Menu

Anila Smorgrav: Sfidat e Shqipërisë në përmbushjen e kapitujve të integrimit

Në një lidhje Skype për emisionin “Alert” në News24 nga Granit Sokolaj, Anila Smorgrav nënkryetare e KKD ka folur për urat e komunikimit mes Diasporës dhe Shqipërisë në përmbushjen e kapitujve të integrimit.

 

“Është vlerësuar nga Komuniteti Europian në 3 aspekte: Strategjia e 2018-2024 dhe 2021-2025, për t’i dhënë kredit punës që është bërë nga vendet Europiane edhe GIZ ka disa programe, që bëjnë afrimin e shqiptarëve që kanë jetuar në Gjermani për të kontribuar për Shqipërinë. Për afrimin e të gjithë shqiptarëve, për të kontribuar përkohësisht apo në mënyrë të hershme për t’u kthyer në Shqipëri. Në kuadër të programeve janë hartuar politikat e shtetit, ngritëm institucionet e para përveç ministrive, të dedikuara për Diasporën. Janë 4 institucione që dolën në bazë të kësaj strategjie, që janë të lidhura me zhvillimin e disa aspekteve kryesore dhe afrimin e kësaj gjenerate të këtij numri të konsiderueshmë të Diasporës, rreth 1.6 milion shqiptarë. Kjo ka qenë e lidhur përmes Agjencisë së Diasporës, përmes Qëndrës së Botimeve dhe shkollave të gjuhës shqipe, përmes qëndrës së studimeve arbëreshe dhe Fondi i Zhvillimit të Diasporës, që ka në fokus stimulimin e projekteve të reja, qoftë me financimin e projekteve në Shqipëri, qoftë me Diasporën. Aspekte të tjera kanë hedhur hapat e parë, platforma e rrjetëzimit të profesionistëve, të rinjve, të studentëve, të mësuesve të gjuhës shqipe. Është krijuar Këshilli Kordinues i mësueve të gjuhës shqipe, janë në kuadër të kësj strategjie. Shpresojmë të vazhdojnë me këtë ritëm. Është ndryshimi i kurrikulave, afrimi i Diasporës së pjesës kërkimore, shkencore, të afrimit të specialistëve tanë. Pandemia tregoi që kemi specialistë të mrekullueshëm, mjekët që na impresionuan të gjithëve. Ky shembull ka nisur në Akademinë e Shkencave, të inciativave nga Diaspora për të ngritur ura bashkëpunimi midis qendrave kërkimore dhe teknologjike, si ajo e Nanoteknologjisë. Sfida e Shqipërisë është në transformimin edukativ, që nga baza e fëmijëve deri në universitet, sidomos në ato publike, ka reforma, ka perpjekje. Jemi në të gjitha zonat e Shqipërisë, avantazhi i programit dhe përpjekjet e komunitetit dhe në nxitjen e integrimit është përfshirja e specialistëve shqiptarë, e Diasporës që kjo njohuri të mbetet në Shqipëri. Kjo kërkon strategji të vërtetë kombëtare, ku mund të ndihmojmë në sistemin edukativ. Në lidhje me fondin, pandemia dhe tërmeti krjuan probleme, ku një pjesë e fondeve u bllokuan, disa u reduktuan, pasi organizatat bllokuan disa projekte. Një bashkim forcash në çdo lloj aspekti ndikon në forcimin e lidhjeve, ekonomisë dhe integrimin. Për integrimin nuk janë 34 kapituj, janë shumë hapa për të bërë, duhet të kemi bashkëpunim. Këshilli koordinues është me 15 anëtarë vullnetarë, janë në hapat e parë, gjithë patëm vështirësi për shkak të pandemisë”-deklaroi Anila Smorgrav.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts