Menu

Shtëpia e Bardhë: Shefat e ‘Big Tech’ të mbrojnë publikun nga rreziqet e Inteligjencës Artificiale

Sundar Pichai i Google, Satya Nadella nga Microsoft dhe Sam Altmann i OpenAI u tha se kishin një detyrë “morale” për të mbrojtur shoqërinë.

Shtëpia e Bardhë e bëri të qartë se mund të rregullojë më tej sektorin.

Produktet e inteligjencës artificiale të lançuara së fundmi si ChatGPT dhe Bard, kanë rrëmbyer imagjinatën e publikut.

Ata u ofrojnë përdoruesve të zakonshëm mundësinë për të bashkëvepruar me atë që njihet si “AI gjeneruese”, e cila mund të përmbledhë informacionin nga burime të shumta brenda sekondave, të korrigjojë kodin e kompjuterit, të shkruajë prezantime dhe madje edhe poezi.

Shfaqja e tyre ka ngjallur debat të ri mbi rolin e AI në shoqëri, duke ofruar një ilustrim të prekshëm të rreziqeve dhe përfitimeve të mundshme të teknologjisë së re.

Drejtuesve të teknologjisë të mbledhur në Shtëpinë e Bardhë të enjten iu tha se u takon firmave të “sigurojnë produktet e tyre” dhe u paralajmëruan se administrata ishte e hapur ndaj rregulloreve dhe legjislacionit të ri për të mbuluar inteligjencën artificiale.

Nënpresidentja e SHBA Kamala Harris tha në një deklaratë pas takimit se teknologjia e re mund të përbëjë një rrezik për sigurinë, privatësinë dhe të drejtat civile, megjithëse ajo gjithashtu kishte potencial për të përmirësuar jetën.

“Sektori privat kishte një përgjegjësi etike, morale dhe ligjore për të garantuar sigurinë dhe sigurinë e produkteve të tyre”, tha ajo.

Shtëpia e Bardhë njoftoi një investim prej 140 milionë dollarësh nga Fondacioni Kombëtar i Shkencës për të nisur shtatë institute të reja kërkimore të AI.

Thirrjet që rritja dramatike e inteligjencës artificiale në zhvillim të rregullohet më mirë, kanë ardhur shumë dhe shpejt, si nga politikanët ashtu edhe nga drejtuesit e teknologjisë. Në fillim të kësaj jave, “kumbari” i AI, Geoffrey Hinton, la punën e tij në Google – duke thënë se ai tani është penduar për punën e tij.

Ai i tha BBC-së se disa nga rreziqet e chatbot-eve të AI ishin “mjaft të frikshme”. Në mars , një letër e nënshkruar nga Elon Musk dhe themeluesi i Apple, Steve Wozniak, bëri thirrje për një pauzë të përhapjes së teknologjisë. Dhe të mërkurën, kreu i Komisionit Federal të Tregtisë (FTC), Lina Khan, përshkroi pikëpamjet e saj se si dhe pse duhej të rregullohej AI.

Ka shqetësime se AI mund të zëvendësojë me shpejtësi punët e njerëzve, si dhe shqetësime se chatbot si ChatGPT dhe Bard mund të jenë të pasakta dhe të çojnë në përhapjen e dezinformatave.

Ekzistojnë gjithashtu shqetësime se AI gjeneruese mund të shkelë ligjin për të drejtat e autorit. Klonimi i zërit AI mund të përkeqësojë mashtrimin. Videot e krijuara nga AI mund të përhapin lajme të rreme.

Megjithatë, avokatë si Bill Gates janë përgjigjur kundër thirrjeve për një “pauzë” të AI duke thënë se një veprim i tillë nuk do të “zgjidhte sfidat” përpara. Gates argumenton se do të ishte më mirë të përqendroheshim në mënyrën më të mirë të përdorimit të zhvillimeve në AI. Dhe të tjerë besojnë se ekziston rreziku i mbirregullimit, gjë që do t’i jepte një avantazh strategjik kompanive të teknologjisë në Kinë.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts