Menu

Shpërthen salmonella, miliona vezë të kontaminuara

Pothuajse 300 njerëz janë sëmurur në 6 vende dhe 2 kanë vdekur nga një shpërthim i infeksioneve të salmonelës të lidhur me vezët.

Më shumë se 210 raste janë raportuar në Francë, 22 në Spanjë, 12 a në Holandë dhe Britani, 7 në Norvegji dhe 3 në Danimarkë në vitin 2021. Vlerësimi u bë nga Qendra Evropiane për Parandalimin dhe Kontrollin e Sëmundjeve (ECDC) dhe Autoriteti Evropian i Sigurisë Ushqimore (EFSA).

Pacientë të tjerë ka të ngjarë të identifikohen për shkak të kohës që duhet që infeksionet të identifikohen e konfirmohen dhe më pas të raportohen tek autoritetet. ECDC tha se rreziku i infeksioneve të reja të shkaktuara nga lloji i shpërthimit dhe vezët e kontaminuara mbetet i lartë.

Infeksionet janë regjistruar në të gjitha grupmoshat nga 1 deri në 93 vjeç. Një burrë 66-vjeçar në Francë dhe një 58-vjeçar me sëmundje kronike në Spanjë kanë vdekur. Nga 80, 25 janë shtruar në spital.

Konsumimi i vezëve në njëfarë forme është raportuar nga të 60 rastet e pyetura, ndërsa i produkteve të shpendëve 39 raste nga 42 pacientë. Disa pacientë në Francë kishin ngrënë në restorante që shërbenin vezë të shpërndara nga një furnizues i zakonshëm, një qendër paketimi spanjolle. Vezët erdhën nga tre ferma spanjolle dhe një rezultoi pozitive për llojin e shpërthimit të Salmonellës. Ai u gjet në një mostër, në fund të korrikut 2021.

Vezët e freskëta të tryezës nga këto ferma u tërhoqën dhe u përdorën vetëm në produkte të trajtuara me nxehtësi. Asnjë vend tjetër nuk mori vezë nga fermat gjatë verës së vitit 2021. Pra, burimi i infeksionit për pacientët në fund të vitit 2021 dhe në vende përveç Spanjës dhe Francës nuk mund të identifikohej.

Salmonella Enteritidis u zbulua gjithashtu në një kampion fekal nga një tufë e një ferme tjetër spanjolle në shtator 2021. Ajo është në pronësi dhe ngjitur me qendrën e paketimit. Autoritetet spanjolle zbuluan se në fermë nuk ishte bërë asnjë kampionim vetë-kontroll si pjesë e Programit Kombëtar të Kontrollit të Salmonellës që nga nëntori 2019.

Lidhje me infeksionet e kaluara

Përhapja e infeksionit gjatë vitit 2021 lidhet mikrobiologjikisht me një incident ndërkufitar të raportuar nga Holanda në vitin 2019. Vezët e konsumuara nga rastet në shpërthimin holandez u gjurmuan në një fermë spanjolle, por hetuesit nuk gjetën një lidhje epidemiologjike midis shpërthimeve.

Sipas analizave në Francë, Holandë dhe Spanjë, asnjë operator i përbashkët nuk mund të identifikohej midis shpërthimit në Francë në 2021 dhe atij në Holandë në 2019. Fermat dhe qendrat e paketimit të përfshira ndodhen gjithashtu në zona gjeografikisht të ndryshme. (FoodSafety)

Qendra Alert/Alert.al

 

 

Related Posts