Menu

Ndaloni peshkimin! Mbrojtja e detit sjell përfitime të mëdha për të gjithë

Mbrojtja e detit, ndalimi i peshkimit dhe të gjitha aktiviteteve që mund të kenë ndikim në ekosistemin detar është një zgjidhje falë së cilës fitojnë të gjithë. Zonat e mbrojtura, në fakt lejojnë rigjenerimin e popullatave të peshqëve dhe të gjitha qenieve të tjera të gjalla që popullojnë ujërat, si dhe rindërtimin e shkëmbinjve koralorë dhe sedimenteve. Dhe e gjithë kjo transmetohet me përfitime edhe për peshkimin dhe turizmin.
Jo të gjithë mendojnë kështu, për masat që duhen marrë për mbrojtjen e detit, i cili është më i varfër dhe më i ndotur. Por, disa mendojnë se do të ishte më mirë të vazhdohej me aktivitetet normale, por të rregulloheshin më mirë. Megjithatë, një studim i publikuar One Earth konfirmojnë se mbrojtja shpërblehet, të paktën në realitetet e ekzaminuara. Studimi ka të bëjë me një nga rezervat më të mëdha detare në botë, atë të Monumentit Kombëtar Detar Papahanaumokuākea, në Hawaii, i krijuar në vitin 2006 dhe më pas u zgjerua në 2016, për të arritur në 1.5 milion km katrorë. Biologët detarë nga Instituti Kooperativ i Universitetit të Havait për Kërkimet Detare dhe Atmosferike në Mānoa, Honolulu, studiuan atë që ndodhi midis 2010 dhe 2019, duke i shtrirë matjet deri në 600 milje detare (mbi 1100 km) nga kufijtë e tij. Deri më tani, në fakt, studimet ishin kryer kryesisht mbi speciet si kallamarë dhe u pa se popullatat po rriteshin me shpejtësi, në kufijtë e zonave të mbrojtura. Duke marrë si parametër numrin e lartë të kapur për çdo mijë grepa të hedhur në det, studiuesit kanë treguar se në dekadën e fundit peshkimi është rritur në ujërat ngjitur me rezervatin. Brenda njëqind milje detare prej tij, përqindja e kallamarëve është rritur me 54% dhe ajo e peshkut të madh me 12% dhe për speciet e tjera kanë pasur gjithashtu një rritje të qartë. (IlFattoAlimentare)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts