Menu

Mbahet para-Samiti për sistemet e ushqimit të Kombeve të Bashkuara

Gjatë ditës së sotme ka nisur në Romë para-samiti për Sistemet e Ushqimit të Kombeve të Bashkuara, i cili do të shërbejë si një takim përgatitor për ngjarjet globale që priten të ndodhin në shtator të këtij viti në New York.Para-samiti do të bëjë një përmbledhje të përqasjeve shkencore në të gjithë botën, për të forcuar koalicionet e grupeve të interesit si dhe për të mobilizuar partnershipet dhe financime të reja në këtë fushë.

Me këtë para-samit, Kombet e Bashkuara shprehin angazhimin për të promovuar të drejtat e njeriut dhe për të siguruar që çdo njeri të ketë një mundësi për të marrë pjesë.

Eventi është i hapur për të gjithë, dhe mund të ndiqet virtualisht. Por ndërkohë grupe të ndryshme sociale dhe disa shkencëtarë e kanë bojkotuar këtë para -samit duke deklaruar që ai përfaqëson interesat e firmave të mëdha të agrobiznesit.

Sipas këtyre lëvizjeve, që shprehen se përfaqësojnë fermerët e vegjël kudo nëpër botë, ‘për të kuptuar shkakun e bojkotimit nga lëvizjet sociale të para-Samitit, duhet të kuptojmë sesi funksionojnë sot sistemet e ushqimit’. Sipas tyre, janë vetëm disa kompani të mëdha që mbizotërojnë tregun e tanishëm global të ushqimit dhe tregtinë e saj. Për shembull, vetëm dy firma – Dow Dupont dhe Monsanto-Bayer Crop Science – kanë rreth 53 përqind të tregut të farërave.

Por, ndërkohë organizatorët e para-samitit i kanë hedhur poshtë këto akuza, duke theksuar që qëllimi kryesor i tij dhe samitit të shtatorit në New York është një sistem më i mirë ushqimor dhe për të reduktuar varfërinë dhe urinë në shkallë botërore.

Burimet: UN Food Systems, AL JAAZERA
Qendra Alert
alert.al

Related Posts