Menu

Pesticidet, raporti: Vetëm 54.8% e ushqimeve nuk përmbajnë mbetje të pesticideve

Raporti “Stop pesticideve në pjatë” 2022 nga Legambiente hartuar në bashkëpunim me Alce Nero, mbi praninë e pesticideve në ushqim. Fakti i parë, në ndryshim nga edicioni i mëparshëm, është rritja e mostrave në të cilat u gjetën gjurmë pesticidesh, të cilat arritën në 44.1%. Sondazhi u krye në 4,313 mostra të ushqimeve me origjinë bimore dhe shtazore, duke përfshirë produkte që rrjedhin nga bletaria italiane dhe e huaj. Një lexim i të dhënave zbulon një përqindje shumë të ulët të parregullsive, që arrijnë në 1% të totalit: Bëhet fjalë për ushqimet në të cilat kufiri maksimal i mbetjes (MRL) është tejkaluar, ose për ushqimet në të cilat prania e një produkti të paautorizuar të mbrojtjes së bimëve është regjistruar në atë prodhim. Shifra më shqetësuese është se vetëm 54.8% e mostrave janë pa mbetje pesticidesh. Vitin e kaluar vlera ishte 63%. Përveç kësaj, duhet konsideruar se në 44.1% të rasteve janë gjetur gjurmë të një ose më shumë pesticideve, megjithëse brenda kufijve të ligjit. U identifikuan 90 substanca aktive. Legambiente thekson se ka raste të tilla si një mostër rrushi me 14 mbetje, një nga dardhët me 12 dhe një nga specat me 10.

Mbi 70.3% e mostrave përmbajnë një ose më shumë mbetje. Llojet më të prekura janë dardhët, rrushi dhe pjeshkat. Tabloja është më e mirë për zarzavatet, 65.5% e mostrave janë pa mbetje. Pjesa më e madhe e specave dhe domateve të prekura. Pesticidet më të zbuluara janë insekticidet dhe fungicidet. Në mënyrë të veçantë, në rendin zbritës: Ace-tamiprid, Boscalid, Fludioxonil, Azoxystrobin, Tubeconazole dhe Fluopyram. Ka gjithashtu dy neonikotinoide: Thiacloprid (i tërhequr nga tregu) dhe Acetamiprid ende i lejuar, por efektet e të cilit shkaktojnë pasoja serioze në shëndetin e bletëve. Midis ushqimeve të përpunuara, verës dhe drithërave të plota të përpunuara janë ato me përqindjet më të larta të mbetjeve të lejuara, duke regjistruar 61.8% dhe 77.7% respektivisht.

Shqetësimi është fakti se disa nga pesticidet e gjetura janë tërhequr nga tregu që nga viti 2020 dhe se gjurmët e DDT janë gjetur madje në 2 mostra me origjinë shtazore (kuaj dhe gjedhë), pavarësisht se janë ndaluar për më shumë se 40 vjet. Në lidhje me organiket, 91.1% e mostrave janë të rregullta dhe pa mbetje. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed