Menu

Vlerat e referencës dietike

Një dietë e ekuilibruar është ajo që siguron sasi të mjaftueshme të lëndëve ushqyese të ndryshme për të ruajtur shëndetin dhe mirëqenien. Proteina, karbohidratet, yndyrat, vitaminat, mineralet dhe uji janë të gjitha lëndë ushqyese. Çdo lëndë ushqyese ka një funksion të veçantë në trupin e njeriut. Sasia e secilit lëndë ushqyese individuale e nevojshme për të ruajtur shëndetin e një individi quhet kërkesa për lëndë ushqyese. Kërkesat për lëndë ushqyese ndryshojnë në varësi të moshës dhe gjinisë. Niveli i aktivitetit fizik, statusi fiziologjik (si shtatzënia), zakonet dietike dhe sfondi gjenetik janë gjithashtu faktorë të rëndësishëm.

Vlerat e referencës dietike (DRVs) është një term për një grup vlerash reference të lëndëve ushqyese që përfshin kërkesën mesatare (AR), marrjen e referencës së popullsisë (PRI), marrjen e duhur (AI) dhe diapazonin e marrjes së referencës për makronutrientët (RI). Këto vlera udhëzojnë profesionistët për sasinë e një lëndë ushqyese të nevojshme për të ruajtur shëndetin të një individi ose grup njerëzish të shëndetshëm. DRV-të përfshijnë gjithashtu nivelin e sipërm të tolerueshëm të marrjes (UL), i cili është sasia maksimale e një lëndë ushqyese që mund të konsumohet në mënyrë të sigurt për një periudhë të gjatë kohore.

DRV-të nuk janë qëllime apo rekomandime ushqyese për individët. Ato përdoren nga politikëbërësit në BE dhe në shtetet e saj anëtare për të dhënë rekomandime mbi marrjen e lëndëve ushqyese për konsumatorët. DRV-të përdoren gjithashtu si bazë për informacion mbi etiketat e ushqimeve dhe për vendosjen e udhëzimeve dietike. Udhëzime të tilla mund t’i ndihmojnë konsumatorët të bëjnë zgjedhje të shëndetshme diete. DRV-të janë të destinuara për njerëz të shëndetshëm. Ata që vuajnë nga sëmundje mund të kenë nevoja të ndryshme. Profesionistët shëndetësorë ofrojnë udhëzime për individët ose grupet me nevoja specifike. (EFSA)

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts