Menu

Rritja e peshkut dhe perimeve në çati, ferma më e madhe urbane në zemër të Europës

Steven Beckers, themelues i BIGH (Serave të integruara), një prej fermave më të mëdha urbane në Europë, rrit në çatitë e kryeqytetit të BE peshk dhe perime, duke plotësuar kritere të rrepta të ekonomisë rrethore. Beckers shprehet se ferma e tij urbane planifikon të imitojë praktikën e tij të suksesshme përtej kufirit.

Duke mbuluar një sipërfaqe prej 4 mijë metra katrorë, ferma më e madhe urbane e Evropës është e vendosur në zemër të Brukselit, në çatitë e Foodmet prej vitit 2015, një sallë ushqimore e njohur si “barku i Brukselit”, e cila tërheq më shumë se 100,000 njerëz çdo fundjavë.

“Duke pasur gjithmonë një vizion të qytetit si një zgjidhje dhe jo një problem, unë kam hetuar mënyrat për ta bërë atë produktiv,” tha Beckers.

“Si arkitekt, unë gjithashtu pashë potencialin e rrethimit të një ndërtese me një serë prodhuese, bimët e së cilës rregullojnë klimën dhe mbrojnë banorët nga ekstremet, ndërsa në të njëjtën kohë pastrojnë ajrin nga CO2,” shtoi Beckers

Projekti BIGH është i vendosur në fund të majtë të hartës. Projekti ka si qellim të rigjallërojë këtë zonë të lënë pas dore në planin afatgjatë, duke shndërruar kulmet e ndertesave në hapësira të gjelbërta të jetesës.

Në çatitë e ushqimit, ferma miraton një model qarkullimi zinxhir të ekonomisë duke siguruar që asgjë të mos humbase dhe gjithçka të riperdoret. Energjia e fermës vjen kryesisht nga energjia e humbur nga ndërtesa që ajo ka ne afersi dhe nga panelet diellore.

Por aftësia e BIGHES qëndron në faktin se ata po rrisin peshk në mes të qytetit dhe përdorin jashtëqitjet e tyre për të ushqyer bimët. Nje lloj peshku me origjinë në Amerikën e Jugut perdoret per rasat, ku ai rritet në vaska të mëdha, në të cilat biofiltrat trajtojnë ekstraktet e saj për t’i shndërruar ato në nitrite dhe më pas në nitrate, të cilat, përdoren si lëndë ushqyese për domatet, patëllxhanët dhe specat në serë .

 

Aquaponics

Por aftësia e BIGHES qëndron në faktin se ata po rrisin peshk në mes të qytetit dhe përdorin jashtëqitjet e tyre për të ushqyer bimët. Nje lloj peshku me origjinë në Amerikën e Jugut perdoret per rasat, ku ai rritet në vaska të mëdha, në të cilat biofiltrat trajtojnë ekstraktet e saj për t’i shndërruar ato në nitrite dhe më pas në nitrate, të cilat, përdoren si lëndë ushqyese për domatet, patëllxhanët dhe specat në serë.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts