Menu

Pesticidet përhapen nga ajri, gjendet në parqe natyrore

Supozimet mbi të cilat, deri më tani Bashkimi Evropian ka vendosur të autorizojë përdorimin e glifosatit (lëndë kimike për mbrojtjen e bimëve) janë të gabuara, të paktën për sa i përket aftësisë së përhapjes nga ajri të substancës, tashmë të përcaktuar ndoshta kancerogjene nga Agjencia Ndërkombëtare për Kërkimin e Kancerit e OBSH-së. Në fakt, glifosati udhëton në ajër, duke u bashkuar me grimcat e pluhurit dhe polenit dhe duke u përhapur në tokë.

Ky përfundim u arrit nga një studim botuar në revistën e grupit Nature Environmental Sciences Europe. Në fakt, brenda pak muajsh Evropa do të duhet të vendosë nëse do të vazhdojë apo jo të lejojë përdorimin e herbicidit edhe pas vitit 2022.

Në sondazh, studiuesit zgjodhën 69 pika të shpërndara në të gjithë Gjermaninë, disa prej tyre në parqe kombëtare dhe zona të mbrojtura për arsye të ndryshme, të tjera në zona të destinuara për kultivim organik ose jo të kultivuara. Gjatë vitit 2019 ata morën kampionin e ajrit në dy mënyra, duke analizuar filtra të sistemeve të ventilimit të brendshëm dhe duke përdorur pajisje që kapin ajrin, duke verifikuar praninë e mbi 500 substancave duke përfshirë përbërësit kryesorë.

Rezultati ishte edhe tronditës: 109 substanca të ndryshme u zbuluan në ajër, 28 prej të cilave nuk u përdorën në Gjermani sepse ishin të ndaluara. Glyphosate ishte i pranishëm në çdo kampion të analizuar dhe kjo konsiderohet si një shqetësim i veçantë, siç ishte numri i zbulimeve të pendimetalinës dhe prosulfokarbit. Në shumicën e mostrave u gjetën kokteje të ndryshme pesticidesh, në një rast deri në 36 substanca të ndryshme toksike.

Ekzistenca e një lidhjeje shkakësore midis dy fenomeneve nuk është demonstruar, por mund të jetë pas disa muajsh, sepse studimi ka hyrë në një fazë të re: Studiuesit në fakt po kontrollojnë gjendjen shëndetësore të një grupi fermerësh nga Sri Lanka. (EFSA)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed