Menu

Gabimet ose mashtrimet në etiketimin e produkteve vegane, kanë dhe përbërës dhe alergjenë me origjinë shtazore

E kanë vënë re edhe në Mbretërinë e Bashkuar: prania e gjurmëve të qumështit dhe vezëve në produktet vegane është një problem serioz, i cili mund të ketë pasoja tragjike për ata që vuajnë nga alergjia. Në Itali, çështja ra në qendër të vëmendjes shkurtin e kaluar, kur një vajzë alergjike ndaj qumështit, e cila kishte ngrënë një tiramisu të kontaminuar vegan, vdiq nga pasojat e një shoku anafilaktik. Tani për këtë po flet edhe gazeta britanike “The Guardian”, pas publikimit të një raporti, sipas të cilit një e treta e produkteve të etiketuara si vegane përmbajnë gjurmë derivatesh dhe alergjenësh me origjinë shtazore.

Inspektorët e Shërbimeve Shkencore nga qarqet Hampshire dhe Kent ekzaminuan nga një mostër të paspecifikuar të produkteve vegane, duke përfshirë pica, burgers dhe ëmbëlsira, duke zbuluar 24 ushqime që përmbanin gjurmë qumështi. Në një anketë tjetër, 90% e 61 produkteve të analizuara (13 alternativa ndaj qumështit dhe produkteve të qumështit dhe 48 zëvendësues të mishit) kishin pasaktësi në etiketë, në lidhje me informacionin e raportuar: 27 kishin anomali në etiketim, duke përfshirë mungesën e paralajmërimeve për praninë e mundshme të alergeneve dhe 39 përmbanin informacione të pasakta ushqyese.

Sipas John Herriman, nga Chartered Trading Standards Institute (shoqata e profesionistëve të standardeve tregtare), rrënja e problemit është mungesa e një përkufizimi ligjor të ‘veganit’. “Kjo paqartësi – thuhet në një deklaratë të shoqatës – mund të ketë pasoja katastrofike dhe ndonjëherë tragjike për ata me alergji ndaj produkteve me origjinë shtazore, si qumështi dhe vezët. Ne jemi të vetëdijshëm se disa njerëz fatkeqësisht kanë humbur jetën si pasojë, prandaj kërkojmë më shumë qartësi se çfarë mund dhe nuk mund të përshkruhet ligjërisht si ushqim vegan dhe me bazë bimore”.

Një studim i kohëve të fundit nga shoqata ka zbuluar në fakt se, shumica e konsumatorëve në Mbretërinë e Bashkuar janë të bindur që produktet e etiketuara si vegane janë absolutisht pa përbërës me origjinë shtazore: 76% e 2000 pjesëmarrësve në anketë janë të bindur për këtë. Për më tepër, 84.6% e njerëzve alergjikë ndaj qumështit të anketuar besojnë se, ushqimet vegane janë të sigurta për t’u ngrënë. Megjithatë, si në Mbretërinë e Bashkuar ashtu edhe në Bashkimin Evropian, nuk ka as një përcaktim ligjor dhe as kufizime për derivatet shtazore të pranishme në produkt për të qenë në gjendje ta shesin atë si vegan.

Ligjet evropiane të etiketimit (të cilat janë ende në fuqi edhe në Mbretërinë e Bashkuar pas Brexit) kërkojnë që prodhuesit të theksojnë praninë e 14 përbërësve ose grupeve të përbërësve, që nga viti 2014, pothuajse 10 vjet më parë. Megjithatë, rastet e etiketimit joadekuat të alergjenit janë shfaqur ende në sondazh. Për t’u siguruar që të mos konsumoni pa dashje përbërës me origjinë shtazore, në rastin e veganëve, ose alergjenëve, në rastin e të sëmurëve nga alergjitë, ekspertët rekomandojnë të kontrolloni që produkti të mos përmbajë, përveç qumështit dhe vezëve më të qarta, përbërës të tillë. si: proteinat e kazeinës dhe hirrës (të quajtura edhe hirrë), proteinat e qumështit; laktozë; kolagjeni, i marrë nga lëkura dhe kockat e kafshëve; sallo dhe dhjamë, yndyra shtazore.

Në Mbretërinë e Bashkuar, problemi i alergjenëve me origjinë shtazore në ushqimet e etiketuara si vegan ishte bërë lajm në vitin 2017, kur një grua vdiq nga pasojat e një reaksioni të rëndë alergjik pasi hëngri një mbështjellës vegan Pret a Manger, për të cilin më vonë u zbulua se përmbante proteina qumështi për shkak të kontaminimit të kryqëzuar që ka ndodhur gjatë fazës së përgatitjes. Një rast identik me atë të vajzës nga Milano.

Shënim: Alergjenët që duhen theksuar në Bashkimin Evropian janë: drithërat që përmbajnë gluten; butak; vezë; peshk; kikirikë; soje; qumësht; arra; selino; farat e susamit; mustardë; dioksidi i squfurit dhe sulfitet; lupina; molusqet.

Burimi: ilfattoalimentare.it

Related Posts