Menu

Shtetet baltike kërkojnë që diamantet ruse të sanksionohen nga BE

The Guardian shkruan se Polonia dhe shtetet baltike po bëjnë presion që diamantet të përfshihen në raundin e ardhshëm të sanksioneve të BE-së

“Një shëtitje e qetë nëpër lagjen e diamanteve të Antëerp zgjat vetëm pesë minuta”, shkruan The Guardian. Megjithatë, përmes vetëm një km katror në një çerek të zymtë të qytetit të dytë të Belgjikës kalojnë 86% e diamanteve të papërpunuara në botë. Në zyrat e betonit të papërshkrueshëm të Antëerp-it mbërrijnë gurë të çmuar miliarda-vjeçarë nga thellësitë e largëta të minierave në Botsvana, Kanada, Afrikën e Jugut, Angolë dhe Rusi.

Pavarësisht luftës në Ukrainë, Belgjika vazhdon të importojë diamante nga Rusia, megjithëse në sasi shumë të pakësuara. BE-ja ka ndaluar importimin e qymyrit rus, po heq dorë nga pjesa më e madhe e naftës ruse dhe ka ndaluar blerjen e mallrave të shumta ruse, duke përfshirë arin, havjarin dhe vodkën.

Megjithatë, diamantet i janë shmangur listës së sanksioneve përsëri dhe përsëri. Mungesa është edhe më e habitshme pasi tregtia prek vetëm një shtet anëtar të BE-së Belgjikën. Tregtia ka vazhduar pavarësisht presionit moral nga presidenti i Ukrainës, Volodymyr Zelenskiy.

Paqja vlen “më shumë se çdo diamant”, tha ai gjatë fjalës së tij mes parlamentit të Belgjikës në mars. Shkëmbimet kanë vazhduar, megjithëse kompania ruse e diamanteve, Alrosa, kontrollohet nga shteti rus. Rusia dhe republika e Yakutia, rajoni i gjerë i Siberisë veriore që është shtëpia e shumicës së minierave të kompanisë, së bashku zotërojnë 66% të Alrosa.

Shefi ekzekutiv i Alrosa, Sergei Sergeevich Ivanov, ishte një nga oligarkët e parë që u sanksionua nga SHBA në ditën e parë të pushtimit rus të Ukrainës.

Babai i tij, Sergei Borisovich Ivanov, një ish-ministër rus i mbrojtjes, gjithashtu nën sanksionet e SHBA-së, thuhet nga Uashingtoni se është një nga aleatët më të ngushtë të Vladimir Putinit. Për më tepër, kompania ka financuar një nëndetëse luftarake B-871 – të quajtur Alrosa, sipas literaturës së brendshme të kompanisë dhe Komisionit Evropian.

Në shtator, zyrtarët e BE-së iu referuan financimit të nëndetëses nga Alrosa si një arsye për të vendosur minierën e diamanteve nën sanksionet e BE-së, sipas një drafti të parë nga Guardian. Por, kur drafti përfundimtar u miratua, Alrosa ishte zhdukur nga lista. Ishte të paktën hera e dytë që ishte zhdukur në minutën e fundit. Polonia dhe shtetet baltike po bëjnë sërish presion që diamantet të përfshihen në raundin e ardhshëm të sanksioneve të BE-së, i nënti  që zyrtarët e lartë kanë premtuar përpara fundit të vitit. (TheGuardian)

Belgium’s trade in Russian diamonds continues despite moral pressure | Belgium | The Guardian

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts