Menu

Organizata Botërore Meteorologjike paralajmëron rritje të frikshme të temperaturave

Organizata Botërore Meteorologjike (WMO) ka paralajmëruar se temperaturat globale kanë të ngjarë të rriten në nivele rekord në 5 vitet e ardhshme. Të ushqyer nga gazrat serrë që bllokojnë nxehtësinë dhe nga ngjarja e motit El Niño, ka një shans 98 %që të paktën një nga pesë vitet e ardhshme dhe periudha në tërësi të jetë më e ngrohta e regjistruar.

Raporti i fundit i WMO thotë gjithashtu se ka një shans 66 % që temperaturat mesatare vjetore të sipërfaqes midis 2023 dhe 2027 të jenë më shumë se 1.5°C mbi nivelet para-industriale për të paktën një vit. Kjo do të na shtynte shkurtimisht mbi objektivat e Marrëveshjes së Parisit, të cilat kërkojnë kufizimin e rritjes së temperaturës globale këtë shekull në 1.5°C.

Mundësia për të kaluar përkohësisht 1.5°C është rritur në mënyrë të qëndrueshme që nga viti 2015 kur ishte afër zeros. Midis 2017 dhe 2021 ishte rreth 10 %. Tani ka një shans 32 % që temperaturat mesatare në pesë vitet e ardhshme të kalojnë këtë prag, sipas Zyrës Met të Mbretërisë së Bashkuar – qendra kryesore e WMO për parashikime si kjo.

Temperaturat mesatare globale në vitin 2022 e shtynë planetin në rreth 1.15°C mbi nivelet 1850-1900. Kushtet e ftohjes së La Niña-s gjatë tre viteve të fundit kanë frenuar përkohësisht prirjen e ngrohjes afatgjatë, sipas WMO.

Këto kushte përfunduan në mars 2023 dhe ngjarja e ngrohjes El Niño pritet të zhvillohet në muajt e ardhshëm. Në mënyrë tipike, këto kushte rrisin temperaturat globale një vit pasi ato zhvillohen, që do të thotë se efektet do të shihen në vitin 2024.

Kombinuar me ndryshimet klimatike të shkaktuara nga njeriu, do të shtyjë temperaturat globale në “territor të paeksploruar”. Raporti u publikua përpara Kongresit Botëror Meteorologjik në fund të muajit. Këtu ekspertët do të diskutojnë se si të forcohen shërbimet e motit për të mbështetur përshtatjen ndaj ndryshimeve klimatike.

Një nga prioritetet më të mëdha është Nisma e Paralajmërimeve të Hershme për të Gjithë, e cila u lançua nga Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së Antonio Guterres në COP27 vitin e kaluar.

Pavarësisht numrit në rritje të ngjarjeve ekstreme të motit si përmbytjet, thatësirat, valët e të nxehtit dhe stuhitë, ka ende boshllëqe në sistemet që paralajmërojnë njerëzit për këto rreziqe – veçanërisht në vendet në zhvillim.

Të dhënat e mbledhura në vitin 2022 zbuluan se vetëm gjysma e shteteve anëtare të WMO kanë sisteme që informojnë njerëzit dhe qeveritë se moti i rrezikshëm është në rrugën e tij. Këto sisteme duhet gjithashtu të lidhen me politikat, komunikimet dhe planet e reagimit ndaj emergjencave që ato të jenë efektive.

Nisma synon të mbyllë ato boshllëqe me Guterres që i bën thirrje OBM-së për të ndihmuar që çdo person në Tokë të mbrohet nga sistemet e paralajmërimit të hershëm brenda pesë viteve. (Scan)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts