Menu

Rregulli në restorantet në Japoni për ndalimin e përdorimit të telefonit: Hani shpejt dhe largohuni!

Në restorantet ramen të Japonisë ekziston një rregull i pashprehur: Hani shpejt dhe largohuni. Kota Kai që zotëron dhe operon restorantin e Tokios Debu-chan japonez i cili do të festojë përvjetorin e tij të pestë këtë qershor zbuloi se ata që prisnin kohën më të gjatë për të gërmuar në enët e tyre të nxehta me supë, zakonisht shikonin video në telefonat e tyre, duke u vonuar kështu për të nisur ngrënien.

Në mars, ai vendosi t’i ndalojë klientët të përdorin telefonat inteligjentë të tyre ndërsa hanë gjatë kohëve të ngarkuara, një lëvizje që u bë temë e nxehtë e bisedave në mediat sociale në Japoni.

Në disa vende, kjo nuk do të dukej e rëndësishme. Por Kai shërben Hakata ramen, një lloj ramen rajonal nga prefektura Hakata në Japoninë perëndimore, për të cilin ai thotë se është një “ushqim i lindur për njerëzit e paduruar”.

Pronari i restorantit thotë se petët e holla që ai shërben janë vetëm një milimetër të gjera, kështu që ato fillojnë të shtrihen dhe prishen shumë shpejt. Sipas kësaj logjike, të presësh më shumë se sa duhet mund të rezultojë në një vakt të keq.

Debu-chan disponon 33 vende nuk është e pazakontë të kesh 10 njerëz që presin në radhë për një vend në orët e pikut. Pronari i tij shton se nuk ka vendosur asnjë tabelë që kërkon nga njerëzit që t’i largojnë telefonat; në vend të kësaj, ai flet me klientët individualisht. Për të, ramen është më shumë se vetëm ushqim.

Debu-chan nuk është vendi i parë që trajton përdorimin e telefonave inteligjentë gjatë ngrënies. Një postë e McDonald’s në Singapor kishte një fushatë në vitin 2017: “Telefon fikur. Zbavitje.”. Dyqani instaloi dollapët e telefonave inteligjentë ku klientët mund të ruanin pajisjet e tyre ndërsa hanin, me qëllimin e deklaruar që njerëzit të shpenzojnë më shumë kohë duke u fokusuar te fëmijët e tyre.

Kufizimet e telefonave inteligjentë nuk kanë të bëjnë vetëm me të ngrënit. Në vitin 2021, reparti Adachi i Tokios nxori një urdhëresë kundër njerëzve që përdorin telefonat e tyre gjatë ecjes ose ngasjes së biçikletave. (Scan)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts