Menu

Qindra fëmijë helmohen nga plumbi në lëngun e mollës me kanellë

Numri i fëmijëve të prekur nga nivelet jashtëzakonisht të larta të plumbit në qeskat me lëng molle me kanellë vazhdon të rritet. Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve tani po raportojnë gjithsej 287 pacientë, nga numri i saj më 22 dhjetor kur 251 pacientë nga 34 shtete ishin raportuar në agjenci. Administrata e Ushqimit dhe Barnave kishte marrë raporte për 82 njoftime të fëmijëve me helmim nga plumbi deri më 26 dhjetor. Agjencitë përdorin metoda të ndryshme raportimi, kështu që numrat e tyre mund të mbivendosen në disa raste dhe për këtë arsye nuk duhet të shtohen në total.

Përhapja është gjurmuar në tri marka të lëngut së mollës me kanellë, Wanabana, Schnucks dhe Weis. Të tre u prodhuan nga Astrofoods në Ekuador dhe të tre përdorën kanellë nga furnizuesi Negasmart. Qeset përmbanin deri në 2000 herë sasinë e rekomanduar të plumbit. Këto produkte kanë një jetëgjatësi të gjatë. Konsumatorët duhet të kontrollojnë në shtëpitë e tyre dhe t’i hedhin këto produkte.

Kanella në lëngun e mollës është zbuluar se është problem nga zyrtarët e SHBA-së dhe Ekuadorit. Administrata e Ushqimit dhe Barnave e SHBA-së po teston produkte të tjera dhe vetëm salca e mollës e kanellës së tërhequr po tregon nivele të larta të plumbit.

Thasat e puresë së frutave me kanellë me mollë WanaBana shiten në nivel kombëtar individualisht dhe në tre pako dhe janë në dispozicion përmes shitësve të shumtë, duke përfshirë Amazon dhe pika të tjera në internet, si dhe dyqanet e kombinimit Dollar Tree dhe Family Dollar/Dollar Tree.

FDA, që nga 13 dhjetori, tërhoqi produktet WanaBana Apple Cinnamon Puree ende në rafte në disa dyqane Dollar Tree në shumë shtete.

Që nga 19 dhjetori, FDA mori gjithashtu një raport që kujtonte se produktet WanaBana Apple Cinnamon Puree mund të jenë ende në raftet në dyqanet e kombinimit Family Dollar/Dollar Tree. Konsumatorët nuk duhet t’i blejnë këto produkte.

Qeset me lëng molle me shije kanelle të markës Schnucks dhe pako të ndryshme shiteshin në dyqanet ushqimore Schnucks dhe Eatwell Markets. Ato janë hequr nga raftet e dyqaneve.

Qeset me lëng molle me kanellë të markës Weis shiten në dyqanet ushqimore Weis dhe janë hequr nga raftet e dyqaneve.

Prindërit dhe kujdestarët duhet të konsultohen me një ofrues të kujdesit shëndetësor dhe të kërkojnë analiza gjaku nëse dyshojnë se, një fëmijë mund të jetë ekspozuar ndaj produkteve të rikujtuara të lëngut së mollës me kanellë. Ekspozimi afatshkurtër ndaj plumbit mund të rezultojë në simptomat e mëposhtme: dhimbje koke, dhimbje barku, të vjella dhe anemi.

Ekspozimi afatgjatë mund të rezultojë në simptoma shtesë: nervozizëm, letargji, lodhje, dhimbje muskulore ose shpim/djegie muskulore, kapsllëk, vështirësi në përqendrim/dobësi muskulore, dridhje dhe humbje peshe.

Pasojat e përhershme mund të çojnë në vonesa zhvillimore dhe dëmtime të trurit.

Burimi: foodsafetynews.com

Related Posts