Menu

Orizi i mbetur mund të shkaktojë helmim

Njerëzit e dinë se duhet të shmangin ngrënien e pulës së papërpunuar, majonezën që nuk futet në frigorifer dhe madje edhe produktet e palara, për të parandaluar helmimin nga ushqimi.

Por edhe një kokërr e gatuar si orizi mund të shkaktojë probleme gastrointestinale dhe njerëzit në internet po ndajnë historitë e tyre për të paralajmëruar të tjerët.

Në TikTok, videot që tregojnë se njerëzit sëmuren pasi hanë oriz të mbetur, po bëjnë xhiron e rrjetit. Këto rrëfime ngrenë pikëpyetje tek njerëzit nëse ngrënia e tij është me të vërtetë kaq e rrezikshme, apo është thjesht një tjetër thashethem TikTok-u.

“Sporet bakteriale janë rezistente ndaj nxehtësisë, kështu që ato mbijetojnë edhe pasi orizi të jetë gatuar dhe ngrohur”, tha për Health Nancy Mitchell, RN, eksperte e kujdesit infermieror geriatrik. “Problemi është se lënia e orizit jashtë për një kohë të gjatë në temperaturën e dhomës mund të inkurajojë sporet të zhvillohen në baktere.”

A është orizi i mbetur i lidhur me helmimin nga ushqimi?

Helmimi nga ushqimi është një sëmundje që shfaqet pasi një person ha ushqim ose pi ujë që është kontaminuar me disa baktere, parazitë, viruse ose toksina potencialisht të dëmshme. Është gjithashtu mjaft e zakonshme, çdo vit, rreth 48 milionë njerëz në Shtetet e Bashkuara kanë helmim nga ushqimi.

Njerëzit e infektuar mund të përjetojnë të vjella, diarre, ethe dhe ngërçe në stomak.

Shumica e rasteve të helmimit me ushqim zgjidhen vetvetiu brenda një jave. Por ekspozimi ndaj këtyre artikujve të dëmshëm mund të jetë veçanërisht i rrezikshëm për njerëzit që janë të imunizuar, shtatzënë ose nën moshën pesë vjeç.

Trupat e tyre mund të mos jenë të pajisur për të luftuar këto organizma të padëshiruara në mënyrë të përshtatshme. Në raste më ekstreme, helmimi nga ushqimi mund të shkaktojë edhe vdekje, ai është lidhur me rreth 3000 vdekje në Shtetet e Bashkuara çdo vit.

Për shkak të kësaj, është e rëndësishme të merren hapat e duhur për të shmangur helmimin nga ushqimi, në mënyrë që njerëzit të mund të zvogëlojnë rrezikun e tyre për t’u sëmurë.

Orizi mund të duket si një ushqim me rrezik të ulët për t’u konsumuar. Por edhe pse orizi i gatuar është një ushqim që nuk përfshin asgjë të papërpunuar, ai mund të strehojë baktere të caktuara që mund ta bëjnë një person të sëmuret nëse nuk ruhet dhe ringrohet siç duhet.

“Orizi i gatuar ka një histori të përmbajtjes së baktereve të quajtur Bacillus cereus”, tha Toby Amidor, një ekspert ushqimor.

Bakteret gjenden në tokë dhe prodhojnë një toksinë që shkakton sëmundje gastrointestinale kur gëlltitet.

“Bacillus cereus është një nga shkaqet më të zakonshme të sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi, me mbi [63,000] raste çdo vit në SHBA,” tha për Health, Melissa Azzaro, dietologe.

“Është kaq e zakonshme, sa të vjellat dhe diarreja që mund të ndodhin 1-5 orë pas ngrënies së orizit që nuk është ruajtur dhe quhet sindroma e orizit të skuqur.” Infeksioni i Bacillus cereus është zakonisht i butë, por mund të jetë i rrezikshëm, sidomos tek ata që kanë një sistem imunitar të dobësuar.

Ky rrezik nuk vlen vetëm për orizin, shtoi Azzaro. Çdo kokërr mund të mbajë baktere nëse nuk ruhet siç duhet, dhe mund ta bëjë që një person të sëmuret nëse nuk ruhet dhe ringrohet siç duhet.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts