Menu

Si t’i ndalojmë trupat e huaj në ushqim?

Çdo vit në Itali, qindra produkte ushqimore tërhiqen nga raftet, një nga shkaqet është prania e trupave të huaj. Këto mund të vijnë nga procesi i prodhimit si në rastin e fragmenteve të farave ose pjesëve drunore të perimeve, pjesë metalike të shkëputura nga makineritë, plastikë ose qelq nga ambalazhet ose kavanozët. Megjithatë, ka edhe insekte dhe guralecë që mbërrijnë aksidentalisht.

Në të gjitha rastet, këto janë ngjarje tejet të pakëndshme për ata që hasin këto prezenca të papritura, që duhen shmangur me çdo kusht, si për sigurinë e konsumatorit, ashtu edhe për imazhin e kompanisë. Të gjitha industritë ushqimore miratojnë një sërë sistemesh dhe procedurash për t’i parandaluar ato. Për të hequr fragmente të llojeve të ndryshme nga një matricë homogjene, përveç detektorëve metalikë të aftë për të identifikuar trupat e huaj të hekurit, më shpesh, për siguri më të madhe, përdoren sisteme inspektimi me rreze X, të afta të identifikojnë fragmente të llojeve të ndryshme (copa kockash, metali, guralecë…) bazuar në ndryshimin e densitetit midis matricës së ushqimit dhe trupit të huaj.

Një risi e mëtejshme e sjellë nga Xnext ishte aplikimi i një softueri të inteligjencës artificiale i cili pasi është trajnuar për një grup të madh produktesh dhe ndotësish është në gjendje të dallojë produktin “në rregull” nga ai “i kontaminuar”. Teknologjia Xnext është në treg për rreth dy vjet dhe aktualisht ka 39 instalime në Itali, Francë dhe Sllovaki. Fusha e aplikimit janë në sektorët: Produktet e qumështit, mishi dhe mishi i përpunuar, makaronat e mbushura, konservat, sallatat dhe bishtajoret e paketuara.

Kjo teknologji përdoret prej 3-4 vitesh si në Itali ashtu edhe jashtë saj dhe një kompani e rëndësishme, lider botëror në prodhimin e makaronave të freskëta, e përdor në të gjitha fabrikat e saj, por mund të aplikohet edhe në linjat e prodhimit të picave, mbështjellësve dhe ushqime të paketuara për makinat shitëse.

Por “revolucioni” i vërtetëdo të jetë përdorimi i mikrovalëve. “Rrezet X” – shpjegon Forestelli identifikojnë një trup të huaj dhe sinjalizojnë nëse ka një densitet të ndryshëm nga matrica e ushqimit. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts