Menu

Gripi i shpendëve përfshin fermën e gjelave në Itali

Rasti i parë i gripit të shpendëve i regjistruar këtë vit në Itali, në mesin e tetorit, përfshiu një fermë gjelash në provincën e Ferrarës. Zbulimi nxiti miratimin e një sërë masash për të frenuar virusin. Për këtë arsye, veterinerët dhe specialistët e Institutit Zooprofilaktik Eksperimental të Venezie kanë vendosur një urdhër sekuestrimi, vrasjen e kafshëve dhe asgjësimin e  tyre si dhe materialeve dhe produkteve përkatëse.

Kësaj duhet t’i shtohet pastrimi dhe dezinfektimi i fermave. Rreth fermës është krijuar edhe një zonë izolimi nga 3 deri në 10 km, e ndaluar për kamionët apo mjetet e tjera bujqësore, për të mos lejuar që ata të shndërrohen në mjete të virusit. Fatkeqësisht, një javë më vonë, Ministria e Shëndetësisë lëshoi ​​​​një deklaratë të re që konfirmoi pozitivitetin për virusin e gripit H5N1 në shumë patogjen në mostrat e marra në Verona, në një fermë me rreth 13,000 gjela që do të asgjësohen. Duke qenë se këto janë zona ku fermat e pulave, gjelave dhe shpendëve të tjerë janë të shumta, ekziston rreziku serioz që virusi të përhapet në fermat e tjera në ditët në vijim.

“Shpërthimet e fundit që kanë prekur fermat në provincën e Ferrarës dhe Veronës-shpjegon Fabrizio de Stefani, drejtor i shërbimit të higjienës ushqimore veterinare është një fenomen epidemiologjik i përsëritur që nxjerr në pah rrezikun e vazhdueshëm të futjes së viruseve si gripi i shpendëve, kur popullatat e shpendëve të egër, veprojnë si asimptomatikë dhe vijnë në kontakt të drejtpërdrejtë ose të tërthortë me popullatat e shpendëve shtëpiake”. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed