Menu

Rekomandimet e EFSA-s për të përmirësuar mirëqenien e kafshëve gjatë transportit

Sigurimi i hapësirës, mbajtja në temperaturën e duhur janë të nevojshme për të përmirësuar mirëqenien e kafshëve gjatë transportit, sipas rekomandimeve të publikuara nga EFSA. Këshilla nga EFSA i jepet Komisionit Evropian, në një seri prej pesë opinionesh shkencore që synojnë të mbështesin rishikimin e vazhdueshëm të legjislacionit për mirëqenien e kafshëve në Bashkimin Evropian (BE),  një element kyç i Strategjisë së BE-së nga ferma në tavolinë (F2F).

Mendimet shkencore mbulojnë delet dhe dhitë, kuajt dhe gomarët, gjedhin (lopët dhe viçat), derrat dhe kafshët e transportuara në kontejnerë, duke përfshirë zogjtë shtëpiakë (pulat, gjelat etj) dhe lepujt. Ata identifikojnë pasojat e ndryshme të mirëqenies që mund të përjetojnë kafshët gjatë fazave të ndryshme të transportit, rreziqet që mund t’i shkaktohen atyre dhe masat e bazuara në kafshë (ABM) me të cilat ato mund të vlerësohen. Për të gjitha speciet, të qenit i përshtatshëm për transport është i një rëndësie të madhe.

“Praktikat e mira të mirëqenies së kafshëve jo vetëm që reduktojnë vuajtjet e panevojshme, por gjithashtu ndihmojnë për t’i bërë kafshët më të shëndetshme. Ky është një element kyç për sigurinë e zinxhirit ushqimor duke marrë parasysh lidhjet e ngushta midis mirëqenies së kafshëve, shëndetit të kafshëve dhe sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi, në përputhje me parimin Një Shëndet për të cilin është e angazhuar EFSA”, tha Guilhem de Seze, Shefi i EFSA-s në Departamentin për Vlerësimin e Riskut të Prodhimit.

EFSA ka zhvilluar pragjet sasiore për temperaturat që duhet të mbahen në një automjet, si dhe lejimet minimale të hapësirës për kafshët. EFSA gjithashtu përshkruan zhvillimin ose përparimin e pasojave të tjera të mirëqenies së kafshëve me kalimin e kohës gjatë transportit, të tilla si uria, etja dhe lodhja. (EFSA)

Qendra Alert/Alert.al

 

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed