Menu

BE i thotë ndal “perëndimit dixhital të largët”

Nga 25 gushti, Komisioni Evropian ka hartuar një listë me 19 platformat kryesore dixhitale që do të vihen nën vëzhgim . Këto përfshijnë Google, Apple, Facebook, Amazon, Twitter dhe Tik Tok. Lajmi u bë i ditur nga komisioneri për tregun e brendshëm, Thierry Breton, duke shpjeguar se kompanitë ”do të duhet të ndryshojnë sjelljen e tyre nëse duan të vazhdojnë të operojnë në Evropë”.

Kompanitë do të duhet të respektojnë detyrimet e transparencës dhe besueshmërisë.

Lista përfshin gjithashtu AliExpress, Bing, Booking, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, Wikipedia, YouTube, Zalando. Kryesorët do të duhet të respektojnë detyrimet e transparencës dhe besueshmërisë të përcaktuara nga “Akti i Shërbimeve Dixhitale”, rregullorja e BE-së që synon të frenojë “perëndimin e largët dixhital” .

Çfarë ofron DSA?

Nëntëmbëdhjetë platformat u caktuan në bazë të bazës së tyre të përdoruesve, e cila për secilën arrin të paktën 45 milionë njerëz aktivë në internet çdo muaj. Kompanitë tani do të duhet të përmbushin, brenda katër muajve, të gjitha detyrimet e reja sipas DSA, të cilat synojnë fuqizimin dhe mbrojtjen e përdoruesve në internet, përfshirë fëmijët, duke kërkuar shërbime të caktuara për të vlerësuar dhe zbutur rreziqet e tyre sistematike dhe për të ofruar mjete të forta për moderimin e përmbajtjes. Ndër risitë më të rëndësishme është futja e sistemeve të raportimit për përmbajtje të paligjshme, të cilat platformat më pas do të duhet t’i shqyrtojnë dhe përfundimisht t’i heqin menjëherë. Reklamat e bazuara në të dhëna të ndjeshme të përdoruesve – të tilla si origjina etnike, opinionet politike ose orientimi seksual -, me një ndalim de facto të profilizimit.

Më pas, gjigantët e teknologjisë thirren të ridizajnojnë sistemet e tyre për të siguruar një nivel të lartë privatësie, sigurie dhe sigurie të të miturve, me vlerësime të veçanta të rrezikut që përfshijnë gjithashtu efektet e mundshme negative në shëndetin e tyre mendor. Rregullat e BE-së parashikojnë gjithashtu miratimin e masave kundër dezinformimit. Për ata që shkelin rregullat parashikohen gjoba deri në 6% të xhiros vjetore dhe në rast të përsëritjes së kundërvajtjes ndalim për të vepruar në territorin europian. me vlerësime të veçanta të rrezikut që përfshijnë edhe efekte të mundshme negative në shëndetin e tyre mendor.

Rregullat e BE-së parashikojnë gjithashtu miratimin e masave kundër dezinformimit. Për ata që shkelin rregullat parashikohen gjoba deri në 6% të xhiros vjetore dhe në rast të përsëritjes së kundërvajtjes ndalim për të vepruar në territorin europian. me vlerësime të veçanta të rrezikut që përfshijnë edhe efekte të mundshme negative në shëndetin e tyre mendor. Rregullat e BE-së parashikojnë gjithashtu miratimin e masave kundër dezinformimit. Për ata që shkelin rregullat parashikohen gjoba deri në 6% të xhiros vjetore dhe në rast të përsëritjes së kundërvajtjes ndalim për të vepruar në territorin europian.

Qendra Alert/Alert.al

Related Posts