Menu

Gripi i shpendëve, 50 milionë pula dhe gjeldeti të therur në Evropë në një vit

50 milionë pula, rosa dhe gjeldeti të therur në Evropë. 58 milionë të tjerë në Shtetet e Bashkuara. Kjo sipas një vlerësimi nga Organizata Botërore për Shëndetin e Kafshëve (ËOH) raportuar nga Guardian. Këto janë shifrat e epidemisë së gripit të shpendëve që nga tetori 2021, që ka goditur rëndë fermat dhe kolonitë e shpendëve të egër në të gjithë globin, pa ndërprerje gjatë muajve të verës, siç ka ndodhur gjithmonë në të kaluarën.

Sipas raportit të fundit të përbashkët nga Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA), Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC) dhe Laboratori i Referencës i BE ( EURL), rastet e gripit avian tepër patogjen (HPAI) filluan të rriten pas verës. Rritja e shpërthimeve në pulari dyshohet të jetë e lidhur me përhapjen e virusit në shpendët e egër të ujit.

Sipas të dhënave të përditësuara nga EURL, që kur rastet filluan të rriten përsëri, më shumë se 600 shpërthime janë raportuar në ferma në 28 vende, shumica e tyre të vendosura midis Mbretërisë së Bashkuar dhe Francës dhe më shumë se 500 në shpendët e egër. Në Itali, sipas azhornimit më të fundit nga qendra e referencës në 13 dhjetor, 29 shpërthime janë regjistruar në tufa pulash, gjeldeti dhe pulash mbarështuese (por gjithashtu pula shtëpiake). Ka katër rajone të përfshira: Veneto, ku shumica e rasteve janë të përqendruara, Lombardia, Emilia-Romagna dhe Friuli-Venezia Giulia.

Epidemia në vazhdim e gripit të shpendëve është më e madhja e vëzhguar ndonjëherë në Evropë, shkruan EFSA. Në vitin e fundit ajo ka përfshirë 37 vende në zonën evropiane, për një total prej mbi 2,500 shpërthimesh në pulari, më shumë se 200 në shpendët robër dhe 3,800 në shpendët e egër, për një total prej 50 milion shpendësh të vrarë vetëm në ferma.

EFSA, EMA (Agjensia Europiane e Ilaçeve) dhe EURL, pas një kërkese nga Komisioni Evropian, po vlerëson disponueshmërinë e vaksinave të gripit avian për pularinë. Rezultatet e këtij sondazhi do të jenë gati në gjysmën e dytë të vitit 2023. Ndërkohë, rreziku i infektimit për popullsinë e përgjithshme konsiderohet i ulët. (EFSA)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts