Menu

Shpërthimi i salmonelës në prodhimet e detit

Prodhime deti të infektuara me salmonela u gjetën në restorante dhe dyqane ushqimore në Kolorado. Prodhimet e detit të infektuara me salmonela u gjetën në dyqanet ushqimore Albertsons, Safeëay dhe Sprouts në Kolorado.

Llojet e ushqimeve të detit përfshijnë merluc, trofta, molusqe, fileto të salmonit etj.

Produktet u shpërndanë të freskëta por mund të jenë ngrirë më vonë nga konsumatorët dhe bizneset.

Njerëzit e sëmurë raportuan se hëngrën një sërë llojesh të ushqimeve të detit të papërpunuara dhe të gatuara në restorante dhe dyqane ushqimore. “Northeast Seafood Products” u identifikua si një furnizues i zakonshëm, ku njerëzit që u infektuan kishin ngrënë apo i kishin blerë.

Thirrje ndaj bizneseve:

Mos i shisni ose mos shërbeni produktet e tërhequra.

Nëse keni shitur ose shërbyer produkte të tërhequra, merrni parasysh t’ua komunikoni këtë informacion klientëve tuaj.

Lani dhe dezinfektoni enët dhe sipërfaqet që mund të kenë rënë në kontakt me këto produkte deti.

Nëse keni marrë produkte në shtëpi:

Mos i hani dhe mos i gatuani. Hidhini ose kthejini aty ku i keni blerë.

Lani sipërfaqet që mund të kenë prekur produktin e tërhequr duke përdorur ujë të nxehtë me sapun ose një makinë larëse enësh.

Nëse nuk e dini nëse ushqimet e detit që keni blerë janë nga “Northeast Seafood Products, mos i hani. Hidhini tutje.

Telefononi menjëherë kujdesin shëndetësor nëse keni ndonjë nga këto simptoma të Salmonelës:

Diarre dhe ethe

Diarre për më shumë se 3 ditë që nuk po përmirësohet

Të vjella

Shenjat e dehidrimit, si p.sh.

Nuk urinon shumë

Tharje të gojës dhe fytit

Ndjenja e trullosur kur ngriheni në këmbë

Simptomat e salmonelës

Shumica e njerëzve të infektuar me salmonelë përjetojnë diarre, ethe dhe ngërçe në stomak.

Simptomat zakonisht fillojnë 6 orë deri në 6 ditë pas gëlltitjes së baktereve.

Shumica e njerëzve shërohen pa trajtim pas 4 deri në 7 ditë.

Disa njerëz, veçanërisht fëmijët më të vegjël se 5 vjeç, të rriturit 65 vjeç e lart dhe njerëzit me sistem imunitar të dobët mund të përjetojnë sëmundje më të rënda që kërkojnë trajtim mjekësor ose shtrimin në spital. (FoodSafety)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts