Menu

Më shumë erëza, më pak kripë, si të reduktojmë natriumin

Ekziston një mënyrë e thjeshtë për të reduktuar konsumin e kripës: Zëvendësojeni atë me erëza. Shijet më të forta perceptohen si më të shijshme dhe kjo ndihmon që një sasi e reduktuar e natriumit në ushqim të mos duket e pakëndshme. Në botë, marrja ditore e kripës është e tepërt praktikisht kudo dhe në të gjitha grupmoshat. Pas moshës 60 vjeç, situata përkeqësohet sepse duhet të reduktoni marrjen e kripës, për të ndihmuar në mbajtjen nën kontroll të presionit të gjakut, por në të njëjtën kohë aftësia për të perceptuar shijen e kripur zbehet natyrshëm dhe në një masë më të madhe nëse merrni kategori të ndryshme të droge. Rezultati është dëmtimi i shëndetit dhe rritja e faktorëve të rrezikut për sëmundjet kardiovaskulare dhe cerebrovaskulare.

Por tani një studim i publikuar në “Food Quality and Preference” nga studiues në Universitetin Shtetëror të Uashingtonit tregon një zgjidhje të mundshme: Erëza dhe veçanërisht, ato që japin një shije pikante. Në studim, autorët në fakt kërkuan rreth 40 njerëz të moshës 60-85 vjeç, të gjithë të shëndetshëm, të shijonin dhe më pas të vlerësonin pjatat e servirura në ditë të ndryshme dhe me tre variacione dhe me pesë përqendrime të ndryshme kripe (0,18-0,27 -0,36-0,50-0,75% ndaj peshës): E para nuk kishte erëza të shtuara, e dyta përmbante barishte aromatike (p.sh. borzilok, hudhër ose piper) dhe e treta kishte të njëjtët përbërës aromatik dhe spec djegës. Analiza e komenteve për të gjitha asortimentet e mundshme bëri të qartë se, kur ka një salcë pikante së bashku me një salcë bimore nuk perceptohet ulja progresive e përqendrimit të kripës, ndërsa vetëm barishtet aromatike nuk maskojnë mungesën e natriumit. U konfirmua se perceptimi i shijes së kripur është i lidhur ngushtë me dy faktorë: nivelin e higjienës orale dhe gjendjen e gojës nga njëra anë dhe llojin e terapive të marra nga ana tjetër, të cilat ulin prodhimin e pështymës, duke ndryshuar më tej aftësinë për të shijuar kripën.

Ndërsa fushatat për të reduktuar kripën vazhdojnë (për shembull në bukë dhe produkte industriale), ka diçka që të gjithë mund të bëjnë për të reduktuar marrjen e tyre pa humbur shijen: Shtoni një majë speci djegës në pjata. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts