Menu

Sulmet ndaj Ukrainës, ndikim në ekonominë shqiptare

Sulmet e Rusisë ndaj Ukrainës do ndikojnë edhe në ekonominë shqiptare. Kjo për shkak të varësisë së furnizimeve me naftë dhe grurë nga Rusia dhe me rritjen e çmimeve të mallrave, pasi Ukraina është eksportuesi kryesor global për lëndë të para për industrinë ushqimore si (drithëra, vaj luledielli etj.) Grosistët pohojnë se ka rezerva me naftë për tre muaj, ndërsa me grurë për 45 ditë, por pohojnë se furnizimet e reja do të jenë me çmime më të larta.

Sipas të dhënave të INSTAT, Shqipëria siguron nga tregu rus 47% të nevojave vjetore për grurë, 12% naftë, ndërsa nga Ukraina 3.3% lëndë të parë  për industrinë ushqimore. Të dhënat nga doganat tregojnë se në vitin 2021 u importuan 326 mijë tonë drithëra, 50% e të cilave ishin furnizime nga zonat në konflikt. Burimet e importit të drithërave dominohen nga Rusia, Ukraina dhe Serbia në 86% të totalit të nevojës për konsum.

 

Lufta do të ndikojë edhe në sektorin e turizmit, pasi pritej që në 2022, vendi ynë të frekuentohej nga turistë nga Rusia dhe Ukraina, këta të fundit përbënin 22% të lëvizjeve me charter drejt Shqipërisë.

Qendra Alert/Alert.al

 

Related Posts