Menu

Epidemia e botulizmit, e lidhur me një procedurë të rrezikshme

Ekziston një epidemi botulizmi e lidhur me një procedurë disi të rrezikshme të miratuar për humbjen e peshës: Bëhet fjala për injektimin e botulinumit në stomak. Sipas Qendrës Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC), midis fundit të shkurtit dhe 10 marsit 2023, u raportuan 67 raste botulizmi, 53 në Turqi, 12 në Gjermani, një në Austri dhe një në Zvicër, të lidhura me injeksione të toksinës botulinum të kryer në dy spitale private turke. E para është vendosur në Stamboll, ku u gjetën 60 raste dhe tjetra në Izmir (tre raste). Nuk ka informacion të hollësishëm për katër të tjerët.

Hetimet nga autoritetet turke zbuluan se pacientëve u ishin injektuar prodhime botulinum që nuk qenë miratuar për trajtimin e dhjamosjes, nëpërmjet një injeksioni intragastrik. Për momentin nuk është e qartë nëse rastet e botulizmit janë për shkak të gabimeve proceduriale apo problemeve lidhur me produktin e administruar. Në çdo rast, veprimtaritë e departamenteve të përfshira në të dy spitalet janë pezulluar nga autoritetet dhe përgjegjësit janë nën hetim.

Të 67 personat e prekur përjetuan simptoma të lehta dhe në disa raste kërkuan hospitalizim, disa prej tyre në kujdes intensiv për të marrë trajtim me antitoksinë botulinum. ECDC rekomandon që njerëzit që udhëtuan në Stamboll dhe Izmir midis 22 shkurtit dhe 1 marsit për të dhënë injeksione botulinum intragastrike të kontaktojnë mjekun e tyre, veçanërisht nëse përjetojnë simptoma të tilla si lodhja, vështirësia në frymëmarrje apo enjtje.

Simptomat e botulizmit mund të jenë shumë të rënda dhe kërkojnë hospitalizim në kujdesin intensiv dhe pas trajtimit shërimi i plotë mund të zgjasë javë ose muaj. ECDC këshillon shtetasit evropianë kundër trajtimit me injeksione intragastrike botulinum. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts