Menu

Shqipëria ndalin importin e mishit dhe shpendëve nga Kosova në kundërshtim me praktikat ndërkombëtare

Pak ditë pasi Kosova ka njoftuar praninë e një vatre me virusin e Gripit të Shpendëve (Influenca Aviare) në një fermë në Shtimje, Shqipëria ka ndaluar importimin e mishit nga Kosova. Burime jozyrtare i thanë Alert.al, se me qëllim marjen e masave për parandalimin e përhapjes së virusit, është ndaluar importi i mishit dhe produkteve të tij nga Kosova, si dhe i shpendërve të gjallë.

Lajmi është bërë i ditur nga burime në Kosovë, ndërsa theksohet se nuk ka asnjë vatër aktive, ndërsa në Shtime, më 16 nëntor u ssgjësuan rreth 60 krerë pula oborri, u krye dezifektimi i venndit dhe u shpall zonë karantinë me perimetër 3 kilometër pjesa nga ferma në Fshatin Godancë. Ndërsa zona në perimetër 10 km shpallet zonë nën mbikëqyrje për hulumtim. Theksohet se prodhuesit e bvrojlerave (zogjve për mish) nuk eksportojnë në Shqipëri, ndërsa produktet e mishit prodhohen me lëndë të para importi dhe jo vendi të Kosovës, aq më pak ato me përmbajtje pule. Megjithese gripi i shpendëve nuk ka asnjë lidhje me produktet e përpunuara të mishit, është ndaluar dhe importi i produkteve të përpunuara termikisht. Ky urdhër bie ndesh me praktikat ndërkombëtare, pasi së pari, ndalohen vetem zona të caktuara ku ka vatra, si dhe produktet e mishit janë të prodhiara me produkte BE-je apo vende të tjera.
Qendra ALERT

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed