Menu

Alarmi i OBSH: Sëmundjet që do shkaktohen nga ndryshimet klimatike

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka paralajmëruar për një rritje globale të kolerës të shkaktuar nga ndryshimet klimatike. Sipas raporteve të Kombeve të Bashkuara, pothuajse 30 vende u prekën nga kolera vitin e kaluar. Ky raport tregon një rritje të ndjeshme të përhapjes së sëmundjes në pesë vitet e fundit. Gjatë pesë viteve të fundit, 20 kombe kanë raportuar infeksion të kolerës. Por, ndërsa përparojmë në vitin 2023, ai mund të rritet dhe shkaku i deklaruar nga ekspertët është ndryshimi i klimës. Pra, si lidhet rritja e infeksioneve të kolerës dhe ndryshimi i klimës? Rritja e infeksionit vitin e kaluar ishte për shkak se ndryshimi i klimës zhbëri çdo përparim serioz që ekspertët shëndetësorë nga e gjithë bota kishin bërë në zbutjen e sëmundjeve të parandalueshme si kjo.

Çfarë e shkakton kolerën?

Kolera është një infeksion virulent që shkakton diarre akute dhe ujore. Infeksioni ndodh për shkak të kontaminimit të ujit nga një bakter i quajtur Vibrio cholera ose ushqim. Kolera mund të jetë e lehtë dhe e rëndë dhe ndonjëherë mund të çojë në vdekje. Pacientët përjetojnë simptoma në çdo moment midis 12 orësh ose 5 ditësh pasi janë ekspozuar ose infektuar me të.

Ndryshimet klimatike dhe kolera

Gjatë viteve të fundit ka pasur një përparim shumë të qëndrueshëm në zbutjen e sëmundjeve si kolera, veçanërisht në vendet endemike të kolerës. Sipas një raporti të OBSH-së nga viti 2018, rastet globale të kolerës ranë me 60% atë vit, me përparim të madh të regjistruar në vendet endemike të kolerës si Haiti, Somalia dhe Republika Demografike e Kongos. Por, sipas ekspertëve, këto përpjekje nuk janë të dobishme tani. Bota po përjeton më shumë shpërthime se kurrë dhe situata është mjaft e paprecedentë. Shpërthimet janë jo vetëm më shumë, por edhe më vdekjeprurëse dhe më të mëdha se ato të dëshmuara në vitet e mëparshme.

Vitin e kaluar pati një rritje të ndjeshme të fatkeqësive natyrore. Në vetë Azinë Jugore, pati dy përmbytje të mëdha dhe katastrofike. Përmbytjet në Pakistan ishin një katastrofë e dukshme e ndryshimeve klimatike. Pas kësaj, ajo u largua me një ngarkesë të madhe sëmundjesh të transmetuara nga uji, kolera është një prej tyre.

Pakistani kishte raportuar rreth 500,000 raste të infeksionit të kolerës. Përmbytjet çojnë në ndotje të madhe të ujit dhe është një nga arsyet pse ndryshimi i klimës po shkakton një rritje të kolerës. Ka edhe ngjarje të tjera klimatike të cilat gjithashtu mund të çojnë në përhapjen e kolerës si cunami, reshjet e dendura, ciklonet, etj.

Çfarë parashikojnë ekspertët

Ekspertët kanë dhënë një parashikim dhe tregues të qartë duke thënë se këto telashe do të vazhdojnë edhe në vitin 2023 dhe mund të jenë më keq. Meteorologët kanë parashikuar vazhdimësinë e efektit La Nina. Efekti La Nina është një fenomen klimatik i lidhur me ciklonet, përmbytjet dhe thatësira të zgjatura. Me praninë e La Nina, është më e vështirë për njerëzit që të kenë akses në ujë të pastër, veçanërisht në vendet që janë gjeografikisht dhe ekonomikisht të cenueshme. Për më tepër, konsumi i pabarabartë dhe emetimet që nxisin ndryshimet klimatike do të vazhdojnë të përhapin sëmundje si kolera përtej kufijve.

Qendra Alert/Alert.al

 

Related Posts