Menu

Coronavirusi demton fermerët, apeli që i bëjnë ata BE për marrjen e masave

Përfaqësuesit e sektorit bujqësor në BE kanë ngritur alarmin për mbylljen e tregjeve dhe furnizimin e mallrave. Me një letër drejtuar Komisionit, theksohen “pasojat dramatike” për punën në fshat.
Organizmi fermerëve Copa-Cogeca ka njoftuar se i ka dërguar  Komisionit Evropian një letër duke kërkuar për institucionet e Brukselit për të siguruar funksionimin e duhur të prodhimit bujqësor, duke përfshirë rrjedhjen e parave, në funksion të mëtejshme kufizimeve që mund të adoptohet në javët e ardhshme për të ndaluar përhapjen e koronavirusit.

Përkundër situatës që ka detyruar tashmë mbi 150 milion evropianë të qëndrojnë në shtëpi, fermerët deri më tani kanë qenë në gjendje të ruajnë furnizimin e ushqimit për qytetarët në të gjithë BE, thotë organizata. Sidoqoftë, urgjenca që vjen nga përhapja e virusit ka një efekt zinxhir negativ në sektorin e bujqësisë. Coronavirus është duke dhene ” pasoja dramatike në zonat më të prekura rurale të BE”, thuhet në letër, e cila paralajmëron rreziqet e ardhshme për furnizimin e përditshëm të ushqimit pasi tregjet evropiane dhe ndërkombëtare janë të kërcënuara nga kufizimet për udhëtime.

Përfaqësuesit e fermerëve, i bëjnë thirrje Komisionit të sigurojë që tregjet bujqësore dhe ushqimore të BE-së të vazhdojnë të funksionojnë pa probleme përballë kufizimeve të mëtejshme që mund të miratohen nga qeveritë kombëtare në javët e ardhshme. “Të gjitha masat e afta për të mbrojtur dhe garantuar funksionimin e veprimtarisë bujqësore dhe rrjedhën e likuiditetit të saj “, insiston në letër. Copa – Cogeca gjithashtu kërkoi një veprim të përbashkët në të gjithë zinxhirin e furnizimit të BE për të siguruar furnizime të qëndrueshme ushqimore.

Duke marrë parasysh rrethanat e jashtëzakonshme, organizata e fermerëve i kërkon Komisionit të mbështesë gjithashtu sektorët bujqësorë dhe agroturizmin duke përdorur burime jo të destinuara për bujqësi nga buxheti i BE-së. Më në fund, fermerët mirëpritën vlerësimin e Agjencisë Evropiane të Sigurisë së Ushqimit (Efsa) e cila nuk gjeti prova se ushqimi është një burim ose transmetim i virusit.

Marrë nga https://www.agrifoodtoday.it/attualita/coronavirus-agricoltori-sostegno-ue.html

 

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts