Menu

Gripi avian transmetohet nga pulat tek gjitarët, a rrezikohen njerëzit?

Gripi avian është një sëmundje virale që prek kryesisht shpendët e egër. Zogjtë zakonisht nuk sëmuren, por bëhen të ndjeshëm ndaj infektimit të pulave, rosave dhe gjeldetit. Viruset që  aktualisht qarkullojnë në pjesë të ndryshme të botës janë pasardhësit e një virusi të identifikuar për herë të parë në një fermë patash në Guangdong, Kinë, në vitin 1996, që atëherë ai ka vazhduar të përhapet dhe të evoluojë. Ndryshimi është se më përpara zogjtë e egër në shumicën e rasteve vdisnin, për shkak se niveli i patogjenit ishte i lartë, ndërsa tani rezistenca në disa lloje të shpendëve të egër është rritur dhe në shumë zona prania e virusit është endemike, duke favorizuar kështu përhapjen e gripit avian. Problemi është se zogjtë shtegtarë lëvizin në largësi jashtëzakonisht të mëdha dhe për këtë arsye aviani është përhapur në vende shumë të largëta brenda një kohe të shkurtër. Në 15 vitet e fundit, rreth 300 milionë kafshë të prekura nga virusi janë skartuar dhe fatkeqësisht në muajt e fundit ka pasur një rritje të rasteve në mbarë botën dhe mbi të gjitha në Evropë.

Problemi nuk prek vetëm pulat dhe gjelat. Vitin e kaluar, u raportuan raste të infektimit edhe në dhelprat, arinjtë, rrëqebulli, por edhe fokat, balenat, kohët e fundit gripi ka goditur fermat e minkut duke krijuar njëfarë shqetësimi sepse kalimi nga zogjtë te gjitarët tregon një evolucion shqetësues të virusit. Duke pasur parasysh frekuencën e lartë me të cilën këto viruse pësojnë fenomene mutacionesh, ekziston mundësia që pas ngjitjes së gjitarëve virusi të mund të pësojë mutacion të mëtejshëm dhe të përfshijë njerëzit, duke i hapur rrugë një sëmundjeje që mund të jetë e aftë të bëhet pandemi.

Ekspertët vënë re se midis viteve 2003 dhe tetor 2022, virusi h5N1 i gripit avian ndodhi në 865 njerëz në 21 vende, duke rezultuar në 456 vdekje. Shumica e rasteve në Azi dhe Afrikë ishin të lidhura me trajtimin e pulave të gjalla të infektuara dhe jo transmetimit nga njeriu në njeri, ndonse ka një normë të lartë vdekjeje midis njerëzve që infektohen. Gripi avian në pulari ndodh rregullisht në Itali. Situata kritike e vitit 2021/2022 me 317 raste dhe rreth 15 milionë kafshë të therura. Duhet marrë parasysh se në sezonin e ardhshëm 2022/23 rastet kanë qenë deri tani vetëm 30 dhe kafshët e përfshira shumë më pak, gjithashtu për shkak se një pjesë e fermave të interesuara ishin të vendosura në struktura rurale të mesme dhe të vogla.

“Problemi i ndjeshmërisë ndaj infeksionit nga viruset shumë patogjene – vazhdon Terregino nuk ka të bëjë me numrin e zogjve të ngritur brenda një hangari ose ngjashmërinë gjenetike. Numrat janë veçanërisht të rëndësishëm kur bëhet fjalë për mirëqenien e kafshëve. Në rastin e gripit avian në një fermë me një numër të madh kafshësh është e vështirë të administrohet epidemia sepse therja e qindra mijëra zogjve është e vështirë dhe përfshin një shpenzim të konsiderueshëm të burimeve. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed