Menu

Çfarë do të ndodhë me zinxhirët e furnizimit ushqimor

Shitësit me pakicë mund të marrin një psherëtimë të lehtësuar tani që festat kanë mbaruar, duke kufizuar muajt e planifikimit të mundimshëm për të mbajtur raftet e rezervuara gjatë periudhës së ngarkuar të blerjeve. Por mund të mos jetë shumë e lehtë.

Çfarë po ndodh: Një indeks i ri nga Banka e Rezervës Federale e Nju Jorkut që gjurmon presionin mbi zinxhirët e furnizimit global tregoi një rënie të lehtë midis tetorit dhe nëntorit. Por analistët që shikojnë përpara në vitin 2022 nuk janë të bindur se kushtet do të përmirësohen ndjeshëm. Ata thonë se ndikimi i variantit shumë ngjitës Omicron nuk është realizuar plotësisht, veçanërisht pasi disa vende në Azi përpiqen të shtypin të gjitha shpërthimet e koronavirusit.

Infeksionet rekord po shkaktojnë mungesa të punëtorëve në porte dhe qendra të tjera tranziti, ndërsa politikat “zero Covid” po prekin prodhuesit që kanë qenë të dëshpëruar për të mbajtur prodhimin në rrugën e duhur pas një rritjeje të kërkesës për mallra.

Përfundimi: Një moderim i lehtë i kostove nga vjeshta e kaluar nuk do ta bëjë jetën shumë më të lehtë për kompanitë në të gjithë zinxhirin e furnizimit. Gjigandi i mobiljeve Ikea tha javën e kaluar se do të rriste çmimet në dyqanet e tij me një mesatare prej 9% në vitin 2022 për të ndihmuar në kompensimin e kostove më të larta, përfshirë transportin.

Disa prodhues makinash kanë treguar gjithashtu se nuk presin të jenë në gjendje të rrisin prodhimin në gjysmën e parë të këtij viti për shkak të mungesës së vazhdueshme të çipave kompjuterikë. (Scan)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts