Menu

Shëndet

Pandemia preku shëndetin mendor të të rinjve

Sipas një sondazhi, pandemia e covid-19 ka ndikuar në shëndetin mendor dhe marrëdhëniet e njerëzve, veçanërisht tek të rinjtë në mbarë botën.

Raporti i tretë vjetor i Gjendjes Botërore të Shëndetit Mendor në emër të Sapien Lab, një organizatë jofitimprurëse, kreu kërkime globale për të kuptuar gjendjen e shëndetit mendor.

Me një kampion prej të paktën 400,000 njerëzve nga 64 vende, pjesëmarrësve iu kërkua të përgjigjen në lidhje me marrëdhëniet e tyre familjare, miqësitë dhe mirëqenien e përgjithshme mendore.

U zbulua se ka pasur përkeqësim në shëndetin mendor si rezultat i pandemisë. Hulumtimi zbuloi se të rinjtë kishin më shumë gjasa të përjetonin sfida të natyrës mendore sesa gjeneratat e vjetra.

Përveç kësaj, njerëzit midis moshës 18 dhe 24 vjeç kishin një marrëdhënie sociale më të ulët. Ata kanë tre herë më shumë gjasa të mos shkojnë mirë me familjen, duke raportuar shkallë më të larta të paqëndrueshmërisë dhe konfliktit familjar.

Të rinjtë gjithashtu kanë më shumë gjasa të mos kenë miq të ngushtë sesa ata 75 vjeç e lart, zbuloi sondazhi.

“Ky model edhe para pandemisë, përfaqëson një përmbysje të studimeve të regjistruara para vitit 2010, duke treguar një rënie dramatike të mirëqenies mendore me çdo brez të ri,” vëren studimi.

Qendra Alert/Alert.al

Cigaret elektronike, më pak të rrezikshme se cigaret tradicionale

Debati për dobinë e cigareve elektronike si ndihmës për ndërprerjen e pirjes së duhanit është një temë mjaft sensitive në shumë vende të Evropës dhe një artikull i botuar në revistën “Nature Medicine” përpiqet të bëjë një bilanc të situatës dhe të arrijë në përfundime bazuar në fakte.

Autorët komentojnë provat e disponueshme nga studimi i kryer nga “Cochrane Library”, që nënvizon se ekziston një nivel i lartë sigurie për efektivitetin e cigareve elektronike në arritjen e normave dukshëm më të larta të lënies së duhanit, kundrejt terapisë zëvendësuese me nikotinë.

Të dhënat tregojnë gjithashtu se përdorimi i cigareve elektronike ka bërë të mundur uljen e shitjes së cigareve tradicionale shumë më shpejt se në të kaluarën. Ekzistojnë gjithashtu prova që politikat që kanë kufizuar përdorimin e cigareve elektronike kanë rritur, pa dashur, pirjen e cigareve tradicionale.

Raporti rrezik/përfitim

Cigaret elektronike nuk janë produkte me zero risk, por sasia e provave deri më tani tregon se ato janë sigurisht më pak të rrezikshme se cigaret tradicionale dhe kjo është gjithashtu e vërtetë në terma afatgjatë, duke pasur parasysh se aerosoli i tyre përmban nivele të substancave të dëmshme ose potencialisht të dëmshme deri në 95% më pak se tymi i cigares. Rreziku absolut në sistemin kardiovaskular, pulmonar dhe riprodhues ekziston, por duhet të krahasohet gjithmonë në raport me rrezikun dukshëm më të lartë të pirjes së duhanit.

Duhet theksuar se cigaret elektronike nuk janë të njëjta me produktet që përdorin teknologjinë e ngrohjes. Këto pajisje të kontrolluara dhe sofistikuara përdorin teknologjinë e ngrohjes dhe jo asaj me djegie duke shmangur ndezjen e zjarrit, krijimin e hirit apo tymit. Në këtë mënyrë gjenerohet një mbetje aerosoli e cila përbëhet nga një sasi shumë më e ulët e kimikateve të dëmshme, duke reduktuar riskun e ekspozimit ndaj substanace të dëmshme siç është katrani.

Politika kontradiktore shëndetësore

Autorët e artikullit përmbledhin qasjet në disa vende të ndryshme, ku politikat shëndetësore varjojnë nga kufizimet në shijet e cigareve elektronike, deri te ndalimet e plota të shitjes së cigareve elektronike, si dhe nga rregulloret e marketingut, tek kufizimet e përmbajtjes së nikotinës dhe taksat e pajisjeve vape deri te ligjet për moshën minimale të shitjes.

Përfundimet

Ndërsa cigaret elektronike mund të përbëjnë rrezik për varësinë ndaj nikotinës për disa të rinj, tek duhanpirësit e rriturit tashmë të varur nga cigaret tradicionale, ato shërbejnë gjithashtu si një alternativë e rëndësishme dhe më pak e rrezikshme.

Natyrisht, cigaret elektronike nuk janë zgjidhja përfundimtare për t’i dhënë fund shkatërrimit të shkaktuar nga pirja e cigareve, por ato mund të kontribuojnë ndaj këtij qëllimi në shëndetin publik. Megjithatë, pranimi i nxitjes së cigareve elektronike si një mjet për ndërprerjen e cigareve tradicionale ka të ngjarë të varet nga përpjekjet e vazhdueshme për të reduktuar aksesin dhe përdorimin e këtyre produkteve nga të miturit që nuk kanë pirë kurrë duhan.

Qendra Alert/Alert.al

Botulizmi është sëmundje serioze, si ta shmangim tek foshnjat

Botulizmi është një sëmundje që mund të shkaktojë probleme me frymëmarrjen, paralizë të muskujve, madje edhe vdekje. Por, ndodh rrallë. Një individ preket nga kjo sëmundje kur një toksinë e prodhuar nga bakteret (Clostridium botulinum, Clostridium butyricum dhe Clostridium baratii) sulmon nervat e trupit. Sporet e këtyre baktereve gjenden në tokë, pluhur, madje edhe në ushqim. Por disa kushte mjedisore, mund t’i bëjnë këto spore të rriten dhe të prodhojnë toksinë botulinum.

Ju mund të merrni botulizëm pasi keni ngrënë ushqime të kontaminuara me toksina botulinumi, injeksione të tepërta të toksinës botulinum, nëse sporet e baktereve futen në një plagë ose në zorrët tuaja, ku rriten dhe prodhojnë toksinën.

Si mund të shmangni marrjen e botulizmit

Sipas CDC-së amerikane, bakteret që prodhojnë toksina botulinum rriten mirë në kushte të tilla si oksigjeni i ulët ose pa oksigjen (anaerobik), acid i ulët, sheqer i ulët, kripë e ulët dhe diapazon të caktuar temperaturash. Për këto arsye, CDC amerikane paralajmëron mos ngrënien së ushqimeve të konservuara në shtëpi, ose të fermentuara, të gatuara në mënyrë jo të duhur.

Ekzistojnë pesë lloje kryesore të botulizmit: botulizmi foshnjor, botulizmi i plagëve, botulizmi ushqimor, botulizmi jatrogjen, toksemia intestinale e të rriturve.

Botulizmi i foshnjave: Foshnjat mund të sëmuren nëse sporet e baktereve hyjnë në zorrët e tyre, rriten dhe prodhojnë toksina.

Botulizmi i plagës: Njerëzit që injektojnë drogë, ata me një dëmtim traumatik, si rezultat i një aksidenti ose operacioni, janë në një rrezik më të madh për t’u prekur nga botulizmi i plagës.

Botulizmi i lindur nga ushqimi: Megjithëse botulizmi ushqimor zakonisht lidhet me ushqime të bëra në shtëpi, si të konservuara, ose të fermentuara në mënyrë jo të duhur, toksina mund të jetë gjithashtu e pranishme në ushqimet e blera në dyqan.

Botulizmi jatrogjen: Injeksionet e toksinës botulinum ose Botox përdoren për trajtimin e rrudhave dhe kushteve të caktuara mjekësore, si migrena, hiperhidroza, fshikëza tepër aktive dhe problemet e syve. Shumë injeksione Botox mund të çojnë në botulizëm jatrogjen.

Toksemia e zorrëve të të rriturve: Njerëzit me kushte serioze shëndetësore që prekin zorrët janë të ndjeshëm ndaj kësaj sëmundjeje.

Botulizmi tek foshnjat: Shenjat dhe simptomat për t’u kujdesur

Foshnjat më të vogla se 6 muajsh kanë më shumë gjasa të preken nga botulizmi foshnjor, por kjo mund të prekë të gjithë foshnjat më të vogla se 1 vjeç.

Shenjat dhe simptomat që lidhen me botulizmin e foshnjave përfshijnë kapsllëkun, ushqyerjen e dobët, rënien e qepallave, zvogëlimin e shprehjes së fytyrës, klithjen e dobët dhe vështirësinë në frymëmarrje. Simptomat mund të përkeqësohen nëse nuk trajtohen, duke rezultuar në paralizë të plotë të disa muskujve.

Nuk është e qartë se si shumica e foshnjave me botulizëm u ekspozuan ndaj sporeve të baktereve që prodhojnë toksinën. Por ekspertët paralajmërojnë se mjalti mund të përmbajë spore Clostridium botulinum dhe për këtë arsye prindërit duhet të shmangin dhënien e mjaltit ose ushqimeve që përmbajnë mjaltë për foshnjat më të vogla se 12 muajsh. Disa raste të botulizmit tek foshnjat janë lidhur me konsumimin e mjaltit të kontaminuar. Këshillohet gjithashtu të shmangni ushqyerjen e foshnjave me shurup misri të lehta dhe të errëta, pasi ky ushqim mund të përmbajë baktere që shkaktojnë botulizëm.

Qendra Alert/Alert.al

FAO: Mishi, vezët dhe qumështi janë “burimet thelbësore” të lëndëve ushqyese

Organizata Botërore e Ushqimit dhe Bujqësisë (FAO) në një raport të publikuar bën të ditur se mishi, vezët dhe produktet e qumështit janë “burime thelbësore të lëndëve ushqyese” për popullatën e botës. FAO, njëkohësisht i bën thirrje blegtorisë për të zgjidhur problemin e efekteve në mjedis.

Përballë shtrirjes së kequshqyerjes, agjencia e OKB-së po inkurajon qeveritë të “promovojnë përfitimet e ushqimeve që rrjedhin nga blegtoria”, të cilat ofrojnë lëndë ushqyese “të vështira për t’u marrë në një dietë me bazë bimore”.

Këto përfundime të FAO-s vijnë nga një raport i përpiluar pas grumbullimit të mbi 500 artikujve shkencorë dhe i paraqitur si analiza “më gjithëpërfshirëse deri më sot” e përfitimeve, por edhe rreziqeve, që lidhen me produktet me origjinë shtazore.

“Ushqimet nga kafshët e rritura në tokë ofrojnë proteina me cilësi të lartë, një numër acidesh yndyrore esenciale, hekur, kalcium, zink, selen, vitaminë B12, që sigurojnë funksione thelbësore për shëndetin dhe zhvillimin,” sipas organizatës.

“Kjo është veçanërisht e vërtetë gjatë disa periudhave të rëndësishme të jetës, si shtatzënia, ushqyerja me gji, fëmijëria, adoleshenca dhe pleqëria”, shton FAO, e cila nuk përfshin ushqimet e detit në raportin e saj.

Ngrënia e këtyre ushqimeve mund të luftojë lindjen e foshnjave nën peshë dhe të parandalojë aneminë tek gratë në moshë riprodhuese.

Organizata kujton gjithashtu se “konsumimi, qoftë edhe i ulët, i mishit të kuq të përpunuar mund të rrisë rrezikun e vdekshmërisë dhe sëmundjeve kronike, veçanërisht sëmundjeve kardiovaskulare dhe kancerit të zorrës së trashë”.

Qendra Alert/Alert.al

"Gripi i qenve", kërcënimi që po shqetëson shkencëtarët

Një studim i ri ka paralajmëruar se një lloj i ‘gripit të qenëve’ po ndryshon dhe mund të infektojë njerëzit.

Virusi thuhet se ka evoluar si një formë e gripit të shpendëve, i njohur si lloji H3N2, i cili tashmë ka ndryshuar për të prekur qentë.

Por shkencëtarët kanë shprehur shqetësimin se lloji po ndryshon përsëri dhe së shpejti mund të bëhet aq i fortë sa mund të infektojë njerëzit.

Shkencëtarët kanë paralajmëruar tashmë se nëse gripi i shpendëve do të evoluonte për të qenë në gjendje të prekte gjitarët si qentë ekziston mundësia që të të prekë qentë dhe të transmetohet tek njerezit.

Ekspertët e gripit të shpendëve zbuluan se virusi ishte “më i aftë” të “njohë receptorët e qelizave njerëzore dhe të riprodhohet në qelizat njerëzore”.

Gjashtë qen u infektuan qëllimisht me mutacionet e njohura të gripit të qenve H3N2, por u zbulua se secili prej tyre kishte zhvilluar simptoma të lehta, duke përfshirë ethe, teshtitje dhe kollë.

Profesor James Wood, kreu i mjekësisë veterinare në Universitetin e Kembrixhit, tha për Independent: Ndryshimet në virusin e qenve me sa duket e bëjnë atë më të përshtatshëm për tu transmetuar brenda gjitarëve, siç mund të ndodhë pas një kohe të gjatë tek qentë.

Qendra Alert/Alert.al

Orizi i mbetur mund të shkaktojë helmim

Njerëzit e dinë se duhet të shmangin ngrënien e pulës së papërpunuar, majonezën që nuk futet në frigorifer dhe madje edhe produktet e palara, për të parandaluar helmimin nga ushqimi.

Por edhe një kokërr e gatuar si orizi mund të shkaktojë probleme gastrointestinale dhe njerëzit në internet po ndajnë historitë e tyre për të paralajmëruar të tjerët.

Në TikTok, videot që tregojnë se njerëzit sëmuren pasi hanë oriz të mbetur, po bëjnë xhiron e rrjetit. Këto rrëfime ngrenë pikëpyetje tek njerëzit nëse ngrënia e tij është me të vërtetë kaq e rrezikshme, apo është thjesht një tjetër thashethem TikTok-u.

“Sporet bakteriale janë rezistente ndaj nxehtësisë, kështu që ato mbijetojnë edhe pasi orizi të jetë gatuar dhe ngrohur”, tha për Health Nancy Mitchell, RN, eksperte e kujdesit infermieror geriatrik. “Problemi është se lënia e orizit jashtë për një kohë të gjatë në temperaturën e dhomës mund të inkurajojë sporet të zhvillohen në baktere.”

A është orizi i mbetur i lidhur me helmimin nga ushqimi?

Helmimi nga ushqimi është një sëmundje që shfaqet pasi një person ha ushqim ose pi ujë që është kontaminuar me disa baktere, parazitë, viruse ose toksina potencialisht të dëmshme. Është gjithashtu mjaft e zakonshme, çdo vit, rreth 48 milionë njerëz në Shtetet e Bashkuara kanë helmim nga ushqimi.

Njerëzit e infektuar mund të përjetojnë të vjella, diarre, ethe dhe ngërçe në stomak.

Shumica e rasteve të helmimit me ushqim zgjidhen vetvetiu brenda një jave. Por ekspozimi ndaj këtyre artikujve të dëmshëm mund të jetë veçanërisht i rrezikshëm për njerëzit që janë të imunizuar, shtatzënë ose nën moshën pesë vjeç.

Trupat e tyre mund të mos jenë të pajisur për të luftuar këto organizma të padëshiruara në mënyrë të përshtatshme. Në raste më ekstreme, helmimi nga ushqimi mund të shkaktojë edhe vdekje, ai është lidhur me rreth 3000 vdekje në Shtetet e Bashkuara çdo vit.

Për shkak të kësaj, është e rëndësishme të merren hapat e duhur për të shmangur helmimin nga ushqimi, në mënyrë që njerëzit të mund të zvogëlojnë rrezikun e tyre për t’u sëmurë.

Orizi mund të duket si një ushqim me rrezik të ulët për t’u konsumuar. Por edhe pse orizi i gatuar është një ushqim që nuk përfshin asgjë të papërpunuar, ai mund të strehojë baktere të caktuara që mund ta bëjnë një person të sëmuret nëse nuk ruhet dhe ringrohet siç duhet.

“Orizi i gatuar ka një histori të përmbajtjes së baktereve të quajtur Bacillus cereus”, tha Toby Amidor, një ekspert ushqimor.

Bakteret gjenden në tokë dhe prodhojnë një toksinë që shkakton sëmundje gastrointestinale kur gëlltitet.

“Bacillus cereus është një nga shkaqet më të zakonshme të sëmundjeve të shkaktuara nga ushqimi, me mbi [63,000] raste çdo vit në SHBA,” tha për Health, Melissa Azzaro, dietologe.

“Është kaq e zakonshme, sa të vjellat dhe diarreja që mund të ndodhin 1-5 orë pas ngrënies së orizit që nuk është ruajtur dhe quhet sindroma e orizit të skuqur.” Infeksioni i Bacillus cereus është zakonisht i butë, por mund të jetë i rrezikshëm, sidomos tek ata që kanë një sistem imunitar të dobësuar.

Ky rrezik nuk vlen vetëm për orizin, shtoi Azzaro. Çdo kokërr mund të mbajë baktere nëse nuk ruhet siç duhet, dhe mund ta bëjë që një person të sëmuret nëse nuk ruhet dhe ringrohet siç duhet.

Qendra Alert/Alert.al

Birra, e pasur me aminoacide, karbohidrate, minerale dhe vitamina

Disa lloje birre mund të jenë më të mira se të tjerat, por moderimi është çelësi, paralajmërojnë nutricionistët.

Ekspertët më pas shpjegojnë më në detaje se çfarë duhet të kërkoni kur kërkoni birrën më të shëndetshme, shkruan The Healthy.

Birra të lehta

Këto birra kanë më pak kalori dhe më pak alkool se ato të zakonshmet. Kjo është pija alkoolike që dëmton më pak mëlçinë tuaj.

Birra të tharta

Këto birra zakonisht bëhen nga bakteret të cilat prodhojnë acid laktik, kështu që mund të jenë pak të tharta. Këto birra kanë më pak kalori dhe alkool, dhe gjithashtu mund të përmbajnë probiotikë.

Birra organike

Nuk u përdorën kimikate në prodhimin e birrës organike. Kur krahasoni birrat e tjera me ato organike, versioni organik vjen me më pak alkool dhe kalori.

Birrë pa gluten

Për ata që e kanë të vështirë të tolerojnë birrën, por ende shijojnë shijen e saj, birra pa gluten ka bërë një rrugë të gjatë në vitet e fundit. Birra pa gluten do të ishte e dobishme për njerëzit me sëmundje celiace. Ajo gjithashtu ka shije të ndryshme, mund të jetë më e ëmbël ose më pak e gazuar në krahasim me birrën tradicionale.

Birrë pa alkool

Përsëri, nëse ju pëlqen shija e birrës dhe nuk ju pëlqen, jo-alkoolike mund të jetë një opsion tjetër për ju. Këto janë pije si lager ose birra që synojnë të imitojnë shijen e birrës duke minimizuar efektet e konsumimit të birrës standarde. Të gjitha janë përgjithësisht 100 kalori ose më pak. (Th Healthy)

Qendra Alert/Alert.al

Ekipi “trajnon” milingonat që të njohin aromën e qelizave kancerogjene

Ekipi i studiuesve nga Universiteti i Sorbonës në Paris ka trajnuar milingonat që të njohin aromën delikate të qelizave kancerogjene, duke lënë të kuptohet potenciali i tyre tërheqës për të zbuluar kanceret tek njerëzit. Gjetjet magjepsëse të studiuesve u botuan së fundmi në revistën iScience.

Të njohura gjerësisht për aftësinë e tyre të jashtëzakonshme për të bashkëpunuar dhe forcën e tyre që janë të afta të mbajnë midis 10- 50 herë më shumë sesa peshën e tyre trupore, milingonat janë spikatur vetëm kohët e fundit për shqisën e tyre të mprehtë të nuhatjes.

Në vitin 2012, shkencëtarët në Vanderbilt zbuluan se ata kanë katër deri në pesë herë më shumë receptorë aromash se shumica e insekteve të tjera. Rezulton se milingonat, ndoshta si insekti kryesor shoqëror, përdorin shqisën e nuhatjes për të komunikuar dhe për të dalluar individë të tjerë në një koloni me popullsi të dendur.

Qendra Alert/Alert.al

Virusi i ri që po shkakton viktima dhe mijëra të infektuar

Argjentina po përballet me një shpërthim rekord të infeksionit viral Dengue (dengej) i cili ka vrarë më shumë se 40 persona dhe ka infektuar më shumë se 60 mijë të tjerë kryesisht në veri perëndim të vendit.

Ky infeksion përhapet nga mushkonjat Aedes Aegupti dhe shpërthimi më i madh që goditi Argjentinën ishte në vitin 2020. Ministria e Shëndetësisë ka ngritur alarmin për shtim të rasteve teksa iu ka kërkuar qytetarëve të tregojnë kujdes.

Biologët kanë nisur punën në laboratorë duke rrezatuar me mijëra mushkonja të tilla duke iu ndryshuar atyre ADN-në me shpresën që pasardhësit e tyre të mos jenë infektues.

Mushkonja përhapet më së shumti në kohën e rritjes së temperaturave. Simptomat e virusit (dengej), i cili merret nga pickimi i mushkonjave përfshijnë ethe, dhimbje koke , të vjella dhe dhimbje kyçesh.

Ministria e Shëndetësisë në Argjentinë u ka kërkuar njerëzve që të rrisin masat kundër mushkonjave, duke përfshirë rrjetat kundër mushkonjave në dyert dhe dritaret, përdorimin e mjeteve kundër insekteve dhe heqjen e çdo kontejneri me ujë që mund të shërbejë si baza për shumim.

Qendra Alert/Alert.al

Vetitë shëruese të hithrës, burim i pasur me antioksidantë

Vetitë shëruese të hithrës janë të njohura që në lashtësi. Një filxhan gjethe hithre përmban 37 kalori, 2,4 gram proteina, 0,1 gram yndyrë, 6,7 gram karbohidrate, 6,1 gram fibra dhe 0,2 gram sheqer.

Hithra (latinisht Urtica Dioica) është një bimë e egër e ngrënshme. Pjesë medicinale të bimës janë gjethet, rrënjët dhe farat e hithrës. Lulet dhe gjethet janë të mbuluara me llamba, ndaj është e nevojshme të përdoren doreza gjatë mbledhjes.

Hithra përmban një sasi të madhe hekuri, dhe klasifikohet si një nga mjetet më të mira natyrore kundër anemisë.

Përveç mineraleve të hekurit, është i pasur edhe me vitamina C, K, minerale magnez, kalcium, fosfor… Përmban edhe klorofil, tanine, mukozë, karotenoidë.

Hithra njihet më së miri si një ilaç natyral kundër anemisë. Ka një efekt të favorshëm në stabilizimin e sheqerit në gjak dhe, falë efektit diuretik, në rregullimin e presionit të gjakut. Përmirëson tretjen dhe nxjerrjen e toksinave nga trupi.

Në mjekësinë popullore hithra përdoret shumë: përdoret për trajtimin e sëmundjeve reumatizmale, për mëlçinë, shpretkën, dhimbjet e stomakut, aknet dhe ekzemën, rënien e flokëve, për tretjen, për ndalimin e gjakderdhjes, për dhimbjet e kokës, për pagjumësinë.

Përveç çajit, përdorni hithra për të bërë gatime të shijshme dhe të shëndetshme si sallata, supa dhe byrekë.

Rregullimi i sheqerit në gjak

Gjethja e hithrës përmban një përbërës të quajtur UD-1 që vepron ngjashëm me insulinën në trup. Megjithëse nevojiten më shumë kërkime, shkencëtarët besojnë se hithra mund të ndihmojë në kontrollin e sheqerit në gjak te njerëzit me diabet.

Përmirësimi i shëndetit të frymëmarrjes

Hithra ka qenë prej kohësh e preferuar në mjekësinë popullore për shkak të rolit të saj në luftën kundër alergjive sezonale dhe sëmundjeve të tjera të lehta të frymëmarrjes. Një studim i 98 pjesëmarrësve që përdorën gjethen e tharë në ngrirje për alergjitë e tyre gjeti përfitime të rëndësishme nga përdorimi i hithrës.

Gjethja e hithrës mund të jetë një trajtim efektiv për disa kushte të prostatës, si hiperplazia beninje e prostatës, ënjtja e prostatës. Megjithëse nevojiten më shumë kërkime në këtë fushë, një provë klinike e 287 njerëzve me BPH zbuloi një reduktim të ndjeshëm të prostatës së zmadhuar pasi ata u trajtuan me gjethe hithre.

Rigjallërimi i flokëve

Gjegjësisht, hithra është një nga ilaçet më të vjetra të regjistruara për trajtimin dhe parandalimin e rënies së flokëve. Kjo është kryesisht për shkak të sasisë së madhe të squfurit dhe dioksidit të silikonit në hithra, të cilat përmirësojnë shëndetin e flokëve duke forcuar lëkurën e kokës. Përdorimi i rregullt i shampos së hithrës mund të nxisë rritjen e flokëve dhe të zvogëlojë humbjen e flokëve.