Menu

Temperatura e larta, ngrohja e shpejtë e oqeaneve alarmon shkencëtarët

Një ngrohje e shpejtë e kohëve e fundit e oqeaneve të botës ka alarmuar shkencëtarët të shqetësuar se do të shtojë ngrohjen globale.

Këtë muaj, sipërfaqja globale e detit shënoi një temperaturë të re rekord të lartë. Asnjëherë nuk është ngrohur kaq shumë, kaq shpejt.

Shkencëtarët nuk e kuptojnë plotësisht pse ka ndodhur kjo. Por ata shqetësohen se e kombinuar me ngjarje të tjera të motit, temperatura e botës mund të arrijë një nivel të ri shqetësues deri në fund të vitit të ardhshëm. Oqeanet më të ngrohta mund të vrasin jetën detare, të çojnë në mot më ekstrem dhe të rrisin nivelin e detit. Ato janë gjithashtu më pak efikase në thithjen e gazeve serrë që ngrohin planetin.

Ekspertët besojnë se një ngjarje e fortë e motit El Niño, një sistem moti që ngroh oqeanin do të shfaqet gjithashtu gjatë muajve të ardhshëm.

Një studim i ri i rëndësishëm, i publikuar javën e kaluar me pak bujë, nxjerr në pah një zhvillim shqetësues.

Gjatë 15 viteve të fundit, nxehtësia e akumuluar e Tokës është rritur me 50%, ku shumica e shtesës shkon në oqeane. Kjo ka pasoja reale në botë – jo vetëm që temperatura e përgjithshme e oqeaneve arriti një rekord të ri në prill të këtij viti, por në disa rajone diferenca nga ajo afatgjatë ishte e madhe.

Në mars, temperaturat e sipërfaqes së detit në brigjet lindore të Amerikës së Veriut ishin deri në 13.8C më të larta se mesatarja e viteve 1981-2011.

“Nuk është ende e përcaktuar mirë, pse një ndryshim kaq i shpejtë dhe një ndryshim kaq i madh po ndodh,” tha Karina Von Schuckmann, autorja kryesore e studimit të ri dhe një oqeanografi në grupin kërkimor Mercator Ocean International.

“Ne kemi dyfishuar nxehtësinë në sistemin klimatik në 15 vitet e fundit, nuk dua të them se ky është ndryshim klimatik, apo ndryshueshmëri natyrore apo një përzierje e të dyjave, ne nuk e dimë ende. Por ne e shohim këtë ndryshim”, shtoi ajo.

Një faktor që mund të ndikojë në nivelin e nxehtësisë që shkon në oqeane është një reduktim i ndotjes nga transporti detar. Në vitin 2020, Organizata Ndërkombëtare Detare vendosi një rregullore për të reduktuar përmbajtjen e squfurit në karburantin e djegur nga anijet. Kjo ka pasur një ndikim të shpejtë, duke reduktuar sasinë e grimcave të aerosolit të lëshuara në atmosferë.

Por, aerosolët që ndotin ajrin gjithashtu ndihmojnë në reflektimin e nxehtësisë në hapësirë ​​- largimi i tyre mund të ketë shkaktuar më shumë nxehtësi të hyjë në ujëra.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts

LEAVE A COMMENT

Make sure you enter the(*) required information where indicated. HTML code is not allowed