Menu

A është i rrezikshëm ripërdorimi i shisheve plastike?

Hulumtimet e reja kanë zbuluar se shishet e ripërdorshme përmbajnë pothuajse 40 mijë herë më shumë baktere sesa ulësja e tualetit. Nëse e keni përdorur të njëjtën shishe për një kohë të gjatë, duhet të jeni të kujdesshëm tani.

Një numër i madh njerëzish përdorin shishe uji në mënyrë të përsëritur. Mikrobiologu i Universitetit të Reading Dr Simon Clarke tha se pavarësisht baktereve të shumta në shishet e ujit, ato nuk janë aq të rrezikshme për shëndetin. Lani shishen me ujë të ngrohtë. Ai tha gjithashtu se një shishe uji ka katër herë më shumë baktere se një maus kompjuteri. Shishet e ujit përmbajnë 14 herë më shumë baktere se enët dhe uji në shishe përmban baktere të shumta.

Një ekip studiuesish me bazë në SHBA hetuan pastërtinë e shisheve të ujit të ripërdorshme. Së pari, ata kontrolluan të gjitha pjesët e shishes tre herë.  Sipas hulumtimit, në shishe u gjetën dy lloje bakteresh. Këto përfshijnë bakteret gram-negative dhe bakteret bacil.

Studiuesit shpjeguan se bakteret gram-negative janë përgjegjëse për një sërë infeksionesh. Në të njëjtën kohë, bakteret Bacillus mund të shkaktojnë probleme gastrointestinale.

Më pas, hulumtimi krahasoi shishet me sendet shtëpiake dhe zbuloi se shishet përmbanin dy herë më shumë mikrobe sesa lavamani i kuzhinës.

Rekomandimi i studiuesve

Studiuesit rekomandojnë larjen e shisheve me sapun dhe ujë të ngrohtë të paktën një herë në ditë përpara ripërdorimit.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts