Menu

Jodi dhe dieta, konsumatorët mendojnë se gjendet në det

Italianët mendojnë se jodi gjendet vetëm në det. Kjo është ajo që del nga hulumtimi “Ton i konservuar dhe jod “, i kryer nga Doxa for Ancit (Shoqata e kompanive të konservimit të peshkut dhe tonit), kryer në javën e parë të shtatorit në një mostër prej 1.300 italianësh, të moshave 18-74 vjeç. Nga studimi doli se mesatarisht 42-43% e mostrës nuk e di ende se jodi rregullon kontrollin e temperaturës së trupit, promovon zhvillimin e sistemit nervor qendror dhe është i rëndësishëm për zhvillimin dhe rritjen e fetusit dhe është i mirë për zemrën e qarkullimin e gjakut. Mungesa është për shkak të një diete të pasaktë dhe njohuritë e italianëve janë të kufizuara. 8 nga 10 njerëz e dinë pasurinë e jodit në kripën e detit dhe në peshk në përgjithësi, por vetëm 3 nga 10 italianë e dinë se gjendet edhe në tonin e konservuar, një nga ushqimet më të dashura nga italianët.

Sipas niveleve të rekomanduara të marrjes së lëndëve ushqyese, kërkesa ditore tek të rriturit është 150 mg, tek fëmijët dhe adoleshentët është midis 90 dhe 130 mg, ndërsa kërkesa rritet deri në 200 mg në ditë gjatë shtatëzanisë. “HelpConsumatori” tha Stefania Ruggeri, një studiuese dhe nutricioniste në Crea është institucioni më i rëndësishëm kërkimor italian i dedikuar agro-ushqimit, se si të rrisë sasinë e jodit. “Më vjen keq të zhgënjej dashamirësit e detit. Por shëtitjet në bregdet apo edhe jetesa në një vendpushim bregdetar nuk janë një ndihmë e madhe për thithjen e jodit. Në fakt, sasia që ne thithim në det është vërtet e vogël dhe nuk mund të plotësojë nevojat tona. Prandaj është e rëndësishme të kujdesemi për marrjen përmes ushqimit”-thotë eksperti. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts