Menu

Helmi i oktapodit mund të përdoret në luftën kundër tumoreve agresive

Oktapodi mund të mbajë çelësin për të luftuar një nga format më të rënda të melanomës, kanë zbuluar studiuesit australianë. Një studim ndërkombëtar ka zbuluar prova të hershme se një përbërës nga helmi i oktapodit kaurna (Octopus kaurna) mund të ngadalësojë ndjeshëm zhvillimin e kancerit.

Studiuesit zbuluan gjithashtu se helmi mund të ndihmojë në luftimin e rezistencës ndaj ilaçeve te pacientët me melanoma që kanë pësuar mutacion nga BRAF, e cila përbën rreth gjysmën e të gjitha rasteve të melanomës. Nën drejtimin e ekspertit të shkencëtares Maria Ikonomopoulou, u testuan vetitë e një sërë përbërjesh helmuese të riprodhuara në mënyrë sintetike në luftën kundër tumoreve.

“Ne studiuam komponimet e helmit që rrjedhin nga një shumëllojshmëri kafshësh detare dhe zbuluam se një peptid nga oktapodi australian kaurna dallohej në aftësinë e tij për të synuar në mënyrë të sigurt dhe efektive qelizat e melanomës që kanë pësuar mutacion nga BRAF në modelet paraklinike,” tha ajo.

“Është ende shumë herët për më shumë informacion, por gjetjet si kjo na japin shpresë se ky peptid oktapodi mund të zhvillohet në një trajtim të synuar të kancerit që mund të administrohet në mënyrë të sigurt dhe efektive edhe në doza shumë të larta,” shtoi ajo.

Shkencëtarja tha se shumë pacientë nuk reagojnë mirë ndaj metodave ekzistuese të trajtimit të melanomës me një gjen BRAF që ka pësuar permutacion.

“Megjithëse terapitë e synuara dhe imunoterapia kanë përmirësuar rezultatin, problemi i vazhdueshëm i toksinës së ilaçit dhe rezistencës ndaj ilaçeve pengon suksesin e përgjithshëm në luftën kundër kancerit. Duhen bërë më shumë kërkime, por studimi ynë tregon se ky përbërës i helmit të oktapodit ka potencial të fortë terapeutik”, tha Ikonomopoulou.

Ekspertët do të donin të hetonin nëse përbërja e oktapodit kaurna ka potencial midis kancereve të tjera me një gjen BRAF që ka pësuar mutacion, duke përfshirë kancerin e prostatës, zorrës së trashë dhe mushkërive me qeliza jo të vogla. Studimi u botua në “British Journal of Pharmacology”.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts