Menu

ALERT-E

Nëna që vdiq nga medikamentet, do dobësohej për fustanin që do vishte në dasmën e së bijës. Rreziku nga ilaçet e diabetit që premtojnë mrekullinë e humbjes në peshë

Nga Edlira SULEJMANI*

Trendi më popullor gjatë viteve të fundit për konsumatorët në mbarë botën është ai i marrjes së suplementeve, medikamenteve, çajrave etj, për të rënë nga pesha në një kohë shumë të shkurtër. Por, janë disa medikamente kohët e fundit që në fakt me marketingun e tyre po bëjnë “namin” dhe pavarësisht se kanë efekte anësore, konsumatorët kanë filluar t’i injorojnë. Ozempic, Saxenda, Wegovy janë medikamentet që sot po përdoren nga njerëz të njohur publik në mbarë botën për rënien nga pesha e që reklamohen si ilaçi magjik që do të hiqni kilogramët e tëpërta. Nga Elon Musk, Robbie Williams e Kim Kardashian e kanë pranuar se i kanë përdorur. Por, studimet më të fundit në fakt të botuara në revista prestigjioze po flasin gjithnjë e më shumë për efekte anësore në shëndet.


Sa po i përdorin shqiptarët këto medikamente?
Në fakt, farmacistët nën zë thonë se ka shumë individë që pyesin a gjenden, si mund t’i disponojnë medikamentet që premtojnë rënie në peshë të menjëhershme, madje edhe pse mund të jenë në kosto të konsiderueshme.
Në Shqipëri Ozempic, sipas Agjencisë së Kontrrollit të Barnave, është i regjistruar, por sipas këtij institucioni nuk është importuar në vendin tonë, çka do të thotë se nuk mund të jetë i pranishëm nga momenti në moment dhe rreziku mund të jetë shumë pranë nëse marketingu ka arritur të bëj lavazhin e duhur pa shpjeguar efektet anësore apo kush duhet ta përdorë.


Por kjo se përjashton faktin se mund të gjendet në tregun e zi ashtu si një pjesë e medikamenteve që shpesh herë janë kapur edhe kontrabandë. Ndërkohë që online në rrjetet sociale ka edhe njoftime të tipit, blini stilolaps Ozempic.
Përtej kufijve, Ozempic-un mund ta porosisësh edhe online. Në Amazon krahas stilolapsave Ozempic, me recetë nga mjeku të ofrohen edhe guidat se si mund t’i përdorni, të cilat kushtojnë vetëm 7 dollarë. Marketingu që i bëhet këtij medikamenti po bëhet gjithnjë e më i fuqishëm, ndërkohë që njerëzit gjithnjë e më shumë po e kërkojnë dhe nëse navigon në rrjet do të shohësh që ai gjendet në sasi shumë të pakta.

Por çfarë thonë mjekët për këto medikamente? A duhet të përdoren nga njerëzit e shëndetshëm? Pse po bëhen kaq popullore?

Mjekja Aurora Dollenberg, Kryetare e Federatës së Mjekëve Shqiptarë në Evropë tërheq vëmendjen e konsumatorëve për përdorimin e Ozempic. “Medikamemte si Ozempic apo alternativa të tjera që janë të licensuara për sëmundje të ndryshme po bëhen gjithnjë e më të përdorura për rënien në peshë. Janë bërë shumë popullore sepse kanë një efikasitet shumë të shpejtë në kohë. Për katër javë pacienti humbet gati 20% të peshës trupore që kishte. Ozempic është e lincesuar ng EMA dhe FDA dhe është një medikament që jepet me recetë për pacientët që kanë diabet. Pra, duhet diagnoza dhe receta dhe në Evropë është e ndaluar që ta marrin pacientët e shëndoshë. Ka shitje ilegale të Ozempic, ashtu siç ndodh dhe me shumë medikamente të tjera, por ajo që është më shqetësuese edhe nëse shitet në tregun e zi, blerësit zakonisht mashtrohen me gjilpëra që janë false. Janë bërë analiza këtu në Gjermani dhe kanë rezultuar se në vend të Ozempic njerëzit kanë paguar për gjilpëra të mbushura thjesht me NaCl, ujë me kripë”, shprehet mjekja, duke shtuar se, “trendi viral po shkakton një mungesë të theksuar të Ozempic në farmaci për pacientët që vuajnë nga diabeti i tipit 2”.
“Ka shumë efekte anësore të rrezikshme tek personat e shëndetshëm që nuk janë me diabet. Efekti më i madh anësor është fatal për jetën dhe lidhet me hypogliceminë, ulja e nivelit të sheqerit në gjak nën normat e lejuara. Nëse kjo i ndodh pacientit, ai mund të humbasë vetëdijen dhe të kalojë në një shok hyglicemik (gjendje kome). Nëse gjendja zgjat për 30 minuta dhe nuk i jepet ndihmë atëherë kjo mund të jetë fatale për pacientit, sepse truri nuk furnizohet normalisht me sheqer”, thekson mjekja Dollenberg.
Saxenda, Wegovy, Zepbound më i fundit i miratuar nga FDA ditët e para të nëntorit janë të tjera medikamente ashtu si Ozempic, shumë popullore që po përdoren për uljen e peshës trupore. E keqja më e madhe, thotë mjekja Aurora Dollenberg është se, ka bluza të bardha që korruptohen dhe ju përshkruajnë pacientëve të shendëtshëm në recetë Ozempic. Kjo ka ndodhur në Gjermani disa herë dhe mjekët tashmë janë mbrapa hekurave ndërkohë që hetimet vazhdojnë. Por, pavarësisht këtyre marketingu vazhdon të kryhet pa vënë në pah efektet negative, duke vënë në rrezik ata që i konsumojnë. Reklamimi pa një filtër në rrjetet sociale po shtyn gjithnjë e më shumë breza të ndryshëm të bëhen pjesë e trendeve që nisin nga njerëzit e famshëm pa ditur se deri ku do të mbërrijnë. Jo më larg se në fillim të këtij nëntori, një nënë në Australi humbi jeten nga përdorimi i medikamenteve për uljen e peshës përfshirë edhe Ozempic, madje edhe me përshrkimin e mjekëve sipas familjarëve. Arsyeja e përdorimit të këtyre medikamenteve nga kjo nënë që nuk jeton më: “Të dobësohej për fustanin që do të vishte në dasmën e së bijës”.
Sot disa prej këtyre medikamenteve po testohen edhe tek fëmijët që janë mbipeshë.

Ndërkohë që testimet po përfshijnë çdo gupmoshë, firmat farmaceutike kanë nisur nga puna që të prodhojnë sa më shumë medikamente që ndihmojnë në uljen në peshë, por shumë pak reklamohet dhe flitet për efektet anësore. A ka mbërritur në Shqipëri? Një gjë është e sigurt njerëzit janë të interesuar dhe kuriozë për të mësuar sa më shumë për medikamentet që bëjnë mrekulli, dhe shpesh neglizhojnë informacionin që duhet të marrin për efektet anësore madje dhe fatale për jetën.

*Autorja e shkrimit është gazetare me eksperiencë mbi 20-vjeçare në çeshtje sociale, shendetëse dhe arsimi. Pre disa vitesh punon në Top Channel.

 

 

** Ky publikim është prodhuar në kuadër të projektit “ALERT pë mbrojtjen e konsumatorit”, me mbështetjen e Programit #SustainMedia, i bashkëfinancuar nga Bashkimi Evropian dhe Qeveria Gjermane. Përmbajtja e tij është përgjegjësi e vetme e Qendrës ALERT dhe nuk pasqyron domosdoshmërisht pikëpamjet e BE-së ose të qeverisë gjermane.

Domate nga Shqipëria me persitice, bllokohen në marketet e Kroacisë

Sistemi i Njoftimit të Shpejtë për Produktet Ushqimore i Bashkimit Evropian, njofoi se në Kroaci janë zbuluar domate nga Shqipëria me përmbajtje të pesticideve. Apo konkretisht, të isekticidit Fenamiphos.
Njoftimi në faqen ë RASFF është publikuar me datën 17 nëntor dhe vendi njoftues është Kroacia. Autoritetet e kësaj të fundit i kanë konstatuar domatet shqiptare me mbetje nga Fenamiphos, pas analizave të kontrolleve zyrtare në markete. Dhe nga analizat ka rezultuar se, normat e gjetura në mostrat e analizuara janë 0,012; 0,072; 0,027 mg/kg – ppm, ndërkohë që nuk ka limite, por nuk duhet të ketë fare prezencë. Autoritetet kroate e kanë konsideruar rrezikun si mjaft serioz.
Fenamiphos është një përbërës sintetik ester fosforamidat dhe frenues organofosfat acetilkolinesterazë dhe neurotoksik që përdoret si pesticid. Karakterizohet si një lëndë e ngurtë dylli pa ngjyrë ose kafe shumë toksike dhe ekspozimi ndodh me thithje, gëlltitje ose kontakt. Fenamiphos përdoret në një larmi bimësh, duke përfshirë duhanin, kakaon, bananet, ananasin, agrumet, hardhitë e fruta të tjera, si dhe në disa perime e drithëra. Përbërja absorbohet nga rrënjët dhe më pas transportohet në të gjithë bimën.


Megjithëse janë vënë në dijeni zyrtarisht për rastin nëpërmjet RASFF, nuk ka asnjë informacion nga autoritetet shqiptare për masat e ndërmarra ndaj eksportuesit. Patjetër që aty nuk mund të gjenden më pjesë të eksporteve të dërguara në Kroaci apo gjetkë, por nuk ka asnjë onformacion për perimet e frutat që analizohen nga autoritetet tona dhe rezultatet e tyre.
Qendra ALERT

ALERT!!! Djath bebe EKA me vaj palme të padeklaruar, AKU fsheh të dhënat dhe mjaftohet me 100 mijë lekë gjobë. Produkti kthehet për rietiketim e së shpejti në treg

Përdorimi i vajit të palmës në produktet me origjinë shtazore është thuajse masiv. Por, në shumë raste, ai fshihet dhe nuk deklarohet në etiketë. Në këto raste është shkelje ligji, por në rastet kur u frohet fëmijëve në produktet e tyre, pa e ditur prindrit se çfarë po iu blejnë, është kriminale.
I tillë është dhe rasti i fundit, të cilin AKU e fshehu si rast, pra emrin e subjektit dhe të dhënat tjera të produktit të zbuluar me vaj palme, të padeklaruar në etiketë.
“AKU bllokon 112 kg “djathë bebe të shkrirë” për mosdeklarim të të gjithë përbërësve ushqimorë në etiketë. Në kuadër të Programit të Punës mbi nisjen e hetimeve në stabilimentet prodhuese, përpunuese dhe ambalazhuese të qumështit dhe nënprodukteve të tij, janë kryer marrje mostre dhe kontrolle zyrtare, në këto subjekte. Nga analizimi i produktit “djathë bebe i shkrirë” i mostruar në stabilimentin e përpunimit “E”, ka rezultuar me përmbajtje të yndyrnave bimore” njofton AKU.
Por, Qendra ALERT ka mundur të mësojë emrin e kompanisë, analizat që i janë bërë kampionëve dhe rezultatet.
bëhet fjalë për Djath Bebe EKA, prodhim i kompanisë EKA – 2001, me Nipt K213070011 dhe adresë Rruga e Kavajës, 600 metër nga Lapidari i Pezës.
Inspektorët e AKU kanë marrë mostra për t’i analizuar për përbërësit, si dhe ngarkesat mikrobiologjike. Këto të fundit janë analizuar në laboratorin e Institutit të Sigurisë Ushqimore dhe Veterinarisë Tiranë dhe kanë rezultuar konform. Ndërsa për përbërësit e produktit, mostrat janë dërguar në laboratorin e Mjekësisë Veterinare në Shkup (Maqedonia e Veriut). Ky laborator ka ncjerrë si rezultat se, në djathin e shkrisë (djath bebe) EKA, ka prani të vajit të palmës, i padeklaruar në etiketë.
Certifikata e analizës mban numrin Nr. 2023/9/65, datë përfundimi testimi 13.09.2023 për numrin e kërkesës 7884, si dhe njoftimit te subjektit Eka -2001. Ky dokument është protokolluar në AKU e Tiranës me nr. 10419, datë 03.11.2023.
Djathi që ka rezultuar me prani të vajit të palmës me emërtimin “Djath i shkrirë Eka Bebe” mban datën e prodhimit 22.08.2023 dhe afat përdorimi deri më 22.02.2024.
Megjithëse thuhet se subjekti ka bërë njoftimin për tërheqjen nga tregu të kësaj sasie, dhe sipas raportit të AKU u tërhoqën nga tregu 103 copë x 140 gramë dhe u bllokuan në ambientet e subjektit.
Megjithatë, AKU është ndalur në analizimin e një loti me datë prodhimi e afat përdorimi të lartpërmendur, por askush nuk garanton që sasitë e mëparshme të hedhura në treg dhe që lehtësisht mund të gjenden sot në markete, janë tërhequr plotësisht.
AKU është mjaftuar vetëm me një gjobë ndaj subjektit në vlerën e 100 mije lekëve, produkti nuk është asgjësuar, por vetëm do të rietiketohet nga subjekti e do të rihidhet në treg, ndoshta edhe me data tjera prodhimi e skadence…
MOskomunikimi i riskut për konsumatorët, edhe pse është detyrë ligjore e AKU dhe e vetë subjektit, të dyja vazhdojnë të shkelin ligjin. Njoftimi në rrjete sociale pa asnjë të dhënë specifike është i padenjë për një institucion të rëndësisë së veçantë, i cili, kur nuk ka asnjë fuqi dhe Operatorët e Biznesit i bëjnë sfidë, si rasti në fjalë, të paten rrjetet e krijuara nga Mark Zuckerberg mund t’i përdori falas për të mirën e konsumatorit.
Qendra ALERT

Garnier, Borotalco, Tesori d.Oriente… dhjetra produkte konzmetike, lodra fëmijësh, veshje etj, me përmbajtje kimike e jashtë standardit

Produktet joushqimore janë po aq të rrezikshme, madje edhe me fatalitete për konsumatorët. Këta të fundit, në shumicën e rasteve nuk e kanë informacionin e duhur dhe nuk kanë nga t’a mësojnë, se dhjetra produkte të përdorimit të përditshëm paraqesin rrezik. Megjithëse produktet ushqimore nuk shfaqin efektet negative në moment, si ato ushqimore, risku I tyre është shumë I lartë.

Sistemi RAPEX i Komisionit Evropian, në linkun që e gjeni KËTU, ka njoftuar më qindra produkte që nuk janë conform rregulloreve të BE dhe që paraqesin probleme me përmbajtjen e tyre apo tjera të ngjashme. Mes tyre ka dhe dhejtra produkte kozmetike, që ne i përdorim thuajse çdo ditë, që gjenden në marketet tona e që në përmbajtje kanë përbërës kimik të rrezikshëm e të ndaluar.

Njëri prej produkteve është maska e flokëve e markës Garnier. Ajo është e kuti 300 ml, ngjyrë e kuqe, sic e shikoni në foto. Vendi I origjinës është Franca dhe rreziku është kimik. Sipas listës së përbërësve, produkti përmban 2-(4-tert-butilbenzil) propionaldehid (BMHCA), i cili është i ndaluar në produktet kozmetike. BMHCA mund të dëmtojë sistemin riprodhues, mund të dëmtojë shëndetin e fëmijës së palindur dhe mund të shkaktojë ndjeshmëri të lëkurës. Produkti nuk përputhet me Rregulloren e Produkteve Kozmetike.

Produkti tjetër është krem aromatic banjonje e markës “Tesori d’Oriente”, në paketim alumini 500 ml. Origjina është Italia dhe lloji i rrezikut është kimik. Siç njofton KE, produkti përmban 2-(4-tert-butilbenzil) propionaldehid (BMHCA), i cili është i ndaluar në produktet kozmetike. BMHCA mund të dëmtojë sistemin riprodhues, mund të dëmtojë shëndetin e fëmijës së palindur dhe mund të shkaktojë ndjeshmëri të lëkurës.

Një tjetër produkt i rrezikshëm është dhe spray deodorant, 50 ml I markës “Borotalco” me origjinë italiane. Rreziku kimik me të njëjtën lëndë të rrezikshme si produktet e mësipërme, 2-(4-tert-butilbenzil) propionaldehid (BMHCA).

Reziku që këto produkte të jetë prezente edhe në vendin tonë e të mos merret asnjë masë për heqjen e tyre nga tregu, është mjaft i lartë për dhjetra arsye, që nga mungesa e kontrolleve apo laboratorëve analizues, deri të ndërgjegjia e kompanive importuese për t’i hequr nga tregu në rastin e ALERT-eve nga RAPEX apo nga vetë prodhuesit e tyre.

Qendra ALERT – Dedikuar Konsumatori

Viagra në suplemente ushqimore: Dy raste tjera të raportuara nga Ministria e Shëndetësisë së Italisë. Produktet tregohen edhe në Shqipëri

Ministria e Shëndetësisë së Italisë ka publikuar një tjetër paralajmërim sigurie për praninë e një substance të ndaluar në dy suplemente ushqimore. Alarmi ka të bëjë me dy produkte teorikisht të bazuara në barishte dhe mjaltë, të prodhuara në Turqi, Epimedyumlu Macun Bitkisel Karisimli nën markën Themra dhe Wonderful Honey, në të cilat u zbulua prania e Sildenafilit, përbërësit aktiv të ilaçit të famshëm për mosfunksionimin erektil, Viagra. Të dy produktet shpërndahen në pako me shumë doza me 12 qese secila (144 gramë gjithsej) dhe nuk njoftohen në Itali, prandaj nuk mund të tregtohen përmes kanaleve zyrtare të shitjes. Megjithatë, dy suplementet mund të blihen online, siç mundi të verifikonte ministria.

Suplementet në fjalë u raportuan në sistemin e alarmit të shpejtë Rasff u raportua nga grupi Guardia di Finanza i Triestes dhe nga Seksioni Kundër Mashtrimit dhe Kontrollit Doganor, pas sekuestrimit të 10,848 qeskave në të cilat u zbulua prania e sildenafilit (kampionimi është kryer më 16.08.2023). Njoftimi Rasff 2023.6507 u krye më 26.09.2023 (40 ditë pas marrjes së mostrës) nga Posta e Kontrollit Kufitar (Pcf) e Triestes dhe iu transmetua Komisionit Evropian. Ministria e Shëndetësisë e publikoi alarmin vetëm dy javë më vonë, më 10.09.2023.

Në të kaluarën, dy suplementet janë raportuar nga vende të ndryshme evropiane, si dhe nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave të SHBA-së (në 2021 dhe 2022). Sildenafil duhet të merret vetëm nën mbikëqyrje të ngushtë mjekësore, pasi përbërësi aktiv mund të ndërhyjë me nitratet e pranishme në barna të tjera (siç është nitroglicerina) që përdoren për trajtimin e diabetit, hiperkolesterolemisë dhe sëmundjeve kardiovaskulare dhe të ulë presionin e gjakut në nivele të rrezikshme. Prandaj Ministria e Shëndetësisë rekomandon mos konsumimin e këtyre produkteve.

Kujdes!!!

Produktet në fjalë gjenden lehtësisht dhe në Shqipëri, Kosovë e Maqedoninë e Veriut. Dhjetra faqe online në rrjetet sociale i reklamojnë ato si produkte magjike e madje edhe bio. Siç i shikoni edhe në fotot e mëposhtme, janë një numër shumë i madh faqen në facebook që i reklamojnë. Ndaj kujdes!!!

Burimi: https://ilfattoalimentare.it

ALARM!!! E parandalueshme, por nuk po ndodh: Kimikatet e dëmshme që gjenden në të gjitha llojet e produkteve të konsumit, thirrje për rregullore më të rrepta nga BE / Raporti i plotë

një përmbledhje të re të testeve të fundit të produkteve nga anëtarët e tij, organizatat kombëtare të konsumatorëve në të gjithë Evropën, BEUC zbulon se produktet e konsumit të përditshëm janë të mbushura me kimikate të dëmshme. Ne i bëjmë thirrje BE-së që urgjentisht të zvogëlojë ekspozimin e njerëzve ndaj substancave per- dhe polifluoroalkil (PFAS), ndërprerësve endokrinë dhe kimikateve të tjera shqetësuese.

Në vitin 2020, BE-ja zbuloi strategjinë e saj për të hequr substancat toksike nga jeta jonë e përditshme, por në mënyrë shqetësuese me ndjekje të kufizuar deri më tani. Raporti i ri i BEUC nënvizon se, politikëbërësit duhet ta kthejnë urgjentisht këtë strategji në rezultate konkrete rregullatore.

Për shembull, BEUC i kërkon BE-së që të miratojë me shpejtësi një propozim të korrikut 2023, për të hequr gradualisht ndërprerësit endokrinë nga lodrat dhe të pranojë një kërkesë nga pesë vende evropiane për të ndaluar PFAS nga produktet e konsumit. PFAS janë kimikate inerte ndaj shumicës së proceseve natyrore të prishjes/shpërbërjes dhe vazhdojnë te njerëzit e mjedisi për dekada, prandaj quhen edhe “kimikate përgjithmonë”.

Përtej këtyre propozimeve, BEUC i bën thirrje BE-së të përditësojë ligjin e saj kryesor për kimikatet REACH, në mënyrë që autoritetet të jenë në gjendje të ndërmarrin veprime të hershme dhe paraprake përpara se përdorimi i një kimikati potencialisht të dëmshëm të bëhet i përhapur.

Testet tregojnë sa vijon:

PFAS janë të pranishme në produktet e përditshme duke përfshirë paketimin e ushqimeve të shpejta, hekurat e vafleve, fillin dentar, kremrat e fytyrës, xhaketat dhe spërkatjet hidroizoluese.

Kimikatet shqetësuese gjenden në shumë produkte për fëmijë si karroca, kostume dëbore, çizme gome, lodra për kruarjen e dhëmbëve, kukulla, filxhanë si dhe kremra kundër diellit.

Tregjet online luajnë një rol të madh në shitjen e produkteve që përmbajnë substanca të rrezikshme, duke përfshirë bizhuteri të lira, balona, fidgets dhe kozmetikë – dhe megjithatë ato i shpëtojnë shqyrtimit të mjaftueshëm rregullator.

Monique Goyens, Drejtore e Përgjithshme e BEUC, komentoi: “Nga agimi deri në muzg, konsumatorët janë të ekspozuar ndaj një kokteji kimikatesh që njihen ose dyshohen se janë të dëmshme. Hulumtimet nga organizatat e konsumatorëve në të gjithë Evropën nënvizojnë shkallën e problemit. Ligjvënësit duhet të veprojnë tani për të ofruar një jetë pa toksike për konsumatorët. Kjo përfshin përshpejtimin e procesit me të cilin autoritetet mund të heqin kimikatet e dëmshme nga tregu. Tregjet online gjithashtu duhet të mbahen përgjegjës për produktet që nuk janë në përputhje të shitura në faqet e tyre.”

Kimikatet në produktet e konsumit

Konsumatorët padashur bien në kontakt me substanca potencialisht të dëmshme rregullisht. Katër nga pesë konsumatorë shprehin shqetësime për praninë e kimikateve në produktet që blejnë.

Ndërsa ndërgjegjësimi për këtë çështje po rritet, rregullorja aktuale e kimikateve në BE nuk trajton spektrin e plotë të rreziqeve të mundshme.

Rreth testeve

Testet e përpiluara në raportin e BEUC – Të kudondodhura, por të parandalueshme: Kimikatet e dëmshme në produktet e konsumit të përditshëm – u publikuan midis 2017 dhe 2023 nga organizatat e konsumatorëve në Austri (Verein für Konsumenteninformation), Belgjikë (Testachats / Testaankoop), Çeki (dTest), Danimarkë (DTest) Tænk), Franca (UFC-Que Choisir), Gjermania (Stiftung Warentest), Italia (Altroconsumo), Holanda (Consumentenbond), Sllovenia (Zveza Potrošnikov Slovenije – ZPS), Spanja (OCU), Suedia (Sveriges Konsumenter) dhe Zvicra (Fédération Romande des consommateurs – FRC).

Shembuj të theksuar

PFAS në paketimin e ushqimit të shpejtë: Në vitin 2017, anëtarët e BEUC gjetën nivele të larta të përbërjeve të fluoruara në një të tretën e 65 ambalazheve të testuara të ushqimit të shpejtë. Një test i vitit 2018 tregoi rezultate të ngjashme, me përbërës të fluoruar të zbuluar në më shumë se 25% të mostrave të testuara.

Bisfenolet në produktet e fëmijëve: Në një test të lodrave të daljes së dhëmbëve, 7 nga 10 lëshuan një ose më shumë bisfenole (deri në 4), duke përfshirë BPA dhe kushërinjtë e tij po aq toksikë, BPS dhe BPF. Në një test tjetër, 11 kostume dëbore për fëmijë përmbanin të gjitha sasi të vogla BPA. Dhe në një test tjetër, organizatat e konsumatorëve zbuluan se 8 nga 16 shishet e pijeve të testuara/kupat e pijeve lëshonin bisfenole.

Bizhuteritë e lira të shitura nëpërmjet tregjeve online: Në një test, 7 nga 17 artikuj të blerë nga tregjet online nuk përmbushnin kërkesat ligjore: 6 artikuj lëshuan shumë nikel, i cili është alergjik. Disa nga bizhuteritë përmbanin gjithashtu metale të rënda plumb dhe kadmium. Një artikull përmbante 38% kadmium – ose rreth 4000 herë mbi kufirin ligjor – ndërsa një artikull tjetër përmbante 12% plumb (1200 herë mbi kufirin ligjor).

Lexo më shumë

Kimikatet që dëmtojnë hormonet e gjetura në 60% të 121 produkteve për fëmijë (Kërkim, maj 2023)

Drejt jetëve pa toksike (letër pozicioni BEUC, maj 2021)

Rekomandimet e BEUC për politikëbërësit

Hiqni gradualisht të gjitha kimikatet e dëmshme nga produktet e konsumit.

Zbatoni më mirë legjislacionin ekzistues në treg: Për shembull, BEUC mbron kushte uniforme dhe shpeshtësi të kontrolleve për produktet me rrezik të lartë.

Rritja e transparencës për kimikatet e pranishme në produktet e konsumit.

Promovoni alternativa më të sigurta dhe sigurohuni që zëvendësimet të mos paraqesin rreziqe të ngjashme për shëndetin e njeriut dhe mjedisin.

Të forcohen kontrollet e importit për të parandaluar shitjen e produkteve që mund të paraqesin rreziqe për shëndetin e konsumatorit dhe/ose përmbajnë substanca të ndaluara tashmë në BE.

Burimi: Beuc.eu

Qendra ALERT – Dedikuar Konsumatorit

Chlorpyrifos në pjeshkë dhe akrilamide në patatina nga Serbia, Kroacia kthen mbrapa produktet me përmbajtje të rrezikshme

Siç njofton Sistemi RASFF i Komisionit Evropian për produktet ushqimore, pas analizave të kryera nga autoritetet kroate të sigurisë ushqimore, ka rezultuara se në ngarkesat me pjeshkë nga Serbia, është konstatuar prezenca e substancës Chlorpyrifos në sasinë 0.081 gram për kilogram, ndërsa norrma e lejuar është 0.01.

Chlorpyrifos (CPS), i njohur gjithashtu si Chlorpyrifos ethyl, është një pesticid organofosfat që është përdorur në të lashtat, kafshët dhe ndërtesat dhe në mjedise të tjera, për të vrarë disa dëmtues, duke përfshirë insektet dhe krimbat. Ai vepron në sistemet nervore të insekteve duke frenuar enzimën acetilkolinesterazë. Chlorpyrifos është një agjent nervor që shkakton një ndërprerje të kapacitetit të komunikimit midis nervave. Ekspozimi mund të ndodhë me ajër (duke e thithur atë), me gojë (duke gëlltitur ushqim të kontaminuar, për shembull) dhe me thithje transkutane (përmes kontaktit me lëkurën). Sipas studimeve të kryera deri më sot, kjo substancë është shumë toksike për zogjtë dhe insektet, përfshirë bletët, mjaft toksike për peshqit dhe mesatarisht toksike për njerëzit.

Ndrkohë, por sistemi RASFF ka njoftuar se më 3 gusht 2023, po nga kontrollet kufitare në Kroaci, ka rezultuar se, patatina (chips) me shije speci, të prodhuara në Serbi, kanë rezultar me përmbajtje të lartë të Akrilamidit. Sipas analizave nga laboratorët kroatë, përmbajtja ka rezultuar 1196 +/- 191 µg/kg – ppb nga 350 µg/kg – ppb që është norma e lejuar, e përcaktuar nga Rregullorja e Komisionit (BE) nr. 2017/2158. Autoritetet doganore të Kroacisë kanë vendosur që produkti të kthehet në vendin e origjinës.

Akrilamide (acrylamide) është një substancë kimike, e cila formohet nga ndërveprimi i aminoacideve me karbohidratet (sheqernat). Ky proces ndodh, kur ushqimet me nivel të lartë amidoni si p.sh patatet, buka, apo perime të tjera , gatuhen në temperaturë. mbi 120 gradë C (skuqje, pjekje).

Akrilamide është një nënprodukt i procesit të gatimit i cili gjendet në mënyrë  natyrale  tek ushqimet. Testet laboratorike tregojnë se akrilamidet shkaktojnë tumor tek kafshët. Edhe pse studimet tek njerëzit për impaktin që ka akrilamidi në shëndet nuk kanë dhënë  përfundime  të qarta, shkencëtaret bien dakord, se kjo substancë në ushqime ka potencialin të shkaktojë  tumor tek njerëzit.

Qendra ALERT

Nga parfumet “Naomi Campbell” deri deodorantët FA dhe facoletrat e lagura me kimikate të ndaluara, dhjetra produkte joushqimore rrezikojë jetën tonë

Sistemi RAPEX i Komisionit Evropian, në njoftimin e përjavshëm, ka renditur dhjetra produkte joushqimore që duhet hequr nga tregu e që nuk janë conform rregulloreve të BE për produktet respektive.

Lodrat e fëmijëve, motorrët elektrik, rripast e sigurimit të automjeteve, karikuesit e elelefonave, veshëmbathje e dhjetra lloje të sendeve të përdorimit të përditshëm, paraqiten me rrezi për përforuesit.

Disa prej produkteve janë parfum i markës Naomi Campbell Private, facoleta të lagura “Evvisa” apo deodorant FA janë ato produkte kozmetike që paraqesin rrezik, pasi sipas listës së përberësve, përmbajnë 2-(4-tert-butilbenzil) propionaldehid (BMHCA), i cili është i ndaluar në produktet kozmetike. BMHCA mund të dëmtojë sistemin riprodhues, mund të dëmtojë shëndetin e fëmijës së palindur dhe mund të shkaktojë ndjeshmëri të lëkurës.

Listën e plotë të produkteve, të cilat mund të gjenden lehtësisht dhe në Shqipëri, e gjeni në linkun e mëposhtëm.

https://ec.europa.eu/safety-gate-alerts/screen/search?token=17349998034B4BF2A21828F4797C05DD

Parfum “Pierre Cardin” dhe shampoo “Palmolive” me element kimik të rrezikshëm. Ja lista dhe dhjetra produkteve që duhet t’i refuzoni

Dhjetra produktë të përdorimit të përditshëm vazhdojnë paraqesin rrezik serioz për konsumatorin. Komisioni Evropian njofton për shumë profukte, që lehtësisht mund të gjenden dhe në tregun shqiptar, që përbëjnë risk serioz. Nga shampot, parfumet, prodiukte tjera kozmesikt, të higjienës, marka të njohura botërore, por edhe lodra fëmijësh, mjëte shpëtimi në ujë, rripa sigurimi makinash etj, janë të pasigurta për përdorim.

Sipas njoftimit të fundit të KE, një parfum i markës Pierre Cardin, me shishe të kuqe dhe në kuti kartoni rozë, përbën rrezik.

Gjithashtu, një shampoo flokësh Palmolive, nuk duhet të përdoret.

Në të dy rastet, në listën e përbërësve të këtyre produkteve, por edhe të dhjetra të tjerave që mund t’I gjeni në linkun e mëposhtëm, ka 2-(4-tert-butilbenzil) propionaldehid (BMHCA), i cili është i ndaluar në produktet kozmetike. BMHCA mund të dëmtojë sistemin riprodhues, mund të dëmtojë shëndetin e fëmijës së palindur dhe mund të shkaktojë ndjeshmëri të lëkurës.

Produktet nuk përputhen me Rregulloren e Produkteve Kozmetike të KE.

Substancat identifikohen si substanca që plotësojnë kriteret e nenit 57 (c) të Rregullores (EC) Nr. 1907/2006 (REACH) për shkak të klasifikimit të 2-(4-tertbutilbenzil) propionaldehidit në kategorinë e rrezikut toksik për riprodhimin 1B.

2-(4-tert-butilbenzil) propionaldehidi mbulohet nga numri i indeksit 605-041-00-3 të Rregullores (EC) Nr. 1272/2008 në Aneksin VI, pjesa 3, Tabela 3 (lista e të harmonizuara klasifikimi dhe etiketimi i substancave të rrezikshme) dhe klasifikohet në klasën e rrezikut toksike për riprodhimin e kategorisë 1B (H360Fd2).

Prandaj, ky klasifikim i substancës në Rregulloren (EC) Nr. 1272/2008 tregon se substancat plotësojnë kriteret për klasifikim në klasën e rrezikut: Toksike për riprodhimin e kategorisë 1B në përputhje me nenin 57 (c) të REACH.

Për të parë listën e plotë të produkteve, kodet dhe detajet, me qëllim që t’i identifikoni sa më lehtësisht para se t’i blini, klikoni linkun e mëposhtëm:

https://ec.europa.eu/safety-gate-alerts/screen/search?token=17349998034B4BF2A21828F4797C05DD

 

Kjo maskë uji, mund të mbysë fëmijën tuaj. Ja produktet tjera të rrezikshme që Komisioni Evropian kërkon të hiqen nga përdorimi

Komisioni Evropian, nëpërmjet sistemit RAPEX, njofton konsumatorët se kjo maskë uji për fëmijë, me të dhënat dhe fotot e mëposhtme, është e rrezikshme dhe mund të shkaktojë mbytje.

Produkt: Maskë snorkel për fëmijë

Emri: SUBEA Easybreath

Markë: Subea

Numri i grupit: 2766495

Lloji / numri i modelit: Easybreath Jr, blu e lehtë

Barkodi: 03583787947579

Përshkrim i produktit: Maskë snorkel, madhësia XS. Produkti i shitur online.

Përshkrimi i paketimit: Rrjetë plastike e zezë me fiksim velcro në ngjyrë bru, përmasat afërsisht 390x180x90 mm

Vendi i origjinës: Republika Popullore e Kinës

Lloji i rrezikut: Mbytje

Përshkrimi i rrezikut

Nuk ka asnjë tregues se maska nuk mund të përdoret pas humbjes ose defektit të valvulave. Mosfunksionimi ose humbja e njërës prej valvulave çon në pamundësi për të marrë frymë, duke shkaktuar mbytje.

U testua dhe nuk përputhej me dispozitat ligjore (në nivel të BE-së) dhe standardet evropiane. Produkti nuk përputhet me Rregulloren e Pajisjeve Mbrojtëse Personale (PPE).

Masat e marra nga operatorët ekonomikë (Importues): Ndalimi i shitjeve

Data e hyrjes në fuqi 23/07/2023

Vendi i njoftimit: Gjermani

Dhjetra produkte të tjera të pasigurta dhe që nuk janë conform me rregulloret e ligjet e Komisionit Everopian, I gjeni në linkun e mëposhtëm, me të dhënat specifike:

https://ec.europa.eu/safety-gate-alerts/screen/search?token=17349998034B4BF2A21828F4797C05DD

Shënim: Për t’u informuar në kohë reale me rreziqet që iu shfaqen, për të denoncuar dhe ankuar, shkarkoni aplikacionin Alert.al, I përshtatshëm për IOS dhe Android.

Qendra ALERT