Menu

2021, viti rekord në importin e verës

Vera e ardhur nga importi vazhdon të dominojë ndaj prodhimit vendas dhe të gjejë më shumë hapësira në treg. Vetëm gjatë vitit që lam pas janë importuar 5.5 milionë litra verë duke bërë që të jetë sasia më e lartë në 6 vitet e fundit.  Sipas të dhënave të detajuara të Drejtorisë së Përgjithshme të Doganave,  analizuar që nga 2016-ta, import i verës ka ardhur me rritje progresive nga viti në vit, duke pasur një regres në 2020-ën për shkak të pandemisë dhe kufizimeve, për t’u rritur sërish në 2021-shin, ku është regjistruar dhe sasia më të lartë në rreth 1945 ton e përkthyer në afro 1.9 miliardë lekë. Por, si ndahet tregu me prodhimin vendas? Duke qenë se në vend prodhohen mesatarisht 918 ton verë nga 60 fabrika të licencuara, importi duket se dominon  68 për qind të tregut, ndërsa pjesa tjetër mbulohet me verë shqiptare.  Pesë partnerët kryesorë nga të cilët importojmë janë Italia, Kosova, Maqedonia e Veriut,  Mali i Zi dhe Franca, ndërsa eksporti është në vlera modeste. Nëse do të bëjmë një llogari të konsumit përgjatë vitit 2021, duke marrë në konsideratë importin dhe prodhimin, rezulton se çdo qytetar mbi 15 vjeç e konsumon rreth 3.4 litra verë në vit. Industria e verës në vend ka problematika të shumta që lidhen me informalitetin, cilësinë e produktit, mungesën e gjurmueshmërisë, të cila janë adresuar në një projektligj të hartuar së fundmi nga Ministria e Bujqësië dhe që po diskutohet në komisione kuvendore. Sipas të dhënave të Ministrisë së Bujqësisë, në vendin tonë janë afro 12 mije ha vreshta me një prodhimtari prej 200 mije ton rrush. (Scan)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed