Menu

Dashamir Elezi: Ligji për vreshtarinë, nxitet prodhimi “Made in Albania”

I ftuar në emisionin “Alert” në News24 nga Granit Sokolaj, Dashamir Elezi president organizata shqiptare e Sommelierisë ka folur për domosdoshmërinë e ligjit të ri për vreshtarinë e verën, si do të ndikojë në këtë industri dhe në prodhimin e “Made in Albania”.

“Ligji i ri për vreshtarinë e verën ishte i domosdoshëm dhe është rregullator specifik. Është marrë për bazë ligji 2013 i komunitetit europian dhe është korniza e asaj që duhet të ishte ligji shqiptar dhe shpresoj të jetë pasqyruar siç duhet. Ju mendoni që vendet e botës do pranonin një verë të prodhur në Shqipëri, por me rrush jo shqiptar? Ligji i tyre nuk e lejon  një gjë të tillë dhe deri tani është bërë ca është bërë, por fakti është që ky ligj vendos korniza mbi atë që është prodhim “Made in Albania”. Ndikon mjaft mirë në sektorin e verërave, pasi do rritet sipërfaqia e zonave të mbjella dhe nëse arrijmë në 50 mijë ha që është limiti për një shtet në komuniteti europian, që mendohet të hyjë pas 10 viteve do ishte diçka spektakolare. Kjo pasi industria e verës është një industri pararojë në sektorin e bujqësisë. Nuk është thjesht të prodhojmë verë, por ka disa industri të tjera që janë ndihmëse, pa llogaritur atë që është vreshtaria. Me verën hapen shumë tregje, vreshtaria e vendit merr një zhvillim ndryshe. Industria e marketingut të shtetit është ndryshe. Ministria e Bujqësisë ka qenë bashkëpunuese me grupet e interesit. 10 vite më parë kemi kërkuar për ligjin, para 6 vitesh me erdhi e-mail ku dhamë sugjerimet dhe kritikat, por nuk u bë asgjë. Nga shtatori e ktej u bë gjithçka, kjo është e vërteta”-tha Dashamir Elezi.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed