Menu

EFSA: Rreziqet në shëndet nga prania e glikalkaloideve në ushqime

EFSA ka vlerësuar rreziqet për shëndetin e njeriut dhe kafshëve në lidhje me praninë e glikalkaloideve në ushqime dhe veçanërisht në patate.

Glikalkaloidet janë substanca toksike që gjenden në familjen e bimëve Solanaceae, e cila përfshin patate, domate dhe patëllxhanë. Helmimi nga glikalkaloidet mund të shkaktojë simptoma si të vjella dhe diarre.

Bazuar në njohuritë më të fundit të disponueshme, EFSA nxori një nivel më të ulët të efektit negativ të vërejtur prej 1 miligram për kilogram të peshës trupore në ditë. Kjo barazohet me dozën më të ulët në të cilën vërehen efektet e padëshiruara.

Qërimi, zierja dhe skuqja mund të zvogëlojnë përmbajtjen e glikalkaloideve në ushqim. Për shembull, patatet e qëruara mund të zvogëlojnë përmbajtjen e tyre midis 25 dhe 75%, duke zier në ujë midis 5 dhe 65%, dhe skuqje në vaj midis 20 dhe 90%.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts