Menu

Alkooli, uthulla dhe sapuni: A vrasin bakteret apo viruset?

Në kohën e coronavirusit ka shumë teori që qarkullojnë rreth asaj që vret dhe nuk vret virusi dhe mikrobet e tjera që mund të shkaktojnë sëmundje.

Ne jemi këtu me udhëzuesin përfundimtar që të mund të ndjeheni të sigurt se shtëpia juaj është me të vërtetë e pastër.

Viruse kundrejt baktereve

Të dy viruset dhe bakteret mund të shkaktojnë sëmundje, por ato nuk shkaktojnë të njëjtat sëmundje. Dhe ndërsa viruset janë përgjithësisht të këqij, ekzistojnë edhe baktere “të këqija” dhe baktere “të mira”, siç janë lloji që jeton në zorrën tonë dhe tretet ushqimi dhe që shkojnë në bërjen e gjërave si djathi dhe kosi.

Por, ndërsa bakteret janë organizma të gjalla, viruset nuk janë; në vend të kësaj ata kërkojnë një vend të gjallë për tu fshehur , siç është një njeri, në mënyrë që të shumohen. Kjo do të thotë që të heqësh qafe bakteret dhe mikrobet e virusit, qoftë në trupin tonë apo në shtëpitë tona, kërkon metoda të ndryshme.

Sapuni: Larja e duarve është një nga mënyrat më efektive për të ndaluar përhapjen e coronavirusit, ose të baktereve dhe viruseve të tjera. Siç sqaron New York Times, sapuni në bashkëpunim me ujin shërben për të ndarë qelizat e këqija të viruseve apo baktereve dhe në këtë mënyra në mbron.

A i vret alkooli bakteret?

Nga ana tjetër, sanitizuesi i duarve që përmban alkool, konsiderohet një metodë e mirë e dekontaminimit kur nuk është e mundur t’i lani me sapun dhe ujë, që është standardi i artë.

A është funksionale uthulla e mollës?

Studimet kanë zbuluar se disa lloje të uthullës mund të zvogëlojnë numrin e baktereve si salmonela dhe bakteret që shkaktojnë tuberkulozin, si dhe virusin e gripit, nëse e aplikoni për 30 ose më shumë minuta, por kjo është shumë kohë pastrimi!

Ekziston edhe një dobësi tjetër: Studimet kanë zbuluar se uthulla nuk është aq e efektshme. Uthulla nuk është regjistruar nga EPA si një dezinfektues efektiv dhe nuk duhet të përdoret si një i tillë. (Telegrafi)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed