koordinues të Diasporës Shqiptare. Ky organizam i cili përfaqëson dhe diasporën shqiptare u mblodh më 18 dhjetor 2023 në Tiranë, një mbledhje e përvitshme tashmë e kthyer në traditë. Mes sfidash, si tërmeti i 26 nëntorit 2019 e më pas pandemia, anëtarët e KKD-së së parë mbaruan mandatin, për të rinisur më pas një gare të fortë, me propozime e miratime sipas procedurës ligjore. Kësisoj, 6 nga anëtarët e KKD-së u rikonfirmuan ndërsa 9 të tjerë u zgjodhën të rinj nga mërgata shqiptare në botë.
Në mbledhjen e KKD-së, kryetari i saj Mark Gjonaj, duke çelur dhe punimet e 18-dhjetorit, falenderoi anëtarët e KKD-së për punën e bërë gjatë mandatit të parë, si dhe iu uroi suksese të zgjedhurve të rinj dhe të rizgjedhurve.
“Diaspora jep kontribut në fushat e kulturës, ekonomisë dhe jetës sociale që mund të krijojmë një të ardhme më të mirë për atdheun dhe për shtetet që jetojnë tani. Diaspora nuk është eksperiment as talking points (temë diskutimi). Është një resurs që nuk është shfrytëzuar siç duhet. Ka ardhur koha që Shqipëria ta konsiderojë Diasporën si partner dhe asset. Minimumi Shqipëria duhet ti japi të drejtën e votës Diasporës që është një e drejtë themelore”, tha Gjonaj.
Ndërsa Ministri për Evropën dhe Punët e jashtme, Igli Hasani falënderoi anëtarët duke theksuar se Këshilli synon mbrojtjen dhe forcimin e marrëdhënieve me diasporën shqiptare si dhe i siguroi ata për mbështetjen e plotë në veprimtarinë e tyre. “KKD-ja është instrumenti më i rëndësishëm që ka shteti shqiptar për të komunikuar dhe për të ndërtuar ura lidhëse me Diasporën dhe unë jam besimplotë që ekipi që jeni formuar aty do të dijë ta çojë përpara misionin e vet në mënyrën më të mirë.

Ndërkaq, ministri Hasani, duke falenderuar institucionet tjera bashkëvepruese të diasporës, nuk la jashtë vëmendjes as Dhomën e Biznesit të Diasporës Shqiptare, për kontributin e dhënë ndër vite, që nga themelimi i saj.
Pjesë e takimit ishte edhe Ilirian Celibashi, i cili tha se si institucion, nuk ishte ai që mund të siguronte votën e diasporës, pork jo është vendimmarrje dhe punë e politikbërësve.
Anëtari i Këshillit Koordinues të Diasporës, Z.Lazim Destani, njëherësh dhe President Nderi i Dhomës së Biznesit të Diasporës Shqiptare, në fjalën e tij theksoi se, e vlerëson punën e këtij institucioni që nga krijimi dhe se mbetet shumë për të bërë në të ardhmen. „Diaspora jonë ka shumë nevojë për një koordinim edhe më të mirë me të gjitha instuticionet vendore. Meqë unë perfaqësoj Gjermaninë, mund t’ju konfirmoj se këtu jeton një pjesë e madhe e diasporës shqiptare nga vende të ndryshme, Shqipëria, Kosova, Maqedonia, Lugina e Preshevës. Kjo diasporë është mjaft e integruar dhe është zhvilluar në shumë drejtime të ndryshme. Kemi shumë afaristë të suksesshëm, intelektualë, mjekë, inxhinierë, studentë të dalluar dhe një gjeneratë të re, e cila është duke arritur sukesese në shumë profesione. Po ashtu ka një organizim shumë të mirë nga Shoqatat e ndryshme edhe për ruajtjen e kulturës, traditës dhe gjuhës shqipe. Pra, këtu në Gjermani kemi një organizim të mirë të diasporës, por që duhet edhe më shumë për ta lidhur me vendlindjet tona. Une çdo herë flas me shumë për ekonomi dhe për investimet që afaristët tanë këtu duhet më shumë të kenë qasje dhe mundësi për të investuar në vendlindjet e tyre pa pengesa të shumta që ju paraqiten, theksoi Destani.

Kryetari i Dhomës së Biznesit të Diasporës dhe anëtar i KKD-së, Z.Ardian Lekaj ishte më kërkues ndaj KKD-së. Në mbledhjen e 18 dhjetorit, kur përkonte me mbarimin e mandatit të parë dhe nisjen e të dytit, Lekaj tha se, „mua më mungon analiza e punës së bërë nga KKD për 4 vitet e shkuara dhe oportunitetet që kemi pasur, gabimet dhe paaftësitë që na kanë munduar. „Pa analizë të tellë, nuk ka një të ardhme të KKD-së. Pa një „Swot analysis“, do bëjmë përsëri gabime dhe fajin do ia kalojmë dikujt tjetër.
KKD e vjetër, në 6 të vjetrit që u rizgjodhëm duhet të shikojmë veten në pasqyrë e t‘jua refletkojmë të rinjve çfarë pune kemi bërë, ku kemi gabuar, pse mbetëm vetëm 6, cilët janë aleatët e mundshëm, çfarë deshëm të realizojmë, cilat kanë qenë pengesat etj.“, tha Lekaj gjatë fjalës së tij në mbledhje e KKD-së.
Në lidhje me zgjedhjen e strukturave drejtuese, kryetarit, nënkryetarit dhe sekretarit të KKD-së, Lekaj ka kërkuar gjatë mbledhjes që të mos bëheshin votime. „Nuk jam dakord të bëhen votime në këtë moment, sepse nuk njihemi me njëri-tjetrin. Dhe, për anëtarët e rinj dhe nuk ishte e qartë se cilat ishin detyrat e detyrimet.
„Unë theksoj sërish që të bisedojë më gjatë për vizionin e KKD-së, strategjinë dhe rrugën që do ndjeklim për t‘a realizuar, ku çdo anëtar i vjetër apo i ri, të gjejë veten e vet dhe të pranonte detyrat“, tha Lekaj.

Ndërkohë, Nënkryetarja e Dhomës së Biznesit të Diasporës Shqiptare, Znj.Elisabeta Katiaj, gjatë mbledhjes së KKD-së tha se, „si anëtare e KKD-së, Dhoma ka propozuar që në Programin e Reformës Ekonomike të perfshihet Diaspora në listën e prioriteteve, si një potencial i rëndësishëm për partneritet në sipërmarrje, investime etj“.
„Në Strategjinë Kombëtare S3, Shqipëria Inteligjente, Diaspora është përfshirë ne tri shtyllat kryesore. Të dyja këto strategji do te kenë edhe një plan veprimi me financime dhe grante gjithashtu.
E treta, ne kërkojmë të identifikojmë nëpërmjet një logo diasporen shqiptare, që t‘a lidhim në mënyrë simbolike dhe vizuale „Made By Albanians“. Në këtë mënyrë mund të ndërlidhet edhe plani i veprimit të promovimit të Made in Albania me atë Made by Albanians.“, theksoi Katiaj.

Për këtë mandat të dytë u rizgjodh kryetar Mark Gjonaj, përfaqësues i komunitetit shqiptar në SHBA, nën kryetare Anxhela Paparizo, përfaqësuese e komunitetit shqiptar në Kanada dhe sekretare Ira Londo, përfaqësuese e komunitetit shqiptar në Greqi.
Më poshtë gjeni dhe njoftimin e plotë për shtyp të KKD-së:
Në kuadër të Ditës Kombëtare të Diasporës dhe Ditës Ndërkombëtare të Emigrantëve më 18 dhjetor, u zhvillua mbledhja e Këshillit Koordinues të Diasporës, ku këtë herë ka përkuar edhe me mandatin e dytë të këtij këshilli.
Me pjesëmarrje nga qeveria shqiptare dhe institucionet mbështetëse, diskutimet e gjata janë mbyllur me shumë pozitivitet e vullnet të palëkundur për rienergjizimin e organeve të Diasporës, me zgjidhjen dhe realizimin e çështjeve të rëndësishme.
Mbledhja u hap nga Kryetari i Këshillit, Z.Mark Gjonaj, i cili duke i uruar suksese anëtarëve të zgjedhur për herë të parë, u ndal tek rëndësia e diasporës shqiptare në fusha të ndryshme të vendit dhe angazhimin që duhet të kenë anëtarët e këtij Këshilli në forcimin e marrëdhënieve të Diasporës me institucionet shtetërore shqiptare.
Të pranishëm në mbledhje Ministri për Evropën dhe Punët e Jashtme, z. Igli Hasani, zv/ministre për Evropën dhe Punët e Jashtme, znj. Artemis Malo dhe Zv/ministrin për Evropën dhe Punët e Jashtme, z.Besart Kadia. Ministri Igli Hasani ka falënderuar anëtarët duke theksuar se “Këshilli synon mbrojtjen dhe forcimin e marrëdhënieve me diasporën shqiptare si dhe i siguroi ata për mbështetjen e plotë në veprimtarinë e tyre”.
Ministrja e Kulturës, znj. Elva Margariti, në fjalën e saj prezantoi projektet dhe angazhimin që ka kjo ministri për diasporën shqiptare.
Lavdrim Krrashi, Kryetar i Nënkomisionit për Diasporën dhe Migracionin, ndër të tjera u ndal në të drejtën e votës duke theksuar se ndryshimet e Kodit Zgjedhor kanë parashikuar të drejtën e diasporës për të votuar dhe si ligjvënës janë angazhuar në dhënien e kontributit në drejtim të mundësimit dhe përmirësimeve ligjore që i shërbejnë interesit të diasporës sa i takon votimit nga jashtë vendit.
Gjithashtu, pjesë e takimit ishte edhe z.Ilirian Celibashi, i cili në fjalën e tij siguroi bashkëpunimin e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve për të realizuar votën e diasporës.
Znj. Romina Kuko theksoi rëndësinë e regjistrimit të adresave të diasporës shqiptare dhe punën që po bën Ministria e Brendshme për të thjeshtuar procedurat e regjistrimit nëpërmjet portalit e-Albania.
Në pjesën e dytë anëtarët u njohën me aktivitetet e institucioneve shtetërore të diasporës si dhe diskutuan për ecurinë e mëtejshme të punës dhe funksionimin e këtij Këshilli, me qëllim krijimin e një bashkëpunimi më të afërt mes institucioneve shtetërore me komunitetet shqiptare kudo në botë.
Në pjesën e fundit janë miratuar ndryshime të rëndësishme në Rregulloren e Këshillit dhe janë zhvilluar zgjedhjet për mandatin e ri të kryesisë. Anëtarët zgjodhën si kryetar z. Mark Gjonaj, nënkryetare znj. Angela Paparizo si dhe sekretare znj. Ira Londo.
Këshilli Koordinues për Diasporën falenderon njëzëri të gjithë anëtarët dhe kryesinë e mandatit të mëparshëm për kontributin e tyre.
Anëtarët e Këshillit Koordinues për mandatin 2023-2027 janë si më poshtë:
Mark Gjonaj – Kryetar – Shtetet e Bashkuara të Amerikës
Anxhela Paparizo – Nënkryetare – Kanada
Ira Londo – Sekretare – Greqi
Anila Hyka Smorgrav – Francë
Ardian Lekaj – Holandë
Besmir Rrjolli – Itali
Brikena Muharremi – Britani e Madhe
Drita Gjongecaj – Shtetet e Bashkuara të Amerikës
Emina Cunmulaj – Shtetet e Bashkuara të Amerikës
Ermal Sulaj – Greqi
Lazim Destani – Gjermani
Mirela Mezani- Zvicër
Rosario Peta – Itali
Sezar Jakupi – Australi
Vaxhid Sejdiu – Zvicër

Lazim Destani dhe Ecolog International dhurojnë më shumë se 1 milion euro për spitalin e Tetovës

Kompania e filantropit shqiptar Lazim Destani, “Ecolog International” ka dhuruar një donacion në vlerë mbi një milion euro për Spitalin Klinik të Tetovës.

Në lidhje me këtë, sot në hapësirat e Spitalit Klinik të Tetovës u nënshkrua Memorandum Bashkëpunimi midis kompanisë Ecolog International, përfaqësuar nga filantropi Lazim Destani, njëherësh dhe Kryetar i Bordit Këshillimor dhe Spitalit Klinik të Tetovës, përfaqësuar nga Drejtori i Spitalit, Dr. Spec. Ilir Demiri.

Memorandumi ka të bëjë me donacionin e radhës që familja Destani ka vendosur të bëjë në qytetin e Tetovës, donacion i cili do të zhvillohet në periudhën në vijim dhe do të fillojë me rikonstruimin total të një pjese të godinës për sëmundjet interne, ndërsa do të vazhdojë me mbështetje në mjete teknologjike, pajisje, inventar, etj.

Dr. Spec. Ilir Demiri për këtë donacion u shpreh se është i kënaqur dhe mirënjohës që kopmania Ecolog dhe familja Destani kanë shprehur gatishmërinë për bashkëpunim me Spitalin Klinik të Tetovës, ku parashikohet vlera e donacionit të jetë mbi një milion euro.

Donacioni do të fillojë me rekonstruim total të hapësirave prej 1200 m2 në godinën për sëmundje interne të këtij spitali dhe do të vijojë në teknologji mjekësore, inventar, pajisje të tjera dhe forma të ndryshme.

Në anën tjetër filantropi Lazim Destani u shpreh i lumtur që ka mundësinë ta ndihmojë Spitalin Klinik të Tetovës.

“Jam i bindur se pacientët tetovarë meritojnë kushte dhe trajtim europian, ashtu siç bashkërisht na ka hije të jemi qytetarë europianë dhe vend europian. Jam falenderues edhe familjes sime për këtë donacion, si dhe punës së përkushtuar të Dr. Ilirit që reflekton besim se me qasje të sinqertë dhe profesionale mund të bëhen ndryshime të mëdha”, tha Destani me këtë rast.

Kujtojmë se komania Ecolog në vazhdimësi jep donacione dhe ndihmon shumë institucione shëndetësore, arsimore, kulturore etj, në gjitha trevat shqiptare, si Maqedoninë e Veriut, Kosovë dhe Shqipëri.

Tre vjet më parë Ecoog International dhe filantropi Destani dhuruan para për rinovimin e Klinikës Kirurgjikale “Shën Klimenti i Ohrit” (Kirurgjia e Qytetit) në Shkup.

Ndërsa në vitin 2021, Ecolog dhuroi 10 autoambulanca moderne për sistemin shëndetësor të Maqedonisë së Veriut.

Donacionet e Familjes Destani dhe Ecolog janë të shumta e në vlera të mëdha financiare në Maqedoni, Kosovë, Shqioëri e Kuginën e Preshevës, pa llogaritur qindra aktivitetet filanteopike të Z.Lazim Destani.

Foto - Video / I ftuar nderi në ceremoninë e diplomimit në Kolegjin AAB, filantropi Lazim Destani, ka një “amanet”për të rinjtë: Kurrë mos e largoni vëmendjen nga familja dhe atdheu

Kolegji AAB në Prishtinë, mbajti ditën e hënë ceremoninë e diplomat të më shumë se 1000 studentëve të gjeneratës së diplomuar në vitin 2023. Në një aktivitet madhështor në sallën “1Tetori” në kryeqytetin e Kosovës, u zhvillua ceremonia, mes studentëve që diplomoheshin, familjarëve të tyre, stafit akademik të kolegjit, merrnin pjesë edhe zyrtarë të Kosovës, e personalitete të njohura. Ndër ta ishte dhe Rifat Jashari, ku bashkë me më shumë se 1000 studentë, diplomohej dhe nipi i tij, Shaban Jashari i ri, njofton Gazeta Zëri (Zëri.info)

I ftuar nderi në këtë aktivitet, ishte dje edhe filantropi e biznesmeni i njohur nga Tetova e Maqedonisë së Veriut, Z.Lazim Destani.

Në fjalën e tij përshëndetëse të ceremonisë së diplomimit, Z.Destani tha se e pranoi me kënaqësi ftesën e drejtuesve të Kolegjit AAB. Por, ndër të tjera, kishte një porosi të veçantë për diplomantët. “Në rrugën tuaj që keni përpara, kurrë mos e largoni vëmendjen nga familja dhe atdheu juaj”, u tha Destani të rinjëve, karriera ë të cilëve nisën pikërisht nga ky moment.

Më poshtë, gjeni të plotë fjalën e Z.Destani në ceremoninë e diplomimit ku ishte i ftuar”

“Të dashur studentë,

I nderuar rektor Z.Lulzim Tafa,

Të nderuar profesorë të Kolegjit AAB,

i nderuar Baca Rifat Rashari,

Të nderuar prindër e familjarë të studentëve,

Të nderuara media dhe gjithë ju të pranishëm,

Me shumë kënaqësi e pranova ftesën për të marrë pjesë në këtë ceremoni ku po kurorëzohet puna disavjeçare e ju studentëve dhe gjithë stafit akademik të Kolegjit AAB.

Miqtë e mi, drejtues e pedagogë të këtij Kolegji. Ju falënderoj për ftesën dhe njëkohësisht dua me këtë rast t’ju përgëzoj për arritjet që ka shënuar ndër vite Kolegji AAB. duke u bërë një ndër pjesët thelbësore të arsimit në Kosovë!

Të dashur studentë, përzemërsisht ju përgëzoj në këtë ditë të veçantë të jetës suaj. Diplomimi juaj është mjaft domethënës pasi ai përbën kurorëzimin e dijeve të gjithësecilit në drejtimet që keni ndjekur. Jam i bindur se ju sot, krahas gëzimit dhe emocioneve, keni edhe ndjenjën e mirënjohjes ndaj profesorëve tuaj të cilët ju kanë pajisur me dituri, pra me “armën” më të fuqishme për të ecur përpara në karrierën tuaj profesionale dhe në jetë. Arsimi cilësor është për t’u çmuar jashtëzakonisht shumë pasi ai përbën themelet e zhvillimit të përgjithshëm socio-kulturor dhe ekonomik të një vendi.

Sot këtu të gjithë pjesëmarrësit po përjetojmë çaste të mrekullueshme gëzimi, dhe me këtë rast dua t’jua sjell në vëmendje ju studentëve se ky nuk është thjesht një kurorëzim individual i dijeve tuaja por është dhe një investim i jashtëzakonshëm i familjeve tuaja dhe mbi të gjitha, i shoqërisë sonë. Sot prindërit tuaj janë më të lumtur se ju, prandaj një urim të veçantë unë po ua bëj të gjithë prindërve tuaj sepse investimi për edukimin e fëmijëve është investimi më i rëndësishëm që bën çdo prind në jetën e tij dhe për familjen e tij.

Jam i bindur se ambicjet tuaja nuk përfundojnë me këtë diplomim. Ju duhet t’i vazhdoni të gjitha etapat me vendosmëri edhe më tej. Kini guxim dhe besim te vetja, kurrë mos thoni se kjo apo ajo nuk mund të arrihet, me vullnet, me punë e përkushtim, me nder e korrektesë, patjetër arrihet suksesi.

Nga eksperienca ime mund t’ju them se në rrugëtimin tuaj profesional, ju do të hasni sfida nga më të ndryshmet, pra që nuk keni pasur mundësi t’i gjeni nëpër librat tuaj, por kurrë mos u tërhiqni. Me vendosmëri arrihet çdo synim.

Dhe në mbyllje të fjalës sime do të doja t’ju bëj një porosi.

Në rrugën tuaj që keni përpara, kurrë mos e largoni nga vëmendja familjen dhe atdheun tuaj. Ju uroj suksese në rrugëtimin tuaj akademik e profesional, punoni për veten tuaj, punoni për familjen tuaj, dhe punoni për atdheun tuaj!

Ju faleminderit!”

Z.Dedtani është një ndër përkrahësit më të mëdhenj të diasporës shqiptare për rinisë, forcimin dhe shkollimin e saj, krahas aktiviteteve tjera që zhvillon përçështje të ndryshme shqiptare. Njëherësh,ai është dhe promotor i thirrjeve që, si të rinjtë, ashtu edhe diaspora, nuk duhet ta largojnë asnjëherë vëmendjen nga trojet shqiptare, pavarësisht ku jetojnë.

Alert.al

Java e Veçantë Studimore në Tetovë, humanisti e biznesmeni Lazim Destani, i ftuar në aktivitetet e Universitetit “Fadil Sulejmani” dhe Shoqatës “Arsimi”

Filantropi dhe biznesmeni i njohur Lazim Destani, ka marrë pjesë në aktivitet e Javës së Veçantë Studimore në Tetovë, Maqedonia e Veriut,, që organizohet nga Universiteti “Fadil Sulejmani” dhe Shoqata “Arsimi”, e themeluar në Zvicër. Në aktivitetet njëjavore, Z.Destani mori pjesë në takimet që dhjetra të rinj student, të cilët u njohën me kulturën, traditat, prodhimet, historinë e 10 fshatrave të Malësisë së Sharrit, si dhe në panairin e këtyre zonave organizuar në mjediset e Universitetit të Tetovës.

Ja si e përshkruan Z.Destani këtë javë aktivitetesh, në rrjetet e tij sociale:

“I ftuar për t’i ndjekur aktivitetet e Javës së Veçantë Studimore (JVS) këto ditë pata nderin e kënaqësinë të marr pjesë në disa nga punimet e këtij aktiviteti njëjavor. JVS është produkt bashkëpunimi mes Universitetit të Tetovës dhe Shoqatës ‘Arsimi’ nga Zvicra, e themeluar nga pjesëtarët e diasporës sonë në këtë vend. Aktiviteti i sivjetëm mbahet për të tretin vit me radhë. Për dallim nga vitet e kaluara kësaj radhe studentët e Pedagogjikut bashkë me profesorët e tyre kanë dalë në terren për të bërë vizita studimore në dhjetë fshatra të malësisë së Sharrit, ndër të cilët edhe në fshatin tim të lindjes, në Bozovcë.

Nëpër këto fshatra studentët e kanë gjetur atë pritjen me zemërgjerësi të malësorëve tanë ku grupet e punës të çdo fshati veçmas ua kanë prezantuar atyre veçoritë socio-kulturore, historikun e fshatit, bimësinë, kulturat bujqësore të kultivuara brez pas brezi, deri te gatesat e tyre tradicionale. Andaj kënaqësia ime sigurisht do të ishte akoma më e madhe sikur ta kisha mundësinë të jem pjesë e këtij aktiviteti jo vetëm në Bozovcë por edhe te nëntë katundet tjera.

Aktiviteti tjetër i JVS ku unë mora pjesë ishte panairi i djeshëm që u mbajt në oborrin e gjerë të Universitetit të Tetovës. Krahas këtyre dhjetë katundeve të malësisë së Sharrit, përmes grupeve të tyre punuese, në këtë panair bënë prezantimet e tyre edhe shumë katunde të tjera. Çdo katund kishte këndin dhe stendën e vet ku kishin sjellë dhe ekspozuar veçoritë e veta, domethënëse dhe me vlerë për natyrën hulumtuese studimore të projektit JVS.

Me këtë rast dua t’i përgëzoj e t’i falënderoj organizatorët e JVS, Dekanin e Pedagogjikut, profesorin Lulzim Mehmedi, përfaqësuesin e Shoqatës ‘Arsimi’, Profesorin nga diaspora Mahir Mustafa, grupet punuese dhe gjithë ata që u angazhuan për ta realizuar këtë aktivitet me sukses.

Në veçanti falënderoj për pritjen Rektorin Prof. Dr. Jusuf Zejneli, të cilin me këtë rast pata kënaqësinë ta uroj për zgjedhjen e tij në detyrën e re si Rektor i Universitetit të Tetovës ‘Fadil Sulejmani’”.

Kryeparlamentarja Nikolla vizitë të zyrat e kompanive shqiptare në Düsseldorf: Përgëzime për sipërmarrjet e suksesshme! Mirënjohje Lazim Destanit dhe për kontributin si anëtar aktiv i KKD

Kryetarja e Kuvendit te Shqipërisë, Znj.Lindita Nikolla, ka shprehur vlerësimin e saj për kompanitë e themeluara nga biznesmeni i njohur shqiptar, Lazim Destani.

Kryetarja e Parlamentit ndodhej në Gjermani për një vizitë, ku në axhendën e saj ishin dhe kompanitë shqiptare të suksesshme e të integruara në tregun gjerman dhe atë botëror, e shoqëruar dhe nga Ambasadorja e Shqipërisë në Berlin, Adia Sakiqi.

Vlerësimin për kompanitë e filantropit Destani, Znj.Nikolla e shprehu menjëherë pas vizitës, në rrjetet e saj sociale.

“Diaspora shqiptare në Landin North Rhine Ëestfalia, e integruar me sukses në tregun, ekonominë dhe shoqërinë gjermane.

Një takim miqësor e mbresëlënës me Z. Ylber Aliu dhe Z. Skënder Xhakaliu, përfaqësues të kompanive të themeluara nga sipërmarrësi i suksesshëm Z. Lazim Destani, në Düsseldorf. Përgëzime për sipërmarrjet e suksesshme! Mirënjohje Z. Destani edhe për kontributin si anëtar aktiv i Këshillit Koordinues të Diasporës!”, shkruan Nikolla në profilin e saj zyrtar.

Kompanitë që drejtohen nga familja e Z.Destani, janë më të njohurat në fushat respektive mes kompanive shqiptare në botë, por edhe renditen mes kompanive botërore më të suksesshme.

Ndërsa Z.Destani është ndër shqiptarët më aktivë në çështjet që kanë të bëjnë me diasporën, filantropinë dhe angazhimin për kauzat e trojeve tona. Njëherësh, është drejtues i disa organizmave të rëndësishme të diasporës shqiptare, anëtar i Këshillit Koordinues të Diasporës dhe President Nderi i Dhomës së Biznesit të Diasporës Shqiptare.

Lazim Destani

OneFor “mbërrin” në Kosovë, prezantohet në Prishtinë aplikacioni që revolucionon industrinë financiare. Të gjitha shërbimet nga celulari

Platforma financiare “OneFor”, aplikacioni që shërben për ofrimin e shërbimeve financiare përmes telefonit, është prezantuar në Kosovë, vend ky që ka qenë destinacioni i radhës për sipërmarjen ndërkombëtare me bazë në Dyseldorf, Gjermani,

Dita e merkurë, e ka gjetur kryeqytetin e Kosovës, Prishtinë, me një aktivitet madhështor, ku u prezantua aplikacioni “OneFor”. Platforma online, shërben për kryerjen e shërbimeve financiare përmes telefonit, ku me këtë rast Kosova është bërë destinacioni i radhës që “OneFor”, e ka futur në hartën e shteteve krahas atyre të Bashkimit Evropian, për të ofruar aplikacionin më të avancuar për shërbime financiare digjitale. “OneFor” shërben si një platformë financiare që adreson nevojat e përgjithshme të qytetarëve dhe ofron zgjidhje për pagesa të menjëhershme dhe transfere të parave në kohë reale dhe ekonomike, shkruan Zëri.info

Ministrit i Financave të Kosovës, Hekuran Murati, tha se, shfrytëzimi i kësaj metode e lehtëson dhe e bënë më të lirë e me të shpejt transferimet dhe pagesat online. “Me vjen mirë që jam këtu në lansimin e një aplikacioni të pagesave i cili i shfrytëzon avantazhet e të qenit online. Deri më tani ka pasur raste të zhvillimit të hovshëm të teknologjisë informative në vendin tonë, mirëpo ka pasur pak raste kur kjo është shfrytëzuar për të avancuar tutje fushat e caktuara. Shfrytëzimi i kësaj metode e lehtëson dhe e bënë më të lirë me të shpejt edhe transferet online, por edhe pagesat gjë që edhe për mua si ministër i financave dhe si qeveri është tepër e rëndësishme, sepse nënkupton likujditet më të lartë në sistemin financiar, por njëkohësisht edhe formalizmin më të lartë”, tha ai.

Ndërsa Ilir Aliu, Drejtori Menxhues i OneFor Holding, tha se “OneFor” është kompania më e re në Kosovë dhe se, synimi i kompanisë është zgjerimi edhe në vendet e tjera të rajonit edhe më gjerë. “Jemi kompani e re ne Kosovë, por edhe në BE. Ne filluam operacionet tona në 2021 në 13 shtet të BE-së, mirëpo fokusin e kemi në shtet fillimisht gjermanofolse. Në të njëjtën kohë, ne jemi prezent edhe më nënte shtete jashtë EU-së. Synimi jonë është që të përfshijmë rajonin në Ballkanin, por gjithashtu tutje në nivel të tjera. Jemi për shërbime digjitale financiare. Ne mendoj që Kosova ka pasur zhvillime të jashtëzakonshme teknologjike dhe ka potencial të jashtëzakonshme të përqafoj zhvillimet e reja në shërbimet digjitale financiare”, theksoi Aliu.

Guvernatorit i Bankës Qendrore të Kosovës, Ahmet Ismajli, e vuri theksin te fakti se, BQK-ja ka marrë veprimet e nevojshme për sa i përket kornizës ligjore për ti licencuar këto institucione. “Një platformë që është licencuar nga BQK-ja. Për BQK sistemi i pagesave efikas e i sigurt mbetet objektivi kryesor. BQK-ja ka marr veprime sa i përket kornizës ligjore për ti licencuar këto institucione financiare jo bankare. Në mendojmë se do të rritet konkurrenca në shërbimet financiare, do të ulet kostoja dhe po ashtu do të mundësohet qasja ne financa”, shtoi Ismajli.

Ndërsa Zëvendësambasadori i Gjermanisë, Matthias Conrad, foli për bashkëpunimin e Kosovës dhe Gjermanisë, duke përmendur tregun bashkëpunues dhe faktin që këto bashkëpunime ndërmjet të dy vendeve po rritën çdo vit e më shumë.

OneFor Holding GmbH, me bazë në Düsseldorf, Gjermani, është kompania amë e OneFor Kosovës, misioni i së cilës është që të sjell inovacion dhe shërbime financiare moderne për qytetarët e Kosovës.

OneFor është një platformë financiare digjitale që lidh përdoruesit me mënyra të përshtatshme, të thjeshta dhe të sigurta të pagesave. OneFor është licencuar nga Banka Qendrore e Kosovës si Institucion Financiar Jo-Bankar (IFJB) me iniciativë të kompanisë amë OneFor Holding GmbH, me seli në Düsseldorf, shkruan albinfo.ch.

OneFor Holding HmbH, është pjesë e ND Group. Ky i fundit udhëhiqet nga familja Destani nga Tetova e Maqedonisë së Veriut, pjesë e të cilit është dhe Ecolog International, gjigandi botërorë i shërbimeve të integruara, kompania gjermane e prodhimit të makinave elektrike e.Go Mobile me qendër në Aachen.

FC Shkëndija, festë dhe futboll në Zvicër, Presidenti Lazim Destani: Faleminderit Zvicrës për mbështetjen ndaj shqiptarëve, e nevojshme që gjuha shqipe të bëhet zyrtare - Foto/Video

Klubi i Futbollit Shkëndija, zhvilloi një ndeshje miqësore në Zvicër me ekipin e Wil, ku duket se në qendër të vëmendjes s’ka qenë vetëm loja, por argëtimi e festa për mijëra shqiptarët që jetojnë në Zvicër e që e ndoqën nga afër.

Siç e ka përshkruar dhe vetë Presidenti i Klubit të Futbollit Shkëndija, filantropi e biznesmeni Lazim Destani, festa në stadiumin e Wil ka nisur 2 orë para fërshëllimës së parë të arbitrit, falë edhe bashkëpunimit me Xhaminë e Wil-it. Klubi e kishte organizuar këtë aktivitet, në bashkëpunim dhe me Shoqeërinë Kulturore “Xheladin Zeqiri” të Tetovës dhe grupin e njohur muzukor Elita 5.

Në një fjalë përshëndetëse para fillimit të ndeshjes, Z.Destani, ndër të tjera ka thënë se ishte falenderues për shtetin e Zvicrës për ërkrahjen e vazhdueshme që I jep popullit shqiptar.

“Këtu punojnë dhe shkollohen qindra mijra shqiptarë. Kjo është për t’a vlersuar lart. Po ashtu, dëshiroj ta potencoj se, edhe gjuha shqipe gjithmone e me shumë po etablohet edhe në institucionet zvicerane”.

Fjala e Z.Destani në stadiumin e Wil:

“Të dashur bashkatdhetarë, të nderuar të pranishëm, miq dhe gjithë ju vëllezër e motra që jeni tubuar sot këtu për ta përshëndetur ardhjen e Shkëndijës në Zvicër

Ky është një moment i veçantë për Shëndijën, jo sepse nuk e kemi parë të luajë në Europë, por për faktin se këtu në Zvicër Shkëndija vjen për herë të parë dhe ku ne kemi aq shumë bashkatdhetarë e mbështetës të klubit kuqezi.

Ne të gjithë jemi krenarë për arritjet e Shkëndijës në ligat europiane. Milan, Totenhem, Red Bull Salzburg, Rosenborg janë vetëm disa nga skuadrat e nivelit të lartë të futbollit europian me të cilat Shkëndija është përballur gjatë këtyre viteve.

Te këto dhe te shumë ndeshje të tjera nëpër Europë ne e kemi parë se Shkëndijës nuk i ka munguar kurrë mbështetja masovike e bashkatdhetarëve tanë. Ata madje bënin qindra e mijëra kilometra rrugë për të arritur aty ku do të luante skuadra kuqezi e Shkëndijës. Dhe ja sot si shpërblim për mërgimtarët tanë të kësaj ane, ne sollëm Shkëndijën për ta bërë këtë ndeshje këtu në mes të Zvicrës, pra një ndeshje miqësore e festive për të na sjellë kënaqësi të gjithëve.

Me këtë rast i falënderoj përzemërsisht të gjithë ata që u angazhuan për organizimin e kësaj ndeshje. Merita të veçanta ka iniciatori i këtij aktiviteti, imami Bekim Alimi, dhe sigurisht, nga ana e Klubit të Wil-it Faton Ramadani si dhe Kryesia e drejtuesit e Klubit të Wil-it të cilët me kënaqësi e përqafuan këtë ide. Krahas futbollit kjo ngjarje shpalos dhe vlera nga trashëgimia jonë kulturore. Këtu sot i kemi dhe artistët tanë të nderuar që kanë ardhur për t’ia shtuar kënaqësinë e bukurinë kësaj ngjarje. Pra në mes të Zvicrës, këtu në Wil, sot të gjithë së bashku kemi krijuar një ambient të ngrohtë me karakter kombëtar, tamam si të ishim në vendlindje, në atdheun tonë.

Jam shumë i lumtur që shoh kaq shumë bashkatdhetarë që keni ardhur për ta ndjekur këtë ndeshje. Gëzohem që në këtë mes e kemi të pranishëm një emër të madh të sportit, i cili arriti majat e suksesit botëror në disiplinën e mundjes, shkupjanin e nderuar Shaban Tërstena.

Dhe në përfundim të fjalës sime, Deshiroj te falemenderoj shtetin Zviceran per perkrahjen e vazhdueshme qe i jep popullit shqiptarë. Ketu punojne dhe shkollohen qindra mijra shqiptarë. kjo eshte per ta vlersuar larte. Po ashtu deshiroj ta potencoj se edhe gjuha shqipe gjithmone e me shume po etablohet edhe në institucionet zvicerane.

Ju faleminderit!”

Atmosferën në stadiumin e Wil në Zvicës, ku ekipi I shkëndijës fitoi 1:3, e ka përshkruar në rrjetet e tij sociale edhe Presidenti Z.Lazim Destani një ditë më vonë.

“Kënaqësi të veçantë e plot emocion na solli mbrëmë ndeshja miqësore e futbollit Wil – Shkëndija në Zvicër. Kjo nuk ishte thjesht një ndeshje e zakonshme miqësore mes dy skuadrash, por më shumë se kaq. Ashtu siç e prisja, këtu gjeta një festë të vërtetë, një atmosferë madhështore, me tribunat e stadiumit të mbushura përplot nga bashkatdhetarët tanë”, shkruan Destani. Sipas tij, “dy orë para fillimit të ndeshjes nisi festa. Për të performuar këtu kishte ardhur enkas nga Tetova Shoqëria Kulturo-Artistike ‘Xheladin Zeqiri’ dhe Grupi i njohur muzikor ‘Elita 5’. Këtu u hodh vallja dhe jehoi kënga shqipe, e ndjekur nga mijëra bashkatdhetarë që i kishin stolisur tribunat e stadiumit me flamujt kombëtarë. Dhe për t’ia shtuar bukurinë kësaj feste aty ishin dhe mundësit (pehlivanat) në mesin e të cilëve po e veçoj kampionin botëror, Shaban Tërstena”.

“Atmosfera festive nuk ishte vetëm brenda stadiumit, ajo ndihej madje edhe nëpër rrugët e Wil-it dhe të krijonte ndjesinë si të ishe në ndonjë qytet në viset tona! Kjo ndeshje e Shkëndijës i mblodhi në këtë qytet zviceran gjithë ata bashkatdhetarë që vinin nga të gjitha trojet tona. Dhe kjo atmosferë e këndshme, ashtu si gjithë të tjerëve, më solli gëzim të papërshkrueshëm.

Organizatorët i falënderoj përzemërsisht për ftesën si dhe për kontributin e tyre për t’i sjellë një ditë të këtillë festive komunitetit të diasporës sonë në Zvicër. Në veçanti falënderoj imamin e xhamisë së Wil-it Bekim Alimi dhe stafin e tij, si dhe anëtarin e Bordit të FC Wil, Faton Ramadani.

Pre disa vitesh me radhë, ekipi i futbollit tetovar po shkëlqen në Ligën e Parë të Maqedonisë së Veriut, që në kohën kur drejtimin e mori Presidenti Lazim Destani dhe kompania ndërkombëtare, pronë e familjes së tij, Ecolog International. Madje, ecuria e mirë ka qenë edhe në kualifikuese për në kupat e evropës për disa vite rresht.

Lazim Destani, Kryetar i Bordit Këshillimpr në Ecolog International, ndër të tjera është dhe një ndër përkrahësit dhe mbështetësit e diasporës shqiptare në botë, për të cilën organizon dhe dhjetra aktivitete çdo vit.

Dje ne Wil te kantonit te Saint Galenit në Zvicer  u zhvillua ndeshja miqësore mes Klubit të Futbollit Shkëndija dhe  FC Will, në praninë e mijëra spektatorëve shumica shqiptar të diasporës tonë në Zvicër.

Vlen të theksohet, shkruan Lecanton27.ch, se në Wil, për ta ndjekur ndeshjen e ekipit të Shkëndisë me ekipin zviceran kishin ardhur edhe persinalitete të shumta që shoqëronin filantropin dhe humanistin e njohur Lazim Destani, mysafire nderi, sikur ambasadori i RMsë në Bernë, Z.Rexhep Demiri, Arif Sylejmani (NEO), Esat Lika (LIKA), Sami Mustafa (Ambrella Sëiss Bau), Dr. Omer Xhemajli kirurgu i njohur në Zvicërr, pastaj Legjenda e mundjes Shaban Tetstena, Florim Useini, Kryetar i Rrjetit të Bizneseve shqiptare për Zvicer etj.