Menu

Dita Botërore e Ndërgjegjësimit Kundër Sidës, çfarë duhet të dini për këtë sëmundje

1 Dhjetor është Dita Botërore e Sidës, data e përkujtimit global që është respektuar nga vendet anëtare të OKB-së çdo vit që nga viti 1988. Kjo ditë shërben si një mundësi për njerëzit në mbarë botën që të bashkohen në luftën kundër HIV/AIDS , për të treguar mbështetje për njerëzit që jetojnë me këtë sëmundje dhe për të përkujtuar ata që kanë humbur jetën nga një sëmundje e lidhur me AIDS.

Shumë ekspertë mendojnë se HIV/AIDS ishte prezent në ShBA, Evropë dhe në Afrikë për disa dekada ose më shumë deri në rastin e parë i shfaqur në vitin 1959. HIV ishte identifikuar për herë të parë më 1984 nga shkencëtarët francez dhe amerikan, por virusit që shkaktonte vdekjen nuk iu dha emri deri më 1986. Mendohet që për herë të parë është shfaqur tek një majmun me ngjyrë të gjelbër prej të cilit pastaj është infektuar edhe njeriu.

AIDS shkaktoi një frikë të madhe ndërkombëtare ku fillimisht u supozua se prekte vetëm anëtarët e komunitetit LGBT+, por tashmë ka vrarë 35 milionë njerëz dhe ka infektuar 78 milionë në të gjithë globin. Në Mbretërinë e Bashkuar, rreth 101,000 njerëz vuajnë aktualisht nga HIV nga rreth 36.9 milion në mbarë botën, me 5,000 raste të reja të diagnostikuara në Britani çdo vit. Megjithatë, jo të gjithë janë të pajisur me faktet se si të mbrojnë veten dhe të tjerët dhe stigma dhe diskriminimi mbeten një realitet që ndryshon jetën për njerëzit që jetojnë me HIV.

Sipas National Aids Trust (NAT) një në pesë njerëz që jetojnë me HIV thonë se kanë nevojë për ndihmë. Ndërkohë, tre të katërtat e njerëzve që raportojnë se ndjehen të izoluar thonë se nuk kanë mundur ta gjejnë atë ngushëllim. Si e tillë, organizata po bën thirrje që shërbimet e mbështetjes së kolegëve të vihen në dispozicion në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar, në mënyrë që njerëzit të kenë akses në ndihmën që u nevojitet, kur kanë nevojë dhe kudo që janë. Dita Botërore e Sidës u konceptua për herë të parë në gusht të vitit 1987 nga publicistët e Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) James Bunn dhe Thomas Netter dhe më pas u drejtua nga Programi i Përbashkët i Kombeve të Bashkuara për HIV/Aids (UNAIDS) nga viti 1996 deri në vitin 2004 kur Fushata Botërore e Sidës, u bë i pavarur.

Papa, presidenti i Shteteve të Bashkuara dhe liderë të tjerë botërorë përdorin të gjithë rastin për të riafirmuar angazhimin e tyre për zhdukjen e sëmundjes, një qëllim që OKB-ja shpreson ta arrijë deri në vitin 2030. Shtëpia e Bardhë ka shfaqur me krenari një fjongo të kuqe 28 këmbë nga portiku i saj verior që nga viti 2007, duke theksuar përkushtimin e Zyrës Ovale për të luftuar SIDA pas prezantimit të Planit të Emergjencave të Presidentit për Ndihmën e Sidës (PEPFAR) nga George W Bush, të prekur nëpër botë.

Qendra Alert/Alert.al

 

Related Posts