Menu

Kujdesi që duhet të tregojmë në ngrohjen e ushqimeve

Mënyra se si ne ushqehemi ka ndryshuar në mënyrë drastike gjatë dekadave të fundit. Duke u larguar nga produktet e freskëta, shumë prej nesh konsumin e tyre ditor të energjisë e marrin nga ushqimet e përpunuara.

Një tjetër gjë që ka ndryshuar është mënyra se si ne ruajmë dhe blejmë ushqimet tona. E mbështjellë në plastikë, përdorimi i materialit sintetik si një enë për ringrohjen e ushqimit mund të rrisë rrezikun e kancerit, sipas Breastcancer.org.

Organizata bamirëse shpjegon se nëse ngrohni plastikën, ajo mund të kullojë kimikate. Shqetësimi kryesor është se këto kimikate mund të hyjnë në ushqimin dhe pijen tuaj.

Një kimikat i dëmshëm që shkakton shqetësim në veçanti quhet bisphenol A (BPA). Breastcancer.org thotë: “Kërkimet sugjerojnë gjithashtu fuqimisht se në nivele të caktuara ekspozimi, disa nga kimikatet në këto produkte, si bisfenoli A (BPA), mund të shkaktojnë kancer te njerëzit”.

BPA është një estrogjen mjedisor dhe aktiviteti i tij i ngjashëm me estrogjenin e bën atë një ndërprerës të hormoneve, shpjegon bamirësia. Ata shtojnë: “Përçarësit e hormoneve mund të ndikojnë në mënyrën se si estrogjeni dhe hormonet e tjera veprojnë në trup, duke i bllokuar ose duke i imituar, gjë që hedh jashtë ekuilibrin hormonal të trupit. Për shkak se estrogjeni mund të bëjë që kanceri i gjirit të receptorit hormonal të zhvillohet dhe të rritet, shumë gra zgjedhin të kufizojnë ekspozimin e tyre ndaj këtyre kimikateve që mund të veprojnë si estrogjen”. (Breastcancer.org)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts