Menu

Letrat higjenike nuk iu shpëtojnë nga bakteret, përkundrazi janë burim i shumimit të tyre

Përdorimi i një banjë publike nuk është një përvojë e pastër, por kur e keni të nevojshme duhet patjetër të shkoni në një të tillë. Por për ta bërë këtë ne shpesh e mbulojmë vendin e tualetit me letër higjienike për të parandaluar që mikrobet të mos hyjnë në lëkurën tonë. Epo, disa hulumtime sugjerojnë se kjo mund të mos jetë mënyra më e mirë.

Në duhet të zbulojmë të vërtetën në lidhje me sigurinë dhe pastërtinë e banjës.

Ka baktere kudo

Sa herë që shkojmë në tualet, bakteret fekale futen në ajër para se të vendosen në të gjitha objektet afër tualetit. Ju mund të gjeni baktere në vetë tualetin, muret e banjës dhe madje në letrat higjenike. Letra thith lagështinë shumë mirë dhe është një mjedis i shkëlqyeshëm që bakteret të shumohen. Kështu që, kur i mbuloni pjesën e tualetit me letër higjienike para se të uleni në të, ju thjesht po mbuloni një sipërfaqe të kontaminuar me një material edhe më të kontaminuar.

Në disa banjë publike, rrotullat e letrës higjienike janë të mbuluara me një mburojë plastike që i mbron ata nga bakteret.

Vendet e tualeteve nuk janë aq të ndyra sa kemi menduar

Çuditërisht qypi i tualetit nuk është vendi më i papastër në një banjë. Një mikrobiolog i quajtur Charles Gerba beson se sipërfaqet më të prekura paraqesin kërcënimin më të lartë. Për shembull, njerëzit kanë më shumë të ngjarë të prekin dorezat e derës, lavamanët dhe rrotullat e letrës higjienike me duart e tyre të palara, duke vendosur mikrobe shtesë. Sa për tualetet, ato rrallë vijnë në kontakt të drejtpërdrejtë me lëkurën tonë ose ndonjë pjesë tjetër të trupit tonë dhe shumë njerëz gjithashtu i fshijnë me një pecetë para se t’i përdorin.

Vendosja e letrës higjienike nuk do të ndihmojë

Përdorimi i letrës higjienike që është vendosur në qypin e banjës nuk do të zvogëlojë shanset tuaja për t’u kontaminuar. Letra nuk shërben si një shtresë mbrojtëse pasi tashmë është kontaminuar me të njëjtat mikrobe. Në vend të kësaj, ju mund të mbani inde higjienike dhe t’i përdorni ato për të mbuluar vendin e tualetit, për të ulur potencialisht numrin e baktereve që vijnë në kontakt me lëkurën tuaj. Nëse nuk i keni ato në dorë, është ndoshta më mirë të mos prekni ulësen fare.

Është shumë e vështirë të marrësh bakter nga tualeti

Është e vërtetë që banjat janë plot me baktere, por nuk ka pse të jeni paranojak. Nëse sistemi juaj imunitar është i shëndetshëm dhe i fortë dhe ndiqni rregulla të thjeshta të higjienës, ka shumë pak shanse për të kapur asgjë. Shumica e viruseve dhe baktereve mund të mbijetojnë në vendin e tualetit vetëm për një periudhë të shkurtër kohe. Për më tepër, ekziston vetëm rreziku i infeksionit nëse bakteret në një farë mënyre futen direkt në traktin tuaj uretral ose gjenital. Nëse keni lëkurë të dëmtuar në mollaqe ose kofshë, mikrobet mund të futen në atë mënyrë, por edhe kjo është mjaft e pamundur.

Si të përdorni një banjë publike në mënyrë të sigurtë

Siç thamë, është mjaft e vështirë të marrësh ndonjë bakter në një banjë publike nëse ndiqni rregulla të thjeshta higjienike:

Gjëja më e rëndësishme për të mbajtur mend është të lani siç duhet duart tuaja. Thjesht shpëlarja e duarve me ujë nuk do bëjë hile. Ju duhet të përdorni sapun dhe të lani duart për rreth 20-30 sekonda. Nëse nuk ka sapun, të paktën përdorni sanitizuesin e duarve.

Pasi të keni larë duart, mos prekni rubinetin. Përdorni një pecetë ose një copë letër higjienike për të parandaluar rikthimin e mikrobeve në duart tuaja. Mos i vendos gjërat në dysheme ose pranë lavamanit. (Ora News)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts